RISK FACTORS FOR HYPERTENSION AMONG ADULTS AGED 40-69 YEARS IN THAI NGUYEN CITY IN 2023

Thi Diep Anh NGUYEN1,, Thanh Duong TRAN1, Thu Nga HOANG1, Thi Duc Hanh PHAM1, Thi Thu Hien VU1, Huu Chinh NGUYEN1
1 National Institute of Nutrition, Vietnam

Main Article Content

Abstract

Aims: To evaluate risk factors associated with hypertension among adults aged 40-69 years.


Methods: A comparative descriptive study was conducted in Thai Nguyen city on 126 individuals aged 40-69 years, comprising a hypertensive group (n=67) and a non-hypertensive group (n=59). Data collection utilized pre-designed questionnaires covering: general information, physical activity, alcohol consumption, smoking habits, dietary habits, and food consumption frequency. Blood pressure measurements and anthropometric assessments were performed.


Results: In the hypertensive group, females had significantly higher mean waist circumference (83.03 ± 8.75 cm) and hip circumference (94.91 ± 5.99 cm) compared to females in the non-hypertensive group (waist: 77.29 ± 6.88 cm; hip: 90.48 ± 5.53 cm) (p<0.01).


The prevalence of overweight and obesity was significantly higher in the hypertensive group (64.2%) compared to the control group (45.8%) (p<0.05). The proportion of subjects consuming processed meat and fish products at high frequency was significantly higher in the hypertensive group (23.9%) compared to the non-hypertensive group (3.4%) (p<0.05). The proportion of subjects consuming vegetables at high frequency was significantly lower in the hypertensive group (65.7%) compared to the non-hypertensive group (88.1%) (p<0.01).


Conclusion: Overweight and obesity status, high consumption of processed meat and fish products, and low vegetable consumption were statistically significantly associated with hypertension status in Thai Nguyen City.

Article Details

References

1. World Economic (2011). “Global Economic Burden of Non-communicable Diseases,” in World Economic Forum and the Harvard School of Public Health.
2. Bộ Y tế, Cục Y tế dự phòng (2016). “Điều tra quốc gia yếu tố nguy cơ bệnh không lây nhiễm tại Việt Nam năm 2015.”
3. Cục Y tế dự phòng (2021). Báo cáo tóm tắt “Điều tra quốc gia yếu tô nguy cơ bệnh không lây nhiễm tại Việt Nam 2020.”
4. Phạm Thị Lệ Thu (2022). Thực trạng bệnh đái tháo đường và tăng huyết áp ở người trưởng thành tại tỉnh Thái Nguyên năm 2020. Tạp chí Nội tiết và Đái tháo đường. số 51 trang 70-72.
5. Trần Thị Quỳnh Chi, Trần Thị Thùy Trang, Nguyễn Văn Tâm. Thực trạng và một số yếu tố liên quan đến bệnh tăng huyết áp của người dân xã Trân Châu, Cát Hải, Hải Phòng. Tạp chí Y học Việt Nam tập 509 – tháng 12 – số chuyên đề 2021.
6. Lê Hoài Thu, Đào Minh Nam và Cộng sự (2020). Thực trạng bệnh tăng huyết áp ở người cao tuổi và một số yếu tố liên quan tại thành phố Thái Nguyên, tỉnh Thái Nguyên. Tạp chí Y học Việt Nam, tập 484 số 1 trang 221-225
7. Trần Quốc Cường, Lê Văn Bảo, Nguyễn Anh Tuấn, Nguyễn Văn Chức. Thực trạng tăng huyết áp và một số yếu tố nguy cơ ở người từ 18 - 69 tuổi tại quận Thủ Đức, thành phố Hồ Chí Minh năm 2018-2019. Tạp chí Y học dự phòng. 2020; 30(6): 17-26.
8. Hoàng Văn Hùng, Nguyễn Văn Kiên, Đàm Khải Hoàn. Thực trạng tăng huyết áp ở người từ 40 tuổi trở lên tại cộng đồng tỉnh Tuyên Quang năm 2021.Tạp chí Y học Việt Nam. 2022; 516(1): 155-160.
9. Hoàng Văn Minh, Lưu Ngọc Hoạt. Phương pháp chọn mẫu và tính toán cỡ mẫu trong nghiên cứu khoa học sức. Trường Đại học Y tế công cộng – mạng lưới nghiên cứu khoa học sức khỏe Việt Nam. 2020. Mục 1.5 Nghiên cứu gồm 2 mẫu độc lập, xác định sự khác biệt giữa 2 tỷ lệ (trang 32).
10. Bộ Y tế. Hướng dẫn chẩn đoán và điều trị bệnh béo phì Quyết định 2892/QĐ-BYT ngày 22 tháng 10 năm 2022.
11. Bộ Y tế (2019). Hướng dẫn chẩn đoán, điều trị và quản lý một số bệnh không lây nhiễm tại trạm y tế xã (Ban hành kèm theo Quyết định số 5904/QĐ-BYT ngày 20 tháng 12 năm 2019).
12. Van Dinh Tran, Van Vuong Do, et al (2020), “Validity of the International Physical Activity Questionnaire–Short Form for Application in Asian Countries: A Study in Vietnam” Disease Prevention and Health Promotio - Evaluation & the Health Professions, Vol. 43(2) 105-109.
13. Bộ Y tế (2020), “Hướng dẫn sàng lọc và can thiệp giảm tác hại cho người có nguy cơ sức khỏe do uống rượu, bia tại cơ sở chăm sóc sức khỏe ban đầu và tại cộng đồng – Quyết định số 4946/QĐ-BYT ngày 26/11/2020 của Bộ Trưởng Bộ Y tế.
14. Phan Thanh Thủy, Trần Khánh Toàn. Thực trạng tăng huyết áp và một số yếu tố liên quan ở người cao tuổi tại tỉnh Quảng Bình. Tạp chí Y học Việt Nam. 2022; 519(1):208-212.
15. Paweł Ga´c, et al. (2021). The Total Antioxidant Status, Serum Selenium Concentrations and the Ultrasound Assessment Carotid Intima Media Thickness in Patients with Arterial Hypertension. Antioxidants 10, 63.
16. Hoàng Đức Thuận Anh, Hoàng Đình Tuyên, Nguyễn Thanh Nga, Nguyễn Văn Tập, Võ Thị Kim Anh. Nghiên cứu tình hình tăng huyết áp của người cao tuổi tại huyện Hương Thủy, Thừa Thiên Huế.Tạp chí Y học Thực Hành. 2013; 876(7): 135-138.
17. Theodora, Solomon Boamah, Yudong Miao, et al. Comprehensive effects of lifestyle reform, adherence, and related factors on hypertension control: A review. J Clin Hypertens (Greenwich). 2023 May 9;25(6):509–520.
18. Nguyễn Văn Bình, Nguyễn Phúc Lam. Nghiên cứu tình hình tăng huyết áp và đánh giá kết quả can thiệp ở người tăng huyết áp từ 25 tuổi trở lên tại huyện Thới Bình, tỉnh Cà Mau năm 2022-2023. Tạp chí Y học Việt Nam. 2023; 352(1): 174-179.