NUTRITIONAL STATUS OF PATIENTS WHO HAD OPEN ABDOMINAL SURGERY AT VINH PHUC PROVINCIAL GENERAL HOSPITAL IN 2024
Main Article Content
Abstract
Aims: To assess the nutritional status of patients before open abdominal surgery at Vinh Phuc Provincial General Hospital in 2024.
Method: This study employed a cross-sectional design in 112 patients before open abdominal surgery. The nutritional status of patients was assessed by anthropometric indices (weight, BMI, arm circumference), Subjective Global Assessment (SGA) method, blood albumin and hemoglobin.
Results: Prevalence of patients with involuntary weight loss in the last 6 months from 5 to 10% of body weight was 33.0% and 26.8% of patients lost more than 10% of body weight. According to BMI and arm circumference, the prevalence of malnutrition was 15.2% and 26.8%, respectively. The SGA classification identified 40.2% of patients as malnourished, with 30.4% experiencing mild to moderate and 9.8% classified as severely malnourished. The prevalence of low albumin levels was 40.2%, and 39.3% of patients with anemia.
Conclusion: The prevalence of malnutrition was quite high among patients prior to undergoing open abdominal surgery at Vinh Phuc General Hospital. It is recommended to use multiple screening methods to assess the nutritional status of patients, ensuring that those at risk of malnutrition are not overlooked.
Article Details
Keywords
Nutritional status, surgery, abdomen, Vinh Phuc hospital, malnutrition
References
2. Lưu Ngân Tâm. Tổng quan về dinh dưỡng điều trị cho bệnh nhân nội trú. Tạp chí y học lâm sàng. 2017;41(3):9-14.
3. Martínez-Ortega AJ, Piñar-Gutiérrez A, Serrano-Aguayo P, et al. Perioperative Nutritional Support: A Review of Current Literature. Nutrients. 2022; 14(8):1601-1619.
4. Knight SR, Qureshi AU, Drake TM, et al. The impact of preoperative oral nutrition supplementation on outcomes in patients undergoing gastrointestinal surgery for cancer in low- and middle-income countries: a systematic review and meta-analysis. Sci Rep. 2022;12(1):124-156.
5. Phan Kim Huệ, Lê Thị Hường và Lê Thị Kim Định. Tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân phẫu thuật vùng bụng có chuẩn bị tại bệnh viện Đa khoa Trung Ương Cần Thơ. Tạp chí Y học Việt Nam. 2023;529(1B):144-152.
6. Bộ Y tế. Hướng dẫn chẩn đoán và điều trị bệnh béo phì (Ban hành kèm theo Quyết định số 2892/QĐ-BYT ngày 22 tháng 10 năm 2022 của Bộ trưởng Bộ Y tế).2022.
7. Chu Thị Tuyết. Hiệu quả dinh dưỡng toàn diện cho bệnh nhân phẫu thuật ổ bụng - tiêu hóa mở có chuẩn bị tại khoa Ngoại bệnh viện Bạch Mai năm 2013”, Luận án tiến sĩ y học, chuyên ngành dinh dưỡng tiết chế, Viện vệ sinh dịch tễ trung ương. 2015.
8. Nguyễn Lê Thanh Trúc, Trần Thị Tường Vy, Nguyễn Thị Nghĩa và cs. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh trước mổ và một số biến chứng sớm sau mổ đường tiêu hóa tại khoa Ngoại Tổng hợp Bệnh viện Đa khoa Trà Vinh. Tạp chí Y học Việt Nam. 2023; 524(1B):269-273.
9. Nguyễn Bá Phước, Phạm Thị Hương Len và Cáp Minh Đức. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân trước phẫu thuật ống tiêu hóa tại Bệnh viện Kiến An, Hải Phòng năm 2019. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2023;19(1+2):43-49.
10. Nguyễn Thị Hồng Nguyên, Trần Trúc Linh, Phan Ngọc Thuỷ và cs. Tình trạng dinh dưỡng trên bệnh nhân phẫu thuật tại Khoa Ngoại tổng hợp Bệnh viện Đa khoa thành phố Cần Thơ. Tạp chí Nghiên cứu khoa học và Phát triển kinh tế Trường Đại học Tây Đô. 2023;17(2):286-300.
11. Nguyễn Trần Đức Hiếu, Lê Thúy Oanh, La Thị Kim Đông và cs. Nghiên cứu tình trạng suy dinh dưỡng và các mối tương quan của suy dinh dưỡng ở bệnh nhân phẫu thuật ngoại khoa tại Bệnh viện Đa khoa Khu vực tỉnh An Giang năm 2021. 202245(3):62-69.
12. Bùi Thị Duyên và Nguyễn Quang Dũng. Tình trạng dinh dưỡng trước và sau phẫu thuật của người bệnh phẫu thuật đường tiêu hóa tại Bệnh viện Quân y 175 – TP. Hồ Chí Minh. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2022;17(2):35-45.
13. Dương Thị Phượng, Đinh Đức Thiện và Bùi Thị Phương. Tình trạng dinh dưỡng trước-sau phẫu thuật, biến chứng sau phẫu thuật đường tiêu hóa tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016 và một số yếu tố liên quan. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2017;13(4):85-92.
14. Nipper CA, Lim K, Riveros C, et al. The Association between Serum Albumin and Post-Operative Outcomes among Patients Undergoing Common Surgical Procedures: An Analysis of a Multi-Specialty Surgical Cohort from the National Surgical Quality Improvement Program (NSQIP). J Clin Med. 2022;11(21):65-78.
15. Vũ Thị Quyến, Đinh Thị DIệu Hằng và Lê Đức Thuận. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng trước phẫu thuật của người bệnh tại khoa Ngoại tiêu hóa bệnh viện Đa khoa tỉnh Hải Dương năm 2020. Tạp chí Y học Việt Nam. 2024;536(1):332-338.