NUTRITIONAL STATUS OF HYPERTENSION PATIENTS WITH OUTPATIENT TREATMENT AT SAM SON GENERAL HOSPITAL IN 2022
Main Article Content
Abstract
Aims: To describe the nutritional status of hypertensive outpatients.
Methods: A cross-sectional study was conducted on 350 hypertensive outpatients treated at Sam Son City General Hospital, Thanh Hoa province.
Results: The average BMI was 23.6±2.8 (kg/m2) in men and 23.9±3.1 (kg/m2) in women. The rate of patients with chronic energy deficiency was 4.0% and the rate overweight and obese was 32.0% (31.0% in men and 32.8% in women). The average waist/hip ratio (WHR) for was 0.92±0.06 in men and 0.91±0.06 in women. The high WHR rate in women was 95.3%, higher than that of men at 59.5%. The rate of high body fat was 53.4%. Patients with uncontrolled blood pressure had higher rates of high WHR, body fat percentage, overweight and obese than the controlled group.
Conclusion: The hypertensive patients had a high rate of overweight, obese, high WHR, and high body fat percentage. It is necessary to give interventive communication to reduce the rate of overweight and obesity in hypertensive patients.
Article Details
Keywords
Nutritional status, hypertension, Sam Son City, Thanh Hoa province
References
2. Hoàng Văn Hùng, Nguyễn Văn Kiên và Đàm Khải Hoàn. Thực trạng tăng huyết áp ở người từ 40 tuổi trở lên tại cộng đồng tỉnh Tuyên Quang năm 2021, Tạp chí Y học Việt Nam. 2022; 516(1): 155-162.
3. Lê Danh Tuyên và Cao Thị Thu Hương. Thực trạng thừa cân-béo phì, tăng huyết áp và mối liên quan với tình trạng acid uric máu của người trưởng thành 40-69 tuổi tại một xã và thị trấn thuộc huyện Đan Phượng, Hà Nội, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2018; 14(6), 1-9.
4. WHO (2011). Waist circumference and waist-hip ratio: report of a WHO expert consultation, Geneva, 8-11 December 2008.
5. Nguyễn Thị Hương Lan, Nguyễn Thị Kim Anh, Trần Minh Anh và các cộng sự. Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần thực tế của người bệnh tăng huyết áp điều trị tại trung tâm y tế quận Thanh Khê, Thành phố Đà Nẵng năm 2021, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2022; 18(3+4), 70-78.
6. Czapla M., Juárez-Vela R., Łokieć K., et al. The Association between Nutritional Status and Length of Hospital Stay among Patients with Hypertension, International Journal of Environmental Research and Public Health. 2022; 19(10), 235-246.
7. Nguyễn Năng Đễ, Vũ Thanh Bình, Phạm Ngọc Khái và các cộng sự. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân tăng huyết áp điều trị tại khoa nội tim mạch, Bệnh viện đa khoa tỉnh Thái Bình, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2022; 15(3), 46-50.
8. Hồ Thị Dung và Nguyễn Thị Linh. Đánh giá nguy cơ mắc bệnh đái tháo đường theo thang điểm Findrisc trên bệnh nhân tăng huyết áp tại Bệnh viện Đa khoa 115 Nghệ An năm 2022, Tạp chí Y học Việt Nam. 2023; 527(2), 32-39.
9. Sun X., Luo L., Zhao X., et al. Controlling Nutritional Status (CONUT) score as a predictor of all-cause mortality in elderly hypertensive patients: a prospective follow-up study, BMJ Open. 2017; 7(9), 156-169.
10. Olaitan O. O., Fadupin G. T., and Adebiyi A. A. Dietary pattern, lifestyle and nutritional status of hypertensive outpatients attending university college hospital, Ibadan, Nigeria, African Journal of Biomedical Research. 2018; 21(5), 29-36.
11. Nguyễn Thị Duyên, Trần Thị Phúc Nguyệt và Nguyễn Thị Ngân. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân tăng huyết áp điều trị tại khoa Nội, bệnh viện Đa khoa Đông Hưng, Thái Bình, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2017; 13(4), 72-78.