ASSOCIATED FACTORS OF OVERWEIGHT AND OBESITY AMONGST OUT PATIENTS WITH HYPERTENSION AT SAM SON GENERAL HOSPITAL IN 2022

Thi Huong NGUYEN1,, Duc Cuong LE2, Trong Hung NGUYEN3
1 General Hospital of Sam Son City, Thanh Hoa Province
2 Thai Binh University of Mecidine and Pharmacy
3 National Institute of Nutrition, Vietnam

Main Article Content

Abstract

Aims: To identify associated factors of overweight and obesity among outpatients with hypertensive at Sam Son City General Hospital, Thanh Hoa province.


Methods: A cross-sectional was conducted on 350 hypertensive patients. Anthropometric data (weight, height, waist circumference, % body fat), dietary intake, physical activity and serum cholesterol and triglycerid were collected to determine the associated factors of overweight and obesity among the participants


Results: Patients with high waist circumference, high waist-to-hip ratio (WHR), high body fat density were more likely to be overweight and obese compared with normal waist circumference and WHR (ORs = 8.4; 5.7 and 34.2, respectively, all ps<0.05). Patients with high cholesterol and triglycerides were more likely to be overweight and obese compared with normal groups (ORs=2.3 and 1.7, respectively, all ps<0.05). Patients who were physical inactive were more likely to be overweight and obese compared with those were physical active (OR=2.1, p<0.05); Patients who consumed foods which were salty, fatty, and less vegetables and fruits were more likely of being overweight and obese (OR=3.0, p<0.05).


Conclusion: High waist circumference, WHR; high body fat percentage; blood lipid disorders, being physical inactivity, unhealthy dietary intake were the associated factors of being overweight and obesity. Therefore, controlling of anthropometry and taking part in physical activity could be recommended practices in controlling overweight and obesity among patients with hypertension.

Article Details

References

1. Phan Thanh Thuỷ và Trần Khánh Toàn. Thực trạng tăng huyết áp và một số yếu tố liên quan ở người cao tuổi tại tỉnh Quảng Bình, Tạp chí Y học Việt Nam. 2022; 519(1), 208-213.
2. Hoàng Văn Hùng, Nguyễn Văn Kiên, Đàm Khải Hoàn. Thực trạng tăng huyết áp ở người từ 40 tuổi trở lên tại cộng đồng tỉnh Tuyên Quang năm 2021, Tạp chí Y học Việt Nam. 2022; 516(1), 155-162.
3. Lê Danh Tuyên và Cao Thị Thu Hương. Thực trạng thừa cân-béo phì, tăng huyết áp và mối liên quan với tình trạng acid uric máu của người trưởng thành 40-69 tuổi tại huyện Đan Phượng, Hà Nội, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2018; 14(6), 1-9.
4. Nguyễn Thị Hương Lan, Nguyễn Thị Kim Anh, Trần Minh Anh và các cộng sự. Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần thực tế của người bệnh tăng huyết áp điều trị tại trung tâm y tế quận Thanh Khê, Thành phố Đà Nẵng năm 2021, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2022; 18(3+4), 70-78.
5. Czapla M., Juarez-Vela R., Łokieć K., et al. The Association between Nutritional Status and Length of Hospital Stay among Patients with Hypertension, International Journal of Environmental Research and Public Health. 2022; 19(10), 235-246.
6. Nguyễn Năng Đễ, Vũ Thanh Bình, Phạm Ngọc Khái và các cộng sự. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân tăng huyết áp điều trị tại khoa nội tim mạch, Bệnh viện đa khoa tỉnh Thái Bình, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2022; 15(3), 46-50.
7. Hồ Thị Dung và Nguyễn Thị Linh. Đánh giá nguy cơ mắc bệnh đái tháo đường theo thang điểm Findrisc trên bệnh nhân tăng huyết áp tại Bệnh viện Đa khoa 115 Nghệ An năm 2022, Tạp chí Y học Việt Nam. 2023; 527(2), 32-39.
8. Sun X., Luo L., Zhao X., et al. Controlling Nutritional Status (CONUT) score as a predictor of all-cause mortality in elderly hypertensive patients: a prospective follow-up study, BMJ Open. 2017; 7(9), 156-169.
9. Olaitan O. O., Fadupin G. T., and Adebiyi A. A. Dietary pattern, lifestyle and nutritional status of hypertensive outpatients attending university college hospital, Ibadan, Nigeria, African Journal of Biomedical Research. 2018; 21(5), 29-36.
10. Nguyễn Thị Duyên, Trần Thị Phúc Nguyệt, Nguyễn Thị Ngân. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân tăng huyết áp điều trị tại khoa Nội, bệnh viện Đa khoa Đông Hưng, Thái Bình, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2017; 13(4), 72-78.