NUTRITIONAL STATUS OF HOSPITALISED PATIENT IN GENERAL HOSPITAL ON TIEN HAI DISTRICT IN 2014

Thi Hai TO1,, Thi Nhung NINH2, Quang Trung TRAN3, Thi Giang Huong TRAN4
1 Tien Hai General Hospital, Thai Binh province
2 hai Binh University of Medicine and Pharmacy
3 Tien Hai General Hospital, Thai Binh Province
4 Ministry of Health, Vietnam

Main Article Content

Abstract

The study was conducted in Tien Hai District Hospital. Objective: To assess nutritional status and biochemical indicators of nutrition of patients over 18 years old hospitalized since 2014. Research Methodology: using descriptive epidemiology method
by a cross-sectional survey of patients being treated at the general hospital of Tien Hai
District.
Result: Among 391 patients, 111 patients were over 65 years old, 280 patients
were less than 65 years. The rate of malnutrition among patients (evaluated based on
BMI<18.5) was 21.3%, there is no difference between the two departments and genders
with p> 0.05. The risk of malnutrition of patients (evaluated by SGA- Subjective global
assessment) was 39.2% in internal department, which was lower than that in surgery department (62%), with p <0.05. The nutritional status of patients (evaluated by MNAmini nutritional assessment) showed that 43.3% was at risk of malnutrition and 13.5%
was malnourished; there was no difference between internal medicine and surgery department and genders with p> 0.05. Patients under 65 years old had anemia rate of
25.7%, those less than 65 years had the rate of anemia of 34.2%. Patients under 65 had
albumin deficiency rate of 1.1%, lower than that of patients over age 65 (3.6 %). Among
malnourished patients (assessed by BMI), 35.2% of them was normal by SGA method.
Among normal patients (assessed by BMI), 52.2% had malnutrition and risk of malnutrition (assessed by SGA). Conclusions: there is a need to assess the nutritional status
by proactive evaluation methods, including: SGA and MNA and BMI with hematologic
biochemical tests to assess the state of malnutrition and risk of malnutrition for recovery intervention for hospitalized patients.

Article Details

References

1. Bộ Y tế (2011), Hướng dẫn về công tác dinh dưỡng, tiết chế trong bệnh viện. Thông tư 08/2011-BYT(2011).
2. Nguyễn Thị Thu Hà, Nguyễn Xuân Ninh, Nguyễn Nguyên Khôi (2006). Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở bệnh nhân lọc máu chu kỳ tại Bệnh viện Thanh Nhàn, Hà Nội. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, Tập 2 - Số 3+4 - Tháng 11 năm 2006.
3. Nguyễn Đỗ Huy, Trương Thị Thư (2009). Thực trạng suy dinh dưỡng của bệnh nhân của bệnh nhân cao tuổi (trên 65 tuổi) tại bệnh viện Đa khoa tỉnh Hải Dương 2009. Tạp chí Y học thực hành.
4. Nguyễn Đỗ Huy, Nguyễn Nhật Minh (2012). Thực trạng dinh dưỡng tại bệnh viện Đa khoa tỉnh Điện Biên năm 2012. Tạp chí Y học thực hành (874) Số 6/2013. tr. 3-6.
5. Phạm Thu Hương, Nguyễn Thị Lâm, Nguyễn Bích Ngọc và cộng sự (2006). Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân nhập viện khoa Tiêu hóa và Nội tiết tại Bệnh viện Bạch Mai. Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm. Số 3+4, 2006, tr 85
6. Phan Bích Nga (2012), Thiếu vi chất dinh dưỡng ở mẹ và con và hiệu quả bổ sung đa vi chất trên trẻ suy dinh dưỡng bào thai tại bệnh viện Phụ sản trung ương, Luận
án Tiến sỹ Dinh dưỡng, Hà Nội, Viện Dinh dưỡng Quốc gia, Hà Nội. tr 67
7. Trần Phúc Nguyệt và Wha Young Kim (2011). Đánh giá tình trạng dinh dưỡng bằng các chỉ số hóa sinh và nhân trắc ở người trưởng thành tại một vùng nông thôn Việt Nam. Tạp chí Y học thực hành (792), số 11/2011 tr. 24
8. Ninh Thị Nhung (2013). Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân điều trị nội trú ở 4 khoa lâm sàng hệ Nội của Bệnh viện Đa khoa tỉnh Thái Bình năm 2013. Tạp chí Y học thực hành (794 ) số 3/2013.
9. Nguyễn Xuân Ninh, Nguyễn Anh Tuấn, Nguyễn Chí Tâm và cộng sự (2006). Tình hình thiếu máu ở trẻ em và phụ nữ tuổi sinh đẻ tại 6 tỉnh đại diện ở Việt Nam. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực Phẩm, tập 2, số 3+4, tr. 15-18.
10. Lưu Ngân Tâm, Nguyễn Thị Quỳnh Hoa (2009). Tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân lúc nhập viện tại Bệnh viện chợ Rẫy. Tạp chí Y học thực hành năm 2009.