NUTRITIONAL STATUS AND AND ITS ASSOCIATED FACTORS AMONG CHILDREN AGED 24-59 MONTHS IN PHU LUONG DISTRICT, THAI NGUYEN PROVINCE IN 2022
Main Article Content
Abstract
Aims: To describe the nutritional status and its associated factors among children aged 24-59 months in Phu Luong district, Thai Nguyen province in 2022.
Methods: A cross-sectional study was conducted on 1,966 children aged 24-59 months in 8 communes of Phu Luong district, Thai Nguyen province. Nutritional status was assessed using anthropometric methods, and a designed questionnaire was used to evaluate related factors.
Results: The study results showed that the rate of underweight malnutrition was 9.8%, stunting was 10.4%, wasting was 2.6%, and overweight - obesity was 1.7%. Household economic status was the most significant factor affecting the rates of underweight and stunting malnutrition.
Conclusion: The rates of underweight and wasting malnutrition in children aged 24-59 months in the study area remain at levels of public health significance. Household economic status is the most influential factor on the nutritional status of children in the study area.
Article Details
Keywords
Nutritional status, stunting, children under 5 years old, Thai Nguyen
References
2. The UNICEF/WHO/WB Joint Child Malnutrition Estimates (JME) group released new data. Accessed November 25, 2022. https://www.who.int/news/item/31-03-2020-unicef-who-wb-jme-group-new-data
3. Dos Santos NA, de Freitas PH, et al. Malnutrition and development of basic visual functions. Avidscience. 2018;4:184-194.
4. Makris T, Dorstyn D, Crettenden A. Quality of life in children and adolescents with cerebral palsy: a systematic review with meta-analysis. Disabil Rehabil. 2021;43(3):299-308.
5. Bộ Y tế - Viện Dinh dưỡng. Tổng Điều Tra Dinh Dưỡng Quốc Gia Năm 2000. Nhà Xuất bản Y học Hà Nội; 2003.
6. Bộ Y tế-Viện Dinh dưỡng. Tổng điều tra dinh dưỡng 2019-2020: Một số kết quả chính; 2021.
7. UNICEF. UNICEF Conceptual Framework on Maternal and Childnutrition. Published online 2020. Accessed October 23, 2024. https://www.unicef.org/media/113291/file/UNICEF%20Conceptual%20Framework.pdf
8. Nguyễn Song Tú. Đặc điểm nhân trắc, tình trạng dinh dưỡng, rối loạn tiêu hoá, biếng ăn, nhiễm khuẩn hô hấp và một số yếu tố liên quan ở trẻ 24-71 tháng tuổi tại trường mầm non của huyện Yên Sơn tỉnh Tuyên Quang năm 2020. Viện Dinh dưỡng Quốc gia; 2021.
9. Hoàng Văn Minh và Lưu Ngọc Hoạt. Tài liệu hướng dẫn xây dựng đề cương nghiên cứu khoa học Y học. Nhà Xuất Bản Y Học; 2011.
10. Viện Dinh Dưỡng. Số liệu thống kê về tình trạng dinh dưỡng trẻ em năm 2018. Accessed November 4, 2022. http://chuyentrang.viendinhduong.vn/FileUpload/Documents/Dinh%20duong%20tre%20em/TLSDD%20duoi%205%20tuoi%20theo%20cac%20muc%20do%20nam%202018.pdf
11. WHO. Training course on child growth assessment, WHO child growth standards, Module C: Interpreting Growth Indicators. July 1, 2008. Accessed April 8, 2021. http://www.who.int/childgrowth/training/module_c_interpreting_indicators.pdf
12. Cổng Thông tin điện tử Chính phủ. Quyết định số 59/2015/QĐ-TTg của Thủ tướng Chính phủ: Về việc ban hành chuẩn nghèo tiếp cận đa chiều áp dụng cho giai đoạn 2016 - 2020. Accessed October 19, 2024. http://vanban.chinhphu.vn/default.aspx?pageid=27160&docid=182199
13. Nguyễn Hữu Chính. Đánh giá hiệu quả của sản phẩm dinh dưỡng bổ sung probiotic (probi) lên tình trạng dinh dưỡng, tình trạng nhiễm khuẩn hô hấp, tiêu chảy, táo bón của học sinh mầm non từ 2 đến 5 tuổi. Viện Dinh dưỡng Quốc gia; 2023.
14. Phạm Thị Thư, Trương Tuyết Mai, Nguyễn Ngọc Sáng, Trần Thị Thu Trang. Tình trạng dinh dưỡng trẻ 3-5 tuổi và một số yếu tố liên quan đến suy dinh dưỡng thấp còi tại một số xã, tỉnh Thanh Hóa năm 2017. Tạp chí Y Học Việt Nam. 2021;509(2):305-310.
Similar Articles
- Thi Thu Hau NGUYEN, Minh Chau NGUYEN, Thi Ngoc Han DOAN, Quynh Huong TRAN, Thi Thao Suong TRAN, Hoang Phong NGUYEN, Thi Bao Thuy DOAN, Thi Tuyet Dung NGUYEN, WEIGHT LOSS IN PNEUMONIA PATIENTS AGED 6-60 MONTHS TREATED AT CHILDREN'S HOSPITAL 2 AND ITS RELATIONSHIP TO LENGTH OF HOSPITAL STAY AND TREATMENT RESPONSE , Vietnam Journal of Nutrition & Food: Vol. 20 No. 3E (2024)
You may also start an advanced similarity search for this article.