COMMUNITY-BASED INTERVENTION TO IMPROVE THE NUTRITION STATUS OF PEOPLE IN HO CHI MINH CITY: SUCCESS AND CHALLENGES

Thi Ngoc Diep DO1,
1 Nutrition Center of Ho Chi Minh City

Main Article Content

Abstract

In this review article, the trends in the nutritional status of Ho Chi Minh population and framework of nutrition strategies. The available data show that the overall nutritional status of Ho Chi Minh population has been improved. The prevalence of underweight among children under five years in HCMC has dramatically declined over the past years and to date it has remained the lowest rate in the country in all three types of underweight, stunting and wasting (4,1%; 6,4 % and 2,1% respectively in 2015). The velocity of height of children HCMC is more twice than the national average. The average height of the 17-year-old children in HCMC achieves higher than the standard of World Health Organization( 168.2 cm in male and 155.9 cm in female). Some severe micronutrient deficiencies have been eradicated. Key components of these achievements include: Community-based intervention, proper nutrition solutions particularly nutrition communication and education, a widespread nutrition network, investing for nutrition activities of HCMC people committee, socialization and multi-sectoral coordination in nutrition activities, the pivotal
role of a specialized nutrition unit as Nutrition Center.

Article Details

References

1. Đỗ Thị Ngọc Diệp, Phan Nguyễn Thanh Bình, Trần Quốc Cường và Lê Thị Kim Quí (2012). Dịch tễ học bệnh rối loạn chuyển hóa tại thành phố Hồ Chí Minh: xu hướng gia tăng và trẻ hóa. Tạp chí Dinh dưỡng & thực phẩm, tập 8 (số 3):1-5.
2. Nguyễn Nhân Thành, Trần Thị Minh Hạnh, Phan Nguyễn Thanh Bình, Lê Nguyễn Trung Đức Sơn, Phạm Ngọc Oanh, Đỗ Thị Ngọc Diệp và Lê Thị Kim Quí (2010). Tình trạng thiếu máu dinh dưỡng ở phụ nữ có thai, bà mẹ cho con bú và trẻ dưới 5 tuổi tại TPHCM. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, tập 6 (số 3+4): 56-65.
3. T. Q. Cuong, M. J. Dibley, S. Bowe, T. T. Hanh, and T. T. Loan (2007). Obesity in adults: an emerging problem in urban areas of Ho Chi Minh City, Vietnam. Eur J Clin Nutr, 61(5):673-681.
4. Trần Quốc Cường, Đỗ Thị Ngọc Diệp, Vũ Quỳnh Hoa (2016). Can thiệp phòng chống SDD cho bệnh nhân nằm viện tại TPHCM: bằng chứng y học, cơ hội và thách thức. Tạp chí Dinh dưỡng & thực phẩm, tập 12 (số 4):33-41.
5. Trần Thị Minh Hạnh, Đỗ Thị Ngọc Diệp, Phan Nguyễn Thanh Bình, Phạm Ngọc Oanh và Vũ Quỳnh Hoa (2016). Báo động tình trạng thừa cân, béo phì và tăng huyết áp ở trẻ em tuổi học đường TPHCM. Tạp chí Dinh dưỡng & thực phẩm, tập 12 (số 4):17-24.
6. Trần Thị Minh Hạnh, Vũ Quỳnh Hoa, Phạm Ngọc Oanh, Đỗ Thị Ngọc Diệp và Lê Thị Kim Quí (2012). TTDD học sinh tiểu học TPHCM. Tạp chí Dinh dưỡng & thực phẩm, tập 8 (số 3):32-38.
7. Trần Thị Minh Hạnh, Vũ Quỳnh Hoa, Phạm Ngọc Oanh, Đỗ Thị Ngọc Diệp và Lê Thị Kim Quí (2012). TTDD học sinh trung học cơ sở TPHCM. Tạp chí Dinh dưỡng & thực phẩm, tập 8 (số 3):39-45.
8. Trần Thị Minh Hạnh, Vũ Quỳnh Hoa, Phạm Ngọc Oanh, Đỗ Thị Ngọc Diệp và Lê Thị Kim Quí. (2012) TTDD học sinh trung học phổ thông TPHCM. Tạp chí Dinh dưỡng & thực phẩm, tập 8 (số 3):46-51.
9. Trần Thị Minh Hạnh, Nguyễn Xuân Ninh, Lê Nguyễn Trung Đức Sơn, Nguyễn Nhân Thành, Phạm Ngọc Oanh và Lê Thị Kim Quí. Thiếu vitamin A tiền lâm sàng ở trẻ dưới 5 tuổi, vấn đề sức khỏe cộng đồng tại TPHCM. Tạp chí Y học dự phòng tập XX 2010, số 3 (111):131-137.
10.Trung tâm Dinh dưỡng (2014). 25 năm –Hình thành và phát triển.
11.Trung tâm Dinh dưỡng (2015). TTDD của trẻ em dưới 5 tuổi và phụ nữ 15-49 tuổi tại TPHCM năm 2015. Báo cáo Sở Y tế TPHCM, 2015.
12.Trung tâm Dinh dưỡng (2015). Tình trạng dinh dưỡng của học sinh phổ thôngi tại TPHCM. Đề tài nghiên cứu khoa học Sở Y tế TPHCM, 2015.