THE TREND OF FOOD CONSUMPTION AND ZINC DEFICIENCY AMONG PREGNANT WOMEN IN SUBURBAN HANOI BEFORE AND 6 MONTHS AFTER DELIVERY

Thi Mai Phuong TUAN1,, Tuyet Mai TRUONG1, Thi Lam NGUYEN1
1 National Institute of Nutrition, Hanoi, Vietnam

Main Article Content

Abstract

Proper nutrition plays a key role in preventing micronutrient deficiencies in pregnant women. Low biological value diet is one of the causes leading to micronutrient deficiencies, especially for deficiency of Zinc- a micronutrient which is found in highest concentration in animal source food. A longitudinal study was conducted on 80 pregnant women living in Hanoi outskirts aiming to identify the trend of food consumption and Zinc deficiency among pregnancies at one month before and 6 months after delivery. Results: Energy intakes of these women at these two points were 2064 kcal/day and 2004 kcal/day, meeting 82% and 78.5% of the recommended allowance, respectively. Their dietary intakes of iron at T0 and T1 were about 16mg/day, calcium intakes at two points were 613.3mg/day and 569.6mg/day, respectively. The average dietary zinc consumption was 12 mg/day. At the two points of the survey time, serum zinc concentration was at low level (7.3µg ± 1.6 and 9.6µg ± 1.3); prevalence of zinc deficiency was 60% and 27.7 %, respectively. Conclusions: Although the area has better socio-economic conditions than the rural, total energy intake
of pregnant women in Hanoi outskirt has not met the recommendation yet. The nutritional values of the diet were still poor; the prevalence of zinc deficiency remained high.

Article Details

References

1. Tianan Jiang et al (2005). Micronutrient Deficiencies in Early Pregnancy Are Common, Concurrent,and Vary by Season
among Rural Nepali Pregnant Women. The Journal of Nutrition, 135: 1106 –1112, 2005.
2. Hotz C and Brown KH et al (2004). Assessment of the risk of zinc deficiency in populations and options for its control. Eds . Food and Nutrition Bulletin 25: S91-S204, 2004
3. Yewelsew Abebe et al (2007).Inadequate intakes of dietary zinc among pregnant women from subsistence households in Sidama, Southern Ethiopia. Public Health Nutrition: 11(4), 379–386
4. Janet C King, et al (2007) .Determinants of maternal zinc status during pregnancy. J Clin Nutr2000;71(suppl):1334S–43S
5. Lê Danh Tuyên (2016). Nhu cầu dinhdưỡng khuyến nghị cho người Việt nam, Nhà xuất bản Y học Hà Nội.
6. Trần Thúy NGa (2015). Báo cáo Kết quả tổng điều tra vi chất năm 2014-2015. Hội nghị phòng chống thiêu máu của UNICEF
2015.
7. Nguyễn Thị Thanh Tâm và Cs (2014). Tình trạng dinh dưỡng, khẩu phần thực tế của phụ nữ mang thai huyện Duy Tiên, tỉnh Hà Nam.Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm Tập 10 - số 4 - Tháng 12 năm 2014
8. Nguyễn Việt Hưng, Vũ Thị Thu Hiền (2012). Khẩu phần Canxi của bà mẹ đang cho con bú tại huyện Hoài Đức, Hà nội. Tạp chí Dinh dưỡng và thực phẩm, 11(848), 38-40.
9. Nguyễn Thanh Danh và cs (2009). Tình trạng thiếu kẽm và một số yếu tố liên quan ở phụ nữ có thai tại TP Hồ Chí Minh. Tạp
chí Dinh dưỡng và thực phẩm, tập 5, số(1).
10.Phan Bích Nga ( 2012). Thiếu Vi chất dinh dưỡng ở mẹ và con và hiệu quả bổ sung đa vi chất trên trẻ suy dinh dưỡng bào thai tại Bệnh viện Phụ sản Trung ương. Luận án Tiến sĩ Dinh dưỡng – Viện Dinh dưỡng.