THE INFECTION OF E.COLI PRODUCING ß-LACTAMASE ENZYME BROAD SPECTRUM IN SOME FOODS AT THE MARKETS OF VU THU DISTRICT, THAI BINH PROVINCE
Main Article Content
Abstract
We studied the infection of E. coli β-lactamase enzyme broad spectrum (ESBL) in some foods sold in two markets of Nguyen Xa commune and one district market of Vu Thu. The results showed that 113 out of 173 food samples had E. coli infection producing ESBL; 36 out of 41 chicken samples tested were positive for ESBL, 22 out of 48 pork samples were positive for ESBL, 28 out of 44 fish samples and 27 out of 40 shrimp samples were positive for ESBL.
Article Details
Keywords
E. coli
References
1. Vân Bích, Dương Anh Dũng, Bùi
Ngọc An Pha và cộng sự (2009). Khảo
sát về sự đề kháng kháng sinh của Escherichia coli ở bệnh viện nhân dân
Gia Định. Tạp chí Y học Thành phố
Hồ Chí Minh, tập 13, tr. 253-257.
2. Trần Thị Hương Giang, Huỳnh Thị Mỹ
Lệ (2012). Xác định tỷ lệ nhiễm và độc
lực của vi khuẩn Escherichia coli phân
lập được từ lợn, bò, gà ở một số huyện
ngoại thành Hà Nội. Tạp chí Khoa học
và Phát triển, tập 10 số 2, tr. 295-300.
3. Duy Phan Kim, Claude Saegerman,
Caroline Douny và cộng sự (2013).
First survey on the use of Antibiotics in
pig and poultry production in the Red
River Delta region of Viet Nam, Food
and public health, 3(5), pp.247-256
4. Bernard Wasiński, Hanna Różańska,
Jacek Osek (2013). Occurrence of extended spectrum β-lactamase-and
AmpC-producing Escherichia coli in
meat samples. Bull Vet Inst Pulawy,
57, pp.513-517.
5. Gundogan N, Avci E (2013). Prevalence and antibiotic resistance of extended-spectrum beta-lactamase
(ESBL) producing Escherichia coli
and Klebsiella species isolated from
food of animal origin in turkey. African
Journal of Microbiology Research, 7
(31), pp.4059-4064.
6. Ilise Overdevest, Ina Willemsen, Martine Rijnsburger et al (2011). ExtendedSpectrum β-Lactamase genes of
Escherichia coli in chicken meat and
humans, the Netherlands. Emering Infectious Dieseases, 17(7), pp. 1216-
1222.
7. John E.Moore, Miyuki Watabe,
B.Cherie Millar, et al (2010). Screening of clinical, food, water and animal
isolates of Escherichia coli for the
presence of blac CTX- M extended
spectrum betalactamase (ESBL) antibiotic resistance gene loci. Ulster
Med J. 2010 May, 79(2),pp. 85–88
8. Thi Thu Hao Van, James Chin, Toni
Chapman et al (2008). Safety of raw
meat and shellfish in Vietnam: An
analysis of Escherichia coli isolations
for antibiotic resistance and virulence
genes. Internationnal Journal of Food
Microbiology, (124), pp. 217-223.
9. World Health organization (2011).
Tackling antibiotic resistance from a
food safety perspective in Europe,
pp.1-41.
Ngọc An Pha và cộng sự (2009). Khảo
sát về sự đề kháng kháng sinh của Escherichia coli ở bệnh viện nhân dân
Gia Định. Tạp chí Y học Thành phố
Hồ Chí Minh, tập 13, tr. 253-257.
2. Trần Thị Hương Giang, Huỳnh Thị Mỹ
Lệ (2012). Xác định tỷ lệ nhiễm và độc
lực của vi khuẩn Escherichia coli phân
lập được từ lợn, bò, gà ở một số huyện
ngoại thành Hà Nội. Tạp chí Khoa học
và Phát triển, tập 10 số 2, tr. 295-300.
3. Duy Phan Kim, Claude Saegerman,
Caroline Douny và cộng sự (2013).
First survey on the use of Antibiotics in
pig and poultry production in the Red
River Delta region of Viet Nam, Food
and public health, 3(5), pp.247-256
4. Bernard Wasiński, Hanna Różańska,
Jacek Osek (2013). Occurrence of extended spectrum β-lactamase-and
AmpC-producing Escherichia coli in
meat samples. Bull Vet Inst Pulawy,
57, pp.513-517.
5. Gundogan N, Avci E (2013). Prevalence and antibiotic resistance of extended-spectrum beta-lactamase
(ESBL) producing Escherichia coli
and Klebsiella species isolated from
food of animal origin in turkey. African
Journal of Microbiology Research, 7
(31), pp.4059-4064.
6. Ilise Overdevest, Ina Willemsen, Martine Rijnsburger et al (2011). ExtendedSpectrum β-Lactamase genes of
Escherichia coli in chicken meat and
humans, the Netherlands. Emering Infectious Dieseases, 17(7), pp. 1216-
1222.
7. John E.Moore, Miyuki Watabe,
B.Cherie Millar, et al (2010). Screening of clinical, food, water and animal
isolates of Escherichia coli for the
presence of blac CTX- M extended
spectrum betalactamase (ESBL) antibiotic resistance gene loci. Ulster
Med J. 2010 May, 79(2),pp. 85–88
8. Thi Thu Hao Van, James Chin, Toni
Chapman et al (2008). Safety of raw
meat and shellfish in Vietnam: An
analysis of Escherichia coli isolations
for antibiotic resistance and virulence
genes. Internationnal Journal of Food
Microbiology, (124), pp. 217-223.
9. World Health organization (2011).
Tackling antibiotic resistance from a
food safety perspective in Europe,
pp.1-41.