THE CURRENT STATUS OF  USE BORAX IN SEVERAL PREPARED FOODS AT PHU THAI MARKET, THAI NGUYEN CITY, THAI NGUYEN PROVINCE IN 2024

Thi Thuy Duong TRUONG1, , Anh Minh NGUYEN1, Thi Huyen Trang TRAN1, Thi Thanh Hoa LE1
1 University of Medicine and Pharmacy, Thai Nguyen University

Main Article Content

Abstract

Aims: Describe the current situation of borax use in some processed foods at Phu Thai market, Thai Nguyen city in 2024


Methods: A descriptive study with a cross-sectional design was conducted on 30 samples of processed foods including pork sausage, pork rolls, vermicelli, rice cakes and pho noodles, collected in the study area. Sample analysis was performed using qualitative and semi-quantitative techniques for borax (sodium borate) according to Decision No. 3390/2000/QD-BYT of the Minister of Health, promulgating "Routine technical regulations for qualitative and semi-quantitative determination of sodium borate and boric acid in food".


Results: The rate of food samples positive for borax at Phu Thai market accounted for 60.0% of the total number of samples tested. The majority of contaminated samples had borax levels ≤ 0.5 mg% (accounting for 40%), while 20% of samples had levels exceeding this threshold, ranging from > 0.5 to 1 mg%.
Conclusions: Research on the situation of borax in processed foods at Phu Thai market shows a worrying reality. It is necessary to strengthen food safety management through regular and surprise inspections of production and business establishments. At the same time, raise public awareness of the harmful effects of borax, encourage the use of safe preservatives to protect consumers' health.


Keywords: Borax, Sodium borate, Food sample, Phu Thai Market, Thai Nguyen City

Article Details

References

1. Tô Hiếu Liêm, Dương Phúc Lâm (2019), Tình hình sử dụng borax, phẩm màu trong thực phẩm và kết quả can thiệp tại các cơ sở chế biến, kinh doanh thực phẩm tỉnh Cà Mau 2017 - 2018, Y Dược Cần Thơ 2019 – số 17- ISSN.2345-1210: 3 - 7
2. Trương Hữu Hoài. “Đánh giá tình hình ô nhiễm thực phẩm tại tỉnh Đắk Lắk từ năm 2014 - 2018”. Tạp chí Kiểm soát vệ sinh an toàn thực phẩm Việt Nam. Tập 2, số 1. 3, tr. 44-50, 2019
3. Đào Duy Khánh, Trương Thị Thùy Dương (2021), Nồng độ muối borat trong thực phẩm chế biến sẵn tại chợ Chùa Hàng, thành phố Thái Nguyên năm 2020, Tạp chí Y học cộng đồng, 62.5 (2021):146 - 151
4. Dương TTT, Văn TTH, Trang TTH và cộng sự, Hàm lượng hàn trong một số thực phẩm chế biến sẵn tại hai chợ trung tâm thành phố Thái Nguyên, Tạp chí Y học thực hành, 2017; 1(1032): 51 - 53.
5. Công LT, Dương TTT, Nồng độ borax trong một số thực phẩm chế biến sẵn tại các cơ sở kinh doanh thức ăn đường phố tại một số huyện của tỉnh Hà Giang năm 2018, Tạp chí Y học Việt Nam, 2019; 478(2): 151 - 154.
6. Bộ Y tế, Quyết định số 3390/2000/QĐ BYT, ngày 28 tháng 9 năm 2000 ban hành Quy chuẩn kỹ thuật thường xuyên đối với natri borat và axit boric định tính và bán định lượng trong thực phẩm, 2000.
7. Bùi Quốc Toàn, Trương Hồng Sơn (2018), Kiến thức và thực hành về an toàn thực phẩm của các sản phẩm thực phẩm trực tiếp tại các cơ sở sản xuất giò heo tại thành phố Quy Nhơn, tỉnh Bình Định năm 2017, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm Việt Nam, 14(3), tr. 24-31, 2018.
8. Hoàng Nhâm (2000), Hóa vô cơ, Tập 2, Nxb Giáo dục Hà Nội.