KNOWLEDGE AND PRACTICES ABOUT FOOD SAFETY OF ESTABLISHMENT OWNERS, PRODUCERS AND TRADERS OF SIU CHAU CANDY IN NAM DINH PROVINCE 2023

Thuy Linh NGUYEN1, Thi Nhung NINH2, Thi Kieu Chinh PHAM2,
1 Nam Dinh Food Safety Authority, Vietnam
2 Thai Binh University of Medicine and Pharmacy

Main Article Content

Abstract

Aims: To evaluate the knowledge and practices of food safety of establishment owners, producers and traders of Siu Chau candy in some districts and cities of Nam Dinh province.


Methods: A cross-sectional study was conducted on 399 subjects, including 50 factory owners, 150 people directly involved in production, and 199 people who sold Siu Chau candy in Nam Dinh province in 2023.


Results: The percentage of the owners, producers, and sellers with general knowledge was 66, 60.7, and 54.3%, respectively. The rate of facility owners, producers, and business people with common practices was, respectively, 50, 39.3, and 35.2%.


Conclusion: The target groups had low rates of knowledge and practice. It is necessary to strengthen communication activities to improve the knowledge and practices of the owners, producers and sellers of Siu Chau candy.

Article Details

References

1. Valero A, Rodriguez MY, Posada-Izquierdo GD, et al. Risk Factors Influencing Microbial Contamination in Food Service Centers, IntechOpen Limited 5 Princes Gate Court, London, SW7 2QJ, UNITED KINGDOM, 2016.
2. Nguyễn Thị Tuyết Nhung và Bùi Tiến Dược. Thực trạng kiến thức, thực hành an toàn thực phẩm của người sản xuấtchế biến-kinh doanh thực phẩm, phục vụ ăn uống tại thị xã Bình Long tỉnh Bình Phước năm 2016 và một số yếu tố liên quan, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2016; 6(1):34-41.
3. Bộ Công thương.Quyết định số 1390/QĐ-BCT về việc ban hành bộ câu hỏi kiểm tra, đáp án trả lời thực hiện kiểm tra để xác nhận đã được tập huấn kiến thức về an toàn thực phẩm cho chủ cơ sở và người trực tiếp sản xuất, kinh doanh thực phẩm thuộc trách nhiệm quản lý nhà nước về an toàn thực phẩm của Bộ Công Thương, 2020.
4. Nguyễn Văn Đạt. Thực trạng vệ sinh an toàn thực phẩm của các cơ sở sản xuất nước uống đóng chai tại tỉnh Bình Dương. Tạp chí y học thành phố Hồ Chí Minh. 2016;18(6):552-559.
5. Nguyễn Văn Tư, Trương Thị Thùy Dương và Đỗ Văn Hàm. Kiến thức, thực hành an toàn thực phẩm của người chế biến và kinh doanh thực phẩm tại thành phố Bắc Ninh năm 2020, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2022; 18(1):1-9.
6. Phạm Thị Công Thẩm và Trịnh Bảo Ngọc. Thực trạng kiến thức, thực hành vệ sinh an toàn thực phẩm của người chế biến trong các cửa hàng ăn tại xã Ninh Hải, huyện Hoa Lư, tỉnh Ninh Bình năm 2019. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2020; 16(5), 31-39.