NUTRITIONAL STATUS, KNOWLEDGE AND PRACTICES REGARDING NUTRITION AMONG WORKERS IN TWO TEXTILE AND LEATHER FACTORIES IN NGHE AN AND NAM DINH PROVINCES IN 2023
Main Article Content
Abstract
Aims: To assess the nutritional status, knowledge and practices regarding nutrition of workers in two textile and leather factories in Nghe An and Nam Dinh provinces in 2023.Methods: A cross-sectional study was conducted on 1,974 leather workers in Nghe An province and 1,892 textile workers in Nam Dinh province. Subjects were measured for weight, height, waist circumference and hip circumference to evaluate nutritional status. A questionnaire was used to assess the workers' knowledge and practices regarding proper nutrition.Results: The overall prevalence of chronic energy deficiency among workers in both factories was 8.2%. The prevalence of overweight and obesity was 11.5%. The prevalence of abdominal obesity was 8.77%. The prevalence of central obesity was 35.05%. The percentage of workers lacking knowledge and practices about nutrition in both factories was 37.14%.Conclusion: The rate of chronic energy deficiency was decreased, while the rate of overweight and obesity was increased among textile and footwear workers. The lack of nutrition knowledge and practices highlights the need for greater emphasis on nutrition education for workers.
Article Details
Keywords
Nutritional status, knowledge and practices regarding nutrition, workers, textile, leather.
References
2. State of the World’s Mothers 2012: Nutrition in the first 1,000 days. Resource Centre, Save Children, 2012 Accessed 02/10/2023 at: https://resourcecentre.savethechildren.net/library/state-worlds-mothers-2012-nutrition-first-1000-days.
3. Obesity and overweight. WHO accessed: 08/05/2023 at: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight>.
4. Nguyễn Tú Anh, Nguyễn Xuân Ninh, Nguyễn Thanh Hương, và cs. Tình hình thiếu máu, thiếu năng lượng trường diễn ở nữ công nhân một số nhà máy công nghiệp. Tap Chí Nghiên Cứu Học. 2011; 72(1), 93–100.
5. Nguyễn Thị Lan Phương, Nguyễn Lân, and Trần Thúy Nga. Tình trạng dinh dưỡng, thiếu máu và kiến thức - thực hành phòng chống thiếu máu của nữ công nhân thuộc ba nhà máy tại tỉnh Bình Dương và thành phố Hồ Chí Minh năm 2014. Tạp Chí Dinh Dưỡng Và Thực Phẩm. 2015;11(1):6–14.
6. Lê Bạch Mai. Tình trạng dinh dưỡng, chất lượng an toàn vệ sinh thực phẩm bữa ăn công nhân ở khu công nghiệp – khu chế xuất. Báo cáo tại Hội thảo về thực trạng và giải pháp đảm bảo dinh dưỡng và ATVSTP bữa ăn ca tại KCN –KCX, Bình Dương, 2012.
7. Hoàng Văn Minh, Lưu Ngọc Hoạt. Tài liệu hướng dẫn xây dựng đề cương nghiên cứu khoa học Y học. Nhà xuất bản Y Học, Hà Nội, 2011.
8. Nguyễn Thị Lan Hương, Lê Bạch Mai, Đỗ Thị Phương Hà, và cs. Hiệu quả can thiệp bữa ăn ca cho công nhân dệt may tại tỉnh Hải Dương. Tạp Chí Dinh Và Dưỡng Thực Phẩm. 2019; 15(4):83–98.
9. Waist circumference and waist-hip ratio: report of a WHO expert consultation. World Health Organization, 2011. Accessed 02/05/2021 at: https://www.who.int/publications-detail-redirect/9789241501491.
10.Vai trò của kinh tế nhà nước trong xây dựng nền kinh tế độc lập, tự chủ gắn với hội nhập quốc tế - từ góc nhìn của ngành dệt may, da giày. Tạp chí Cộng sản, 2023.
11.Thực trạng thừa cân béo phì và hoạt động thể lực ở người trưởng thành thị trấn Trâu Quỳ, huyện Gia Lâm, Hà Nội năm 2022. Tạp Chí Dinh Dưỡng Và Thực Phẩm. 2022; 20(5):108–116.
12.Nguyễn Thị Thùy Linh và cs. Thực trang thừa cân, béo phì và kiến thức liên quan đến thừa cân, béo phì ở người trưởng thành tại quận Hai Bà Trưng và huyện Ba Vì, Hà Nội năm 2019. Tạp Chí Dinh Dưỡng Và Thực Phẩm. 2020; 16(5):23–30.
13.Lê Thị Thu Hảo và cs. Kiến thức, thái độ, hành vi về thừa cân béo phì của người chăm sóc trẻ 3 - 5 tuổi ở các trường mẫu giáo tại thành phố Dĩ An, Tỉnh Bình Dương năm 2023. Tạp Chí Y học Việt Nam, 539(1).
Similar Articles
- Thi To Uyen NGUYEN, Phu Tho NGUYEN, Huu Thanh NGUYEN, Chi Thien DANG, Thi Phuong Thao NGUYEN, EFFECTS OF SHADING CONDITIONS AND LEAF HARVEST TIMES ON TOTAL CONTENTS OF CHLOROPHYLL, POLYPHENOLS AND ANTIFUNGAL PROPERTIES IN RICE (Oryza sativa L.) , Vietnam Journal of Nutrition & Food: Vol. 20 No. 4 (2024)
You may also start an advanced similarity search for this article.