NUTRITIONAL ANEMIA IN PREGNANT WOMEN AT 6-16 GESTATIONAL WEEK IN HA NAM
Main Article Content
Abstract
A cross-sectional survey to describe the situation of nutritional anemia in pregnant women and related factors was conducted in 2013 in Ha Nam province with 657 pregnant women at 6 – 16th gestational week. Results showed that the population had anemia at moderate level of 20.7% among pregnant women. In which, moderate anemia took 3.7%; mild anemia took 17% and no severe anemia. The rate of low iron storage (serum ferritin <30 µg/L) was 17.4%, of which 4.3% had depleted iron storage (serum ferritin <15µg/L). Anemia rate in pregnant women tended to increase by age. Those under 23 years old had the lowest rate of 18.7%, then those at 24-28 years old with 19.6%, and those over 29 years old with the highest rate of 25% (p<0.05 among 3 age groups). The study provided data on anemia in pregnant women to design necessary interventions.
Article Details
Keywords
Anemia, iron deficiency, nutrition, pregnant women, Ha Nam province
References
2. National Academy of Sciences (1990). Nutrition during pregnancy. 1990.
3. Viện Dinh dưỡng Quốc gia (2011). Báo cáo tổng điều tra dinh dưỡng 2009-2010. NXB Y học, 2011.
4. World Health Organization (2001). Iron Deficiency Anaemia: Assessment, Prevention and Control, A guide for program managers. Control, p. 114, 2001.
5. Ngô Kim Phụng (2011). Tỷ lệ thiếu máu thiếu sắt ở thai phụ ba tháng đầu thai kỳ tại Bạc Liêu. Y Học TP. Hồ Chí Minh, vol.15, no. 1, pp. 94–100, 2011.
6. Trương Hồng Sơn (2012). Hiệu quả can thiệp cộng đồng bằng bổ sung sớm đa vi chất dinh dưỡng trên phụ nữ tại một số xã thuộc tỉnh Kon Tum và Lai Châu. Luận án tiến sĩ, Viện Dinh Dưỡng Quốc gia, 2012.
7. Nguyen Do Huy, Le Thi Hop, et al (2009). An effectiveness trial of multiple micronutrient supplementation during pregnancy in Vietnam: impact on birthweight and on stunting. Food Nutr. Bull., vol. 30, no. 4, pp. 506–516, 2009.
8. Nguyễn Đăng Trường (2016). Hiệu quả bổ sung Hebi Mam hoặc bổ sung đa vi chất dinh dưỡng để cải thiện tình trạng thiếu máu của phụ nữ có thai. Viện Dinh dưỡng Quốc gia, 2016.
9. Trần Thị Minh Hạnh (2009). Tình trạng thiếu máu, thiếu sắt ở phụ nữ có thai tại thành phố Hồ Chí Minh. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, vol. 5, no. 1, pp.23–28, 2009.
Similar Articles
- Minh Phuc PHAM, Thi Nhung BUI, Thi Lan Anh NGUYEN, Thi Thuy Linh NGUYEN, NUTRITIONAL STATUS AND SEMI - BROADING DIETS OF CHILDREN AT HOA HONG PRACTICAL KINDERGARTEN, DONG DA DISTRICT, HANOI , Vietnam Journal of Nutrition & Food: Vol. 19 No. 1+2 (2023)
You may also start an advanced similarity search for this article.