ENABLES AND CHALLENGES IN DEVELOPING A PERSONALIZED NUTRITION CONSULTATION SOFTWARE IN VIETNAM
Main Article Content
Abstract
In the era of the 4.0 industrial revolution, the National Institute of Nutrition has been invested by the Ministry of Science and Technology to implement the research entitled "Research and develop a system to monitor, supervise, and provide smart nutrition advice for Vietnamese people and some groups of patients" code KC4.0-13/19-25 to build a smart personalized nutrition consultation system for Vietnamese people. The improvement of understanding, increased demand of the community on nutrition consultation, the availability of internet infrastructure and smart handheld devices, full legal and policy corridor, and the continuous development of science and technology are enables for the developing of the software. However, the development of this nutrition consultation system has encountered some major challenges. The personalized nutrition consultation system required a database which must be large and "deep" enough to meet the diversity of Vietnamese ethnic groups, regions, eating habits, lifestyles, and people's ability to pay, as well as different areas of the nutrition sector. Information security is also an important issue that needs to be prioritized in the process of developing a personalized nutrition consulting system. If these challenges are resolved, personalized smart nutrition consulting applications still have a number of potential and positive effects in disease prevention as well as diseases monitoring among Vietnamese population.
Article Details
Keywords
Knowledge system, artificial intelligence, nutrition consultation, personalization, database
References
2. Marlinda L, Widiyawati W, Widiastuti R, Indrarti W. Expert system for monitoring elderly health using the certainty factor method. Sinkron: jurnal dan penelitian teknik informatika. 2020; 5(1)72-77.
3. Hazman M and AM Idrees. A healthy nutrition expert system for children. in 2015 E-Health and Bioengineering Conference (EHB). 2015. IEEE.
4. Hong SM. and Kim G. Web Expert System for Nutrition Counseling and Menu Management. Journal of Community Nutrition, Bd, 2005. 5.
5. Hammond MI, Myers EF, and Trostler N. Nutrition care process and model: an academic and practice odyssey. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2014; 114(12):1879-1891.
6. Chen Y, Hsu CY, Liu L, Yang S. et al. Constructing a nutrition diagnosis expert system. Expert Systems with Applications. 2012; 39(2):2132-2156.
7. Gupta MV, Bhattacharjee P, Kotian N, Vipat G, et al. DANES: Diet and Nutrition Expert System for Meal Management and Nutrition Counseling. International Journal on Recent and Innovation Trends in Computing and Communication. 2017; 5(12).
8. Bão công nghệ. Triển khai phần mềm FoodKids 2.0 cho các trường tiểu học TP. Mỹ Tho. 2015. Truy cập ngày 8/3/2019 tại: http://baocongnghe.com.vn/bai-viet/10/trien-khai-phan-mem-foodkids-2-0-cho-cac-truong-tieu-hoc-tp-my-tho.html.
9. Trần Xuân Bách, Nguyễn Công Khẩn, Lê Cự Linh. Phần mềm phân tích và tư vấn dinh dưỡng cộng đồng (A software for Community-based Nutrition Analysis and Counseling). Tạp chí Y tế công cộng. 2006; 6(6):30-35.
10. Ajinomoto. Triển khai dự án bữa ăn học đường trên toàn quốc. 2016. Truy cập ngày 8/3/2019 tại https://www.ajinomoto.com.vn/article/events/news/trien-khai-du-an-bua-an-hoc-du6.
11. Gurl, E. SWOT analysis: A theoretical review. 2017.
12. Hoàng Hạ Vi, Kiều Mai Phương Anh, Lê Thị Thu Hà. Nhu cầu tư vấn dinh dưỡng của người bệnh ung thư phổi đang điều trị tại bệnh viện ung bướu Hà Nội. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2023; 19(4+5):119-127.
13. Nguyễn Thị Liên Hà, Trần Thị Lệ Thu, Hoàng Thị Thơm, và Nguyễn Ngọc Tuyền. Tình trạng dinh dưỡng và nhu cầu khám, tư vấn dinh dưỡng của người bệnh khám ngoại trú tại bệnh viện bệnh nhiệt đới trung ương năm 2022. Tạp chí Truyền nhiễm Việt Nam. 2024;1(45):81-87.
14. Tuyên giáo. Tạp chí của Ban tuyên giáo Trung ương. Hướng đến 100% người dùng có điện thoại thông minh vào cuối năm 2024. 2024. Truy cập ngày 19/8/2024 tại: https://tuyengiao.vn/huong-den-100-nguoi-dung-co-dien-thoai-thong-minh-vao-cuoi-nam-2024-153017.
15. Penne T and Goedemé T. Can low-income households afford a healthy diet? Insufficient income as a driver of food insecurity in Europe. Food Policy. 2021; 99: 101978.
16. Lê Danh Tuyên, Hoàng Thị Đức Ngàn, Phạm Văn Phú và Trần Thị Giáng Hương. An ninh lương thực hộ gia đình có trẻ em dưới 2 tuổi tại hai xã Bản Phố và Thào Chư Phìn thuộc tỉnh Lào Cai. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2016;12(2):3-9.
Similar Articles
- Thi Kim Hoa VU, Xuan Ninh NGUYEN, Do Huy NGUYEN, EFFECTS OF MILK CONTAINING PROBIOTIC AND PREBIOTIC ON NUTRITION AND MICRONUTRIENT STATUS OF CHILDREN 18-36 MONTHS , Vietnam Journal of Nutrition & Food: Vol. 12 No. 5.1 (2016)
You may also start an advanced similarity search for this article.