NEEDS FOR NUTRITION COUNSELING OF LUNG CANCER PATIENTS UNDERGOING TREATMENT AT HANOI ONCOLOGY HOSPITAL
Main Article Content
Abstract
Aims: To describe the nutrition counseling demand of lung cancer patients undergoing inpatient treatment at Hanoi Oncology Hospital in 2023.
Methods: A cross-sectional study was conducted on 168 lung cancer patients undergoing treatment at the Hanoi Oncology Hospital.
Results: Of the 106 patients (63.1%) patients desired nutrition counseling, 56.7% wanted advice while in the hospital, 91.5%, desired to consult with a nutritionist, and 81.2% desired to be consulted at the hospital bed. The advice most sought after was related to nutritional status (63.2%) and foods that should not be eaten (32.1%).
Conclusion: The lung cancer patients undergoing treatment at Hanoi Oncology Hospital have expressed a high demand for dietary counseling from a nutritionist while in bed. It is necessary to respond to these needs of the lung cancer patients promptly.
Article Details
Keywords
Demand for nutrition counseling, patients, lung cancer, Hanoi Oncology Hospital
References
2. Sung H, Ferlay J, Siegel RL, Laversanne M, Soerjomataram I, Jemal A, và c.s. Global Cancer Statistics 2020: GLOBOCAN Estimates of Incidence and Mortality Worldwide for 36 Cancers in 185 Countries. CA Cancer J Clin. 2021;71(3):209–249.
3. Righini CA, Timi N, Junet P, Bertolo A, Reyt E, Atallah I. Assessment of nutritional status at the time of diagnosis in patients treated for head and neck cancer. Eur Ann Otorhinolaryngol Head Neck Dis. 2013;130(1):8–14.
4. Trần Thị Anh Tường, Nguyễn Thị Kim Ngân và cộng sự. Nghiên cứu tình trạng dinh dưỡng ở bệnh nhân ung thư và một số yếu tố liên quan tại bệnh viện Ung Bướu thành phố Hồ Chí Minh năm 2017. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2018;14(4):7-15.
5. Khổng Kim Chung, Đặng Việt Đức, Nguyễn Bá Tâm, Nguyễn Thanh Chò, Phạm Ngọc Châu, Nguyễn Thị Thanh Luyến. Nhu cầu tư vấn dinh dưỡng của người bệnh rung nhĩ điều trị ngoại trú thuốc chống đông kháng vitamin K tại Bệnh viện Trung ương Quân đội 108 năm 2021. Tạp Chí Nghiên Cứu Học. 2022;153(5):155–164.
6. Trần Khánh Thu. Thực trạng chăm sóc dinh dưỡng tại Bệnh viện đa khoa tỉnh Thái Bình và hiệu quả mô hình can thiệp tư vấn dinh dưỡng, cung cấp chế độ ăn cho bệnh nhân chạy thận nhân tạo chu kỳ. Luận án Tiến sĩ Y học. Trường Đại học Y Hà Nội. 2017. Truy cập tại http://dulieuso.hmu.edu.vn//handle/hmu/1737.
7. Phạm Thị Thắm, Đoàn Ngọc Thuỷ Tiên, Lê Thị Hương, Đặng Công Sơn, Ngô Thị Thanh Vân, Lê Minh Đạt. Nhu cầu và sự sẵn sàng chi trả cho dịch vụ tư vấn dinh dưỡng của người bệnh tại bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2018-2019. Tạp chí Y tế Công cộng. 2020:68-77.
8. Nguyễn Thị Đính, Lê Thị Hương, Nguyễn Thị Thu Liễu, Nguyễn Thị Thu Thủy. Nhu cầu, khả năng chi trả cho suất ăn bệnh lý và tư vấn dinh dưỡng của người bệnh tại Bệnh viện K. 2019. Tạp chí Nghiên cứu Y học. 2020; 129(5):172-178.
Similar Articles
- Thi Tuyet Mai TA, Quang Tri LE, ASSESSING THE EFFECTIVENESS OF PROANECY HEPA MILK FOR PREVENTING AN INCREASE OF BLOOD ETHANOL CONCENTRATION , Vietnam Journal of Nutrition & Food: Vol. 19 No. 3E (2023)
You may also start an advanced similarity search for this article.