MỘT SỐ VẤN ĐỀ VỀ THỰC PHẨM VÀ BỮA ĂN LÀNH MẠNH

Trần Thanh Dương1, Hoàng Thị Đức Ngàn1,, Hoàng Thị Thảo Nghiên2, Trần Phương Thảo1, Lê Danh Tuyên1, Phan Kim Huệ3, Vũ Văn Tán1, Lê Thị Hiệp1, Phạm Quỳnh Anh1, Nguyễn Việt Dũng1, Đặng Thị Đoàn Dư1, Phùng Ngọc Hải4
1 Viện Dinh dưỡng, Hà Nội
2 Trường Đại học Y dược, Đại học Quốc gia Hà Nội
3 Trường Đại học Y dược Cần Thơ
4 Trường Đại học Griffith - Úc

Nội dung chính của bài viết

Tóm tắt

Ngày nay, vai trò của chế độ ăn uống hợp lý đối với dự phòng và điều trị bệnh đã được công nhận rộng rãi. Việc phân loại thực phẩm là “lành mạnh”, “tốt cho sức khỏe” hay “không tốt cho sức khỏe” đều được dựa vào bản chất của thực phẩm, thành phần dinh dưỡng của thực phẩm, tần suất tiêu thụ, cách tiêu thụ món ăn, thực phẩm đó. Vì thế, món ăn có tốt hay không tốt, thực phẩm có lành mạnh hay không, không chỉ phụ thuộc vào loại thực phẩm chúng ta chọn mà còn phụ thuộc vào cách chúng ta chế biến, cách chúng ta ăn và tần suất chúng ta tiêu thụ các loại thực phẩm này hàng ngày.


Định nghĩa và phân loại một chế độ ăn uống là lành mạnh hay ít lành mạnh hơn còn có nhiều quan điểm khác nhau. Phân loại chế độ ăn dựa vào thực phẩm vẫn được sử dụng phổ biến hơn cả. Có một số cách phân loại có tính đến yếu tố địa phương, vùng miền, khả năng chi trả và tác động của tâm lý với việc tiêu thụ thực phẩm, nhưng tác động của từng yếu tố này hoặc tổng hòa các yếu tố này vẫn khác biệt ở các vùng dân cư khác nhau. Điều này là thách thức đối với các nhà khoa học trong việc phân định thực phẩm lành mạnh hay không lành mạnh và các nghiên cứu tiếp theo là cần thiết để cung cấp thêm bằng chứng cho các khuyến nghị trong tương lai.

Chi tiết bài viết

Tài liệu tham khảo

1. Bộ Y tế, Kế hoạch phòng chống bệnh không lây nhiễm giai đoạn 2015-2020. 2015: Hà Nội.
2. Bộ Y tế. Bộ Y tế công bố kết quả Tổng điểu tra Dinh dưỡng năm 2019-2020. 2021 2021; Available from: https://moh.gov.vn/tin-noi-bat/-/asset_publisher/3Yst7YhbkA5j/content/bo-y-te-cong-bo-ket-qua-tong-ieu-tra-dinh-duong-nam-2019-2020.
3. Bairagi, S., et al., Changing food consumption patterns in rural and urban Vietnam: Implications for a future food supply system. Australian Journal of Agricultural and Resource Economics, 2020. 64(3): p. 750-775.
4. Marinescu, V., The Fusion Between Culinary and Communication Culture in Traditional Vietnamese Family. Postmodernism Problems, 2022. 12(2): p. 230-249.
5. Cambridge Dictionary. Health food definition. 4/8/2024]; Available from: https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/health-food.
6. Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN). What constitutes a nutritious and safe food? 2017 4/8/2024]; Available from: https://www.gainhealth.org/sites/default/files/publications/documents/gain-nutritious-food-definition.pdf.
7. Imamura, F., et al., Consumption of sugar sweetened beverages, artificially sweetened beverages, and fruit juice and incidence of type 2 diabetes: systematic review, meta-analysis, and estimation of population attributable fraction. BMJ : British Medical Journal, 2015. 351: p. h3576.
8. Bazzano, L.A., et al., Intake of fruit, vegetables, and fruit juices and risk of diabetes in women. Diabetes care, 2008. 31(7): p. 1311-1317.
9. Villegas, R., et al., Vegetable but Not Fruit Consumption Reduces the Risk of Type 2 Diabetes in Chinese Women12. The Journal of Nutrition, 2008. 138(3): p. 574-580.
10. INTAKE, The Global Diet Quality Score: Data Collection Options and Tabulation Guidelines. 2021: Washington, DC: Intake – Center for Dietary Assessment/FHI Solutions.
11. NHS. Food labels. 2022 20/8/2024]; Available from: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-guidelines-and-food-labels/how-to-read-food-labels/.
12. Delhomme, V., Improving Food Choices Through Nutrition Labelling: Towards a Common ‘Nutri-Score’Scheme Across the EU. College of Europe Policy Brief# 3.20 April 22020. 2020.
13. Peonides, M., et al., Food labeling in the European Union: a review of existing approaches. International Journal of Health Governance, 2022. 27(4): p. 460-468.
14. Pitt, S., et al., Front-of-pack nutrition labels: comparing the Nordic Keyhole and Nutri-Score in a Swedish context. Nutrients, 2023. 15(4): p. 873.
15. Wanselius, J., et al., Consumption of foods with the Keyhole front-of-pack nutrition label: potential impact on energy and nutrient intakes of Swedish adolescents. Public Health Nutrition, 2022. 25(12): p. 3279-3290.
16. EU Commission, Report from the Commission to the European Parliament and the Council regarding the use of additional forms of expression and presentation of the nutrition declaration. 2020.
17. Cena, H. and P.C. Calder, Defining a Healthy Diet: Evidence for the Role of Contemporary Dietary Patterns in Health and Disease. Nutrients, 2020. 12(2): p. 334.
18. Bach-Faig, A., et al., Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates. Public health nutrition, 2011. 14(12A): p. 2274-2284.
19. Marcason, W., What are the components to the MIND diet? Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2015. 115(10): p. 1744.
20. Campbell, A.P., DASH eating plan: an eating pattern for diabetes management. Diabetes Spectrum, 2017. 30(2): p. 76-81.
21. Morris, M.C., et al., MIND diet associated with reduced incidence of Alzheimer's disease. Alzheimer's & Dementia, 2015. 11(9): p. 1007-1014.
22. Gussow, J.D. and K.L. Clancy, Dietary guidelines for sustainability. Journal of Nutrition Education, 1986. 18(1): p. 1-5.
23. Willett, W., et al., Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The lancet, 2019. 393(10170): p. 447-492.
24. Hirvonen, K., et al., Affordability of the EAT–Lancet reference diet: a global analysis. The lancet global health, 2020. 8(1): p. e59-e66.
25. Herforth, A., et al., A global review of food-based dietary guidelines. Advances in Nutrition, 2019. 10(4): p. 590-605.
26. WHO. Healthy diet. 2020 23/7/2024]; Available from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet#:~:text=A%20healthy%20diet%20includes%20the,cassava%20and%20other%20starchy%20roots.
27. WHO, Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases. 2002.
28. WHO, Guideline: Sugars intake for adults and children. 2015, Geneva: World Health Organization.
29. Hooper, L., et al., Effects of total fat intake on body weight. Cochrane database of systematic reviews, 1996. 2016(8).
30. FAO, Fats and fatty acids in human nutrition. Report of an expert consultation, 10-14 November 2008, Geneva. 2010.
31. WHO, Saturated fatty acid and trans-fatty acid intake for adults and children: WHO guideline. 2023.
32. Nishida, C. and R. Uauy, WHO Scientific Update on health consequences of trans fatty acids: introduction. European journal of clinical nutrition, 2009. 63(S2): p. S1-S1.
33. WHO, An action package to eliminate industrially-produced trans-fatty acids. 2018.
34. Organization, W.H., Guideline: sodium intake for adults and children. 2012: World Health Organization.

Các bài báo tương tự

1 2 > >> 

Ông/Bà cũng có thể bắt đầu một tìm kiếm tương tự nâng cao cho bài báo này.