DIETARY INTAKE OF PATIENTS WITH CHRONIC KIDNEY DISEASE ON PERIODIC HEMODIALYSIS AT HOSPITAL C, THAI NGUYEN PROVINCE

Thi Thuy Duong TRUONG1, , Vu Khanh Duy NGUYEN1, Thi Thanh Hoa LE1, Hoai Thu LE1
1 University of Medicine and Pharmacy, Thai Nguyen University

Main Article Content

Abstract

Aims: To describe the actual dietary intake of patients receiving regular hemodialysis at the Department of Nephrology - Urology and Dialysis, Thai Nguyen C Hospital in 2024.

Methods: A cross-sectional study was conducted on 72 patients with chronic kidney disease, who were undergoing hemodialysis at research site. The 24-hour recall method was applied to assess food consumption. Data on patient diets are converted from cooked food to clean raw food according to the conversion table of the Institute of Nutrition.

Results: The average daily energy intake was 1438.7 ± 161.8 kcal/person/day. The amount of protein, lipid, and glucid in the diet was 0.98 ± 0.28 g/kg/day; 0.6 ± 0.2 g/kg/day and 227.1 ± 35.0 g/day, respectively. Compared to the recommended nutrient intake, glucid intake reached 81,1%, protein 98%, lipid 75% of the required levels. There was a significant lack in micronutrients compared to the Recommend Dietary Allowance, especially iron (only 39.6%) and vitamin A (only 16.1%). In contrast, some nutrients in the patient's diet exceed the recommended needs such as: Vitamin B1 (250%). The sodium salt and phosphorus was within the allowable limit.

Conclusions: The diet of patients undergoing maintenance hemodialysis does not meet the recommended nutritional requirements, lacking energy and macronutrients such as carbohydrates and lipids, while also being deficient in several essential micronutrients (vitamin A, vitamin C, calcium, and iron). This indicates that the diet is unbalanced and needs improvement through enhanced nutrition education for patients and caregivers, as well as designing meal plans appropriate to the disease stage and dialysis condition

Article Details

References

1. Ngo VK, Supaporn D, Aporn D, Ann B. Examining the health-related quality of life of people with end-stage kidney disease living in Hanoi, Vietnam. Renal Society of Australasia Journal. 2012; 8(3): 140- 145.
2. Saran KA, Elsayed S, Molhem A. Nutritional assessment of patients on hemodialysis in a large dialysis center. Saudi J Kidney Dis Transpl. 2021; 22(4): 675-681.
3. Aparicio M, Cano N, Chauveau P, et al. Nutritional status of haemodialysis patients: A French national cooperative study. Nephrology, Dialysis, Transplantation. 1999; 14(7):1679–1686.
4. Trần Thị Huyền Trang, Trương Thị Thùy Dương. Khẩu phần ăn của người bệnh suy thận mạn tính lọc máu có chu kỳ tại bệnh viện Trung Ương Thái Nguyên. Tạp Chí Y học Việt Nam. 2022; 517(1): 42-46.
5. Nguyễn Thị Minh Ánh, Trương Thị Thùy Dương, Lê Thị Thanh Hoa. Khẩu phần ăn của người bệnh suy thận mạn tính lọc máu chu kỳ tại Bệnh viện Đa khoa tỉnh Bắc Ninh. Tạp chí Khoa học và công nghệ đại học Thái Nguyên. 2023; 229(01): 391-398.
6. Beberashvili I, Sinuani I, Azar A, et al. Nutritional and inflammatory status of hemodialysis patients in relation to their body mass index. Journal of Renal Nutrition. 2009; 19(3):238–247.
7. Beberashvili I, Azar A, Sinuani I, et al. Objective Score of Nutrition on Dialysis (OSND) as an alternative for the malnutrition- inflammation score in assessment of nutritional risk of haemodialysis patients. Nephrol Dial Transplant. 2010; 25(8):2662-2671.
8. Trần Văn Nhường. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của bệnh nhân suy thận mạn tính có lọc máu chu kỳ tại bệnh viện hữu nghị Việt Đức năm 2012, Luận văn thạc sĩ y học, Trường Đại học Y tế công cộng, tr. 58 – 76.
9. KDOQI Clinical Practice Guideline for Nutrition in CKD: 2020 Update. National Kidney Foundation, 2020.
10. Bộ Y tế, Viện Dinh dưỡng. Hướng dẫn chế độ ăn bệnh viện. Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, 2016.
11. Hội Tiết niệu Thận học Việt Nam. Khuyến cáo chẩn đoán và điều trị bệnh thận mạn và một số bệnh lý thận. Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, 2023.
12. Viện Dinh dưỡng. Bảng thành phần thực phẩm Việt Nam. Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, 2007.
13. Cáp Minh Đức, Phạm Thị Như Quỳnh, Nguyễn Thị Thắm. Khẩu phần ăn của người bệnh suy thận chạy thận nhân tạo tại Bệnh viện Đại học Y Hải Phòng năm 2021. Tạp Chí Nghiên cứu Y học. 2021; 146(10):176-184.
14. Vaz IM, Freitas AT, Peixoto Mdo R and et al. Is energy intake underreported in hemodialysis patients? J Bras Nefrol. 2015; 37(3): 359 – 66.
15. Hee-Sook L, Hee-Seon K, Jin Kuk K and et al. Nutritional Status and Dietary Management According to Hemodialysis Duration, Clin Nutr Res. 2019; 8(1): 28-35.
16. Nguyễn Thị Thúy Hồng. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh suy thận mạn tính có lọc máu chu kỳ tại bệnh viện đa khoa Phú Thọ. Tạp chí Y học thực hành. 2019;1181:115 – 117.
17. Nguyễn Thị Huyền, Đoàn Huy Cường, Nguyễn Thị Vân Anh. Dietary intake of patients with chronic kidney disease on hemodialysis at 108 Military Central Hospital. Journal of 108 - Clinical Medicine and Pharmacy. 2023; 18(ta):159-164.