NUTRITION KNOWLEDGE, PRACTICES AND DIETARY INTAKE OF FIRST YEAR FEMALE STUDENTS IN THAI NGUYEN MEDICAL SECONDARY SCHOOL IN 2014

Van Thuy PHAM1,, Thi Tuyet Huong KHUC2
1 National Institute of Nutrition, Hanoi, Vietnam
2 Thai Nguyen College of Medicine

Main Article Content

Abstract

Proper nutrition is very important for good health. A cross-sectional study on 352 adolescent girls to evaluate nutrition knowledge, practices and actual diet. Results: 83.2% of the subjects understood about the deficiencies of calcium and vitamin D, but the prevalence of regular milk consumption was low (23.9%). The ratio of P:L:G was unbalanced (16%:14%:70%). Vitamin D intake was 0.4 µg, calcium was 353 mg; zinc was 6.2 mg and iron was 8.4 mg. Ca:P ratio was 1:1.25. 85.4% of the subjects had dietary calcium intake below 500 mg/day. Conclusions: Adolescent girls had good knowledge on calcium and vitamin D, but did not turn in good practices. Dietary intake of adolescent girls lacked in both quantity and quality and was unbalanced. There is a need for education to improve knowledge of calcium and vitamin D, to increase the intake of dairy products, supplements or calcium and vitamin D fortified foods to prevent calcium, vitamin D deficiencies.

Article Details

References

1. NIN/UNICEF (2010). Tổng điều tra dinh dưỡng 2009-2010. Nhà xuất bản Y học.
2. Phạm Vân Thúy (2014). Tình trạng bệnh tật của đối tượng trên 16 tuổi tới khám, tư vấn tại Viện Dinh dưỡng năm 2013. Tạp chí Y học thực hành, 914, số 4/2014; trang 166-169.
3. Vũ Thị Thu Hiền, Lê Bạch Mai, Nguyễn Công Khẩn (2008). Xây dựng và chuẩn hóa bộ câu hỏi tần suất bán định lượng (SQFFQ) đánh giá khẩu phần canxi ở phụ nữ sau mãn kinh. Tạp chí DD &TP, 4:15-24.
4. Lê Thị Hợp (2012). Nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam. Nhà XB Y học, Hà Nội, 100-194.
5. Nguyễn Thị Dung (2005). Tìm hiểu thực trạng và yếu tố liên quan đến tình trạng loãng xương ở phụ nữ 40-60 tuổi tại huyện Gia Lâm, thành phồ Hà Nội năm 2005, Luận văn tốt nghiệp thạc sỹ Y tế công cộng, Trường ĐH Y tế công cộng Hà Nội.
6. Phạm Văn Phú, Nguyễn Thị Thanh Yên (2012). Mức tiêu thụ lương thực, thực phẩm của sinh viên năm thứ nhất Đại học Y Hà Nội. Tạp chí Y học thực hành (771) số 6, 48-50.
7. Stear SJ PA, Jones SC, Cole TJ. (2003). Effect of a calcium and exercise intervention on the bone mineral status of 16–18-y-old adolescent girls. Am J Clin Nutr.,77:985-992.
8. Matkovic VFD, Tominac C. (1990). Factors that influence peak bone mass formation: a study of calcium balance and the inheritance of bone mass in adolescent females. Am J Clin Nutr., vol. 52 no. 5,878–88.
9. Brock K, Cant R, Clemson L. (2007). Effects of diet and exercise on plasma Vitamin D 25(OH)D levels in Vietnamese immigrant elderly in Sydney, Australia. J. of steroid biochemistry and molecular biology, v. 103, Issue: 3-5: 786-92.