KNOWLEDGE AND PRACTICES REGARDING SALT CONSUMPTION AMONG HOUSEKEEPERS IN NAM DINH CITY, IN 2025
Main Article Content
Abstract
Aims: To assess the knowledge and practices regarding the use of table salt among household women in Nam Dịnh City, Nam Dịnh Province in 2025.
Methods: A cross-sectional study was conducted on 420 female household members aged 18-65 from 6 wards/communes in Nam Dịnh City. Participants were interviewed regarding personal information, knowledge, and practices regarding the use of table salt. Data were entered using EpiData 3.1 and analyzed with SPSS 20.0 software.
Results: Only 41.9% of participants had good knowledge, and 34.3% had good practices regarding salt consumption. 76.0% were aware of the impact of a high-salt diet on health. The majority of household women regularly added salt during food preparation and cooking; 44.3% added salt at the dining table. Only 15.5% regularly checked the salt content on labels before purchasing, and 14.0% were actively trying to reduce their daily salt intake.
Conclusion: Knowledge and practices regarding salt consumption among household women in Nam Dịnh City, Nam Dịnh Province are still low. There is a need to enhance health communication and education in the community, focusing on household women, with simple, clear messages linked to daily life.
Keywords
salt, sodium, housewives, reduce consumption.
Article Details
References
2. Bộ Y tế - Cục Y tế dự phòng. Điều tra quốc gia yếu tố nguy cơ bệnh không lây nhiễm tại Việt Nam năm 2021. 2023
3. Roth G.A., Mensah G.A., Johnson C.O., et al (2020). Global Burden of Cardiovascular Diseases and Risk Factors, 1990–2019. J Am Coll Cardiol. 2020; 76(25): 2982–3021.
4. Thủ tướng Chính phủ. Quyết định số 02/QĐ-TTg của Thủ tướng Chính phủ: Phê duyệt Chiến lược Quốc gia về dinh dưỡng giai đoạn 2021 - 2030 và tầm nhìn đến năm 2045. 2022.
5. Vũ Quỳnh Hoa và Võ Thị Xuân Hạnh. Kiến thức, thái độ, thực hành về sử dụng muối của người nội trợ thành phố Hồ Chí Minh năm 2018. Tạp chí Y học Thành phố Hồ Chí Minh. 2019; 23(3): 417-423.
6. Nguyễn Minh Tú, Nguyễn Đức Dân, Trần Bình Thắng và các cộng sự. Kiến thức, thái độ và thực hành về sử dụng muối ăn của người dân thành phố Huế năm 2022. Tạp chí y tế công cộng. 2022; 60(1): 45-54.
7. Khokhar D., Nowson C., Margerison C., et al. Comparison of salt-related knowledge, attitudes and behaviours between parents and caregivers of children under 18 years of age and other adults who do not care for children under 18 years of age in Victoria, Australia. BMJ Nutr Prev Health. 2019; 2(2): 51-62.
8. Algarni A., Ayoub R.A., Alkhadrawi Z.A., et al (2024). Knowledge, Attitude, and Practice Toward Dietary Salt Intake Among Medical Students at King Abdulaziz University. Cureus. 2024; 16(1),: 426-445.
9. Cáp Minh Đức, Lương Vũ Ngọc Mai, Chu Khắc Tân và các cộng sự. Kiến thức, thái độ, và thực hành về sử dụng muối trong khẩu phần ăn hàng ngày của người dân tại phường Đông Khê, Hải Phòng năm 2022. Tạp Chí Y học Dự phòng. 2023; 33(1): 134-145.
10. Nguyễn Thị Lan Anh, Nguyễn Thị Thu Thảo, Nguyễn Thị Xuân Hương và các cộng sự. Kiến thức, thái độ, thực hành về việc sử dụng muối trong khẩu phần ăn hàng ngày của người dân tại xã Tích Giang Phúc Thọ - Hà Nội năm 2020. Tạp chí Điều dưỡng. 2020; 12(5): 80-88.
11. Hoàng Thế Kỷ, Nguyễn Kiều Oanh và Nguyễn Thị Phương Hoa. Một số yếu tố liên quan đến kiến thức và tuân thủ chế độ ăn giảm muối ở người bệnh tăng huyết áp tại tỉnh Ninh Bình năm 2023. Tạp chí Khoa học Nghiên cứu Sức khỏe và Phát triển. 2024; 8(6): 26-34.
12. Grimes C.A., Kelley S.J., Stanley S., et al (2017). Knowledge, attitudes and behaviours related to dietary salt among adults in the state of Victoria, Australia 2015. BMC Public Health. 2017; 17(1): 532-538.
Similar Articles
- TS Thi Thanh Ha PHAN, Thi Hoa CAO, PGS.TS Thi Anh Dao HA, CURRENT SITUATION OF FOODBORNE VIRUS INFECTION AND RECOMMENDATIONS ON MONITORING MEASURES , Vietnam Journal of Nutrition & Food: Vol. 20 No. 5 (2024)
You may also start an advanced similarity search for this article.