THE SITUATION OF NUTRITION CARE FOR PATIENTS WITH NURSING CARE LEVEL 1 IN ICU OF MILITARY HOSPITAL 354

Thi Phuong Lan TRAN, Bao Ngoc TRINH1, Thi Kim Tien NGUYEN2
1 Hanoi Medical University
2 Vietnam Ministry of Health

Main Article Content

Abstract

Ensuring adequate nutrition for patients during hospitalization enhances the ability to
fight diseases and compensate lost energy caused by injuries.
Objectives: To assess the
ensuring of nutritional status in patients receiving nursing care level 1 at Intensive Care
Unit in Military Hospital 354 and to describe factors associated to the ensuring of nutrition
demand for patients at Intensive Care Unit.
Method: a cross-sectional study was conducted
in 185 patients and family members, combined with group discussion and in-depth interview.
Results: 42.2% of patients received adequate nutrition as required. 34.7% of patients
who had injuries reported receiving adequate nutrition. Group of patients without injury
had a higher rate at 53.7%. Patients with combined feeding routes had a higher rate of ensuring adequate nutrition compared with a single feeding route (65.6% vs. 45.3%). 96.7%
of medical staffs agreed that it is essential to ensure adequate nutrition for patient as body
requirement. Age, gender, length of receiving nursing care level 1, the presence of injury,
feeding route were factors related to the ensuring of nutritional status for patients (p <
0.05).

Article Details

References

1. Bộ Y tế (2011). Hướng dẫn công tác Điều dưỡng về chăm sóc người bệnh trong bệnh viện. Thông tư 07/2011/TT-BYT, Hà Nội.
2. Bộ Y tế (2011). Hướng dẫn về công tác đinh dưỡng tiết chế trong bệnh viện. Thông tư 08/2011/TT/BYT, Hà Nội.
3. Bộ Y tế - Viện Dinh dưỡng (2007). Bảng thành phần dinh dưỡng thực phẩm Việt Nam. Nhà xuất bản Y học Hà Nội.
4. Bộ Y tế (2006). Hướng dẫn chế độ ăn Bệnh viện. Ban hành kèm theo Quyết định số: 2879/QĐ-BYT ngày 10 tháng 8 năm 2006 của Bộ trưởng Bộ Y tế.
5. Lê Thị Hợp (1995). Longgitudinal observation of physical growth of Vietnamese children from birth to 10 year in Vietnam conditions. Research report master of science in nutrition- University of IndonesiaJakarta.
6. Phạm Duy Tường (2013). Các bệnh thiếu dinh dưỡng có ý nghĩa sức khỏe cộng đồng và các biện pháp dự phòng, Dinh dưỡng và một số vấn đề sức khỏe cộng đồng. Nhà xuất bản Giáo dục Việt Nam.
7. Bộ Y tế (1997). Quy chế bệnh viện. Quyết định ban hành Quy chế bệnh viện số 1895/1997/QĐ-BYT.
8. Baker D.J.P (1994). Maternal and Fetal origin of coronary heart disease. J . Royal. Coll. Physicans of London, 28, 544-551.
9. Du YP, Li LL, He Q, Li Y, Song H, Lin YJ, Peng JS (2012). Nutritional risk screening and nutrition assessment for gastrointestinal cancer patients. Zhonghua Wei Chang Wai Ke Za Zhi.;15(5):460-3.
10.Stenvinkel P, Barany P, Chung SH et al (2006). A comparative analysis of nutritional parameters as predictors of outcome in male and female ESRD patients. Nephrol Dial transplant, 17, 1266- 1274.