STUDY ON MALNUTRITION STATUS OF CHILDREN UNDER 5 AND RELATED FACTORS IN 3 MOUNTAINOUS COMMUNES OF LE THUY DISTRICT, QUANG BINH IN 2012
Main Article Content
Abstract
The study aimed to assess nutritional status and related factors among children under
5 in 3 mountainous communes of Le Thuy district, Quang Binh province. A cross-sectional survey was conducted, using sample size calculated for limited population, which
generated 158 children in Lam Thuy, 210 in Ngan Thuy, and 178 in Kim Thuy. Subjects
were randomly selected in each commune. Results showed that stunting rate was high
(50.1%), underweight rate was 40.3%, and wasting rate was 9.3%. There was a difference among the 3 communes, in which Kim Thuy had the highest rate (52.1%). Malnutrition was associated with child age group (it increased as age increased), with
maternal occupation, maternal income, maternal age, pregnancy weight gain, number
of children, number of delivery, birth interval, iron supplementation during pregnancy,
weaning age, initiation of weaning food, supplementary feeding practices, deworming,
occurrence of diarrhea and ARI. These emphasized that the reduction of malnutrition
in children under 5 can only be achieved with the joined efforts of different levels and
sectors. Focus should be changed living customs, improved nutrition knowledge for
mothers, improved parental responsibilities, improved living standards and family planning. For the health sector, prioritized interventions were micronutrient supplementation during pregnancy, education on child care during sickness, deworming campaign,
diarrhea prevention to reduce child malnutrition.
Article Details
Keywords
Malnutrition, children under 5, related factors
References
2.Trần Thị Loan (2009), Nghiên cứu tình hình suy dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở trẻ em dưới 5 tuổi tại 4 xã miền núi Minh Hóa và Tuyên Hóa- tỉnh Quảng Bình. Luận án tốt nghiệp chuyên khoa cấp II trường Đại học Y Thái Bình.
3. Trần Quốc Đính (2003) Nghiên cứu tình trạng suy dinh dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi tại huyện Gio Linh- tỉnh Quảng Trị. Luận án chuyên khoa cấp II Đại học Y Dược Huế.
4. Phạm Thị Hải ( 2003) Nghiên cứu tình trạng suy dinh dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi tại xã Hải Chánh huyện Hải Lăng tỉnh Quảng Trị. Luận án thạc sỹ, Đại học Y Dược Huế.
5. Võ Thị Khương (2004), Đánh giá tình hình suy dinh dưỡng ở trẻ em dưới 5 tuổi vùng dân tôc thiểu số xã Tà Nùng-Đà Lạt- tỉnh Lâm Đồng. Luận án chuyên khoa cấp I Đại học Y Dược Huế
6. Hoàng Thị Liên, Nguyễn Hửu Kỳ (2001). Nghiên cứu tình trạng suy dinh dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi và một số yếu tố liên quan tại xã Thủy Phù. Tạp chí y học thực hành số 3/2003, tr11-17.
7. Trương Đình Định, Phan Thị Thủy, Nguyễn Văn Thùy và cs (2009), Đánh giá tình trạng dinh dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi và tìm hiểu môt số yếu tố liên quan tại Quảng Bình. Báo cáo đề tài khoa học cấp tỉnh Quảng Bình.
8. Bùi Văn Linh (2003), Thực trạng và một số yếu tố ảnh hưởng đến trẻ em dưới 5 tuổi tại công ty cao su Phú Riềng. Luận án thạc sỷ, Học viên Quân Y.
9. Phan Thị Liên Hoa (2002) Nghiên cứu tình hình thiếu máu dinh dưỡng trẻ em 6 đến 20 tháng tuổi và các nguy cơ thường gặp tại 2 xã Thủy Phủ , Thủy Bằng- Hương Thủy – Thừa Thiên Huế. Luận án chuyên khoa cấp I Đại học Y Dược Huế.
10. Đinh Thanh Huề (2005) Nghiên cứu tình trạng suy dinh dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi và một số yếu tố liên quan tại huyện Hương Sơn- Hà Tĩnh năm 2003. Tạp chí y học thực hành (502), tr 33-34.
11. Trần Thị Minh Hương, Trần Kiêm Hảo (2001). Tìm hiểu các yếu tố phía mẹ ảnh hưởng đến cân nặng thấp của trẻ sơ sinh. Kỷ yếu hội thảo nhi khoa Pháp –Việt lần thứ 2, tr. 102.
12. Trần Thị Mai (2004). Một số yếu tố ảnh hưởng đến trẻ em dân tộc Êđê, Mnông tỉnh Đắk lắc. Luận án tốt nghiệp chuyên khoa cấp I trường Đại học Y Dược Huế.
13. Đinh Trọng Tiệp (2004). Nghiên cứu tình trạng suy dinh dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi tại tỉnh Lâm Đồng, Luận án chuyên khoa cấp I Đại học Y Dược Huế.
Similar Articles
- Thi Kim Hoa VU, Xuan Ninh NGUYEN, Do Huy NGUYEN, EFFECTS OF MILK CONTAINING PROBIOTIC AND PREBIOTIC ON NUTRITION AND MICRONUTRIENT STATUS OF CHILDREN 18-36 MONTHS , Vietnam Journal of Nutrition & Food: Vol. 12 No. 5.1 (2016)
- Viet Son NGUYEN, Nang Trong HOANG, Thi Dzung PHAM, Thanh Binh NGO, MATERNAL KNOWLEDGE AND PRACTICES IN RELATION WITH NUTRITION STATUS OF CHILDREN UNDER 5 WITH ACUTE DIARRHEA HOSPITALIZED IN VINH PHUC OBSTETRIC AND PEDIATRIC HOSPITAL IN 2016 , Vietnam Journal of Nutrition & Food: Vol. 13 No. 3 (2017)
- Phạm Lê Mỹ Hạnh, Nguyễn Thu Tịnh, NUTRITION CHARACTERISTICS AND THE RELATIONSHIP TO SLOW WEIGHT GROWTH VELOCITY OF INFANTS WITH BIRTH WEIGHT LESS THAN 1250 GRAMS HOSPITALIZED IN A NEONATAL INTENSIVE CARE UNIT AT CHILDREN’S HOSPITAL No 1 , Vietnam Journal of Nutrition & Food: Vol. 16 No. 6 (2020)
- Thy Thu VU, Thi Lan Huong TRAN, NEW PRODUCTS DEVELOPING IN NUTRICARE NUTRITION JOINT STOCK COMPANY , Vietnam Journal of Nutrition & Food: Vol. 17 No. 1 (2021)
- Thi Kim Anh NGUYEN, Thi My Thuc LUU, Thi Thanh An VO, Tran Mai Anh LE, Ngoc Ha VU, GS Thị Hương Lê, THE SITUATION OF NUTRITIONAL CARE OF CHILDREN AFTER APPENDICITIS PERITONITIS SURGERY AT VIETNAM NATIONAL HOSPITAL OF PEDIATRICS, 2022-2023 , Vietnam Journal of Nutrition & Food: Vol. 19 No. 4+5 (2023)
- Pham Mi Trang VO, Thuy Linh NGUYEN, Thi Huong LE, NUTRITIONAL STATUS AND SOME RELATED FACTORS OF 18-55 YEARS OLD FEMALE WORKERS AT MIDORI APPAREL VIETNAM , Vietnam Journal of Nutrition & Food: Vol. 17 No. 2 (2021)
- Kim Hue PHAN, Thanh Duong TRAN, Thi Duc Ngan HOANG, Thi Thao Nghien HOANG, Danh Tuyen LE, Thi Thao Yen BUI, Ngoc Hai PHUNG, mHEALTH IN NUTRITION AND HEALTH MONITORING AND MANAGEMENT: SOLUTIONS AND CHALLENGES , Vietnam Journal of Nutrition & Food: Vol. 20 No. 4 (2024)
- Bùi Thị Thanh Hoa, Lê Thị Hợp, Nguyễn Cảnh Phú, Cao Thị Phi Nga, Lều Nguyệt Ánh, Nguyễn Quỳnh Vân, EFFICIENCY OF SCHOOL MILK PROGRAM AND ASSOCIATED FACTORS ON NUTRITION AND MICRONUTRIENT (VITAMIN A, ZIN C) STATUS AND ANEMIA AMONG PRIMARY SCHOOL CHILDREN IN NGHE AN, 2019 , Vietnam Journal of Nutrition & Food: Vol. 16 No. 3+4 (2020)
- Trần Thị Hoàng, IMPACTS OF HUMAN MILK BANK ON NEWBORN FEEDING PRACTICES , Vietnam Journal of Nutrition & Food: Vol. 16 No. 6 (2020)
You may also start an advanced similarity search for this article.