NUTRITIONAL STATUS OF GESTATIONAL DIABETES MELLITUS IN PREGNANT WOMEN AT NATIONAL HOSPITAL OF ENDOCRINOLOGY IN 2020- 2021

Thi Trang NGUYEN1,, Thi Hien Trinh VU, Huong Duong PHAN, Trong Hung NGUYEN2
1 Hanoi Medical University
2 National Institute of Nutrition

Main Article Content

Abstract

A cross-sectional descriptive study method was used to assess pre-pregnancy nutritional status and to describe serveral characteristics of obstetric history and high risk factors of 173 pregnant women with gestational diabetes, who were examined and received inpatient treatment at the National Hospital of Endocrinology in 2020-2021. The results showed that the prevalence of GDM patients in the age group from 21-34 was accounted for 70%. Pre-pregnancy
nutritional status: The rates of underweight (BMI <18.5), normal (BMI from 18.5 to 24.9) and overweight and obese (BMI ≥23) were 5%, 61% and 34%, respectively. The average value of fasting plasma glucose was 5.6 ± 1.6 mmol/l; after 1 hour of glucose tolerant was 11.9 ± 2.5 mmol/l and after 2 hours was 10.4 ± 2.9 mmol/l. The rate of hyper-triglyceridemia accounted for 76.4% and a mixed increase of Cholesterol - Triglycerid accounted for 53.4%. History of miscarriage/abortion accounted for the highest proportion with 39.6% and the lowest was polycystic ovaries accounting for 4.1%. Genetic factor of diabetes mellitus was the high risk factor with 41.8%. Conclussion: Pre-pregnancy overweight and obesity accounted for a high rate. In addition, during the pregnancy period, pregnant women’s blood increased both Triglycerides and combined Triglycerides-Cholesterol. The majority of pregnant women had both a history of spontaneous abortion and miscarriage. Genetic factor of diabetes mellitus was a risk factor and the highest rate , acccounting for 41.8%.

Article Details

References

1. WHO (1999). Definition, Diagnosis and classification of Diabetes Mellitus and its complications.
2. Gestational diabetes mellitus. Saudi Medical Journal, vol. 36, no. 4, pp. 399–406.
3. C. L. Nguyen et al (2017). Cohort profile: maternal lifestyle and diet in relation to pregnancy, postpartum and infant health outcomes in Vietnam: A multicentre prospective cohort study. BMJ Open, vol. 7, no. 9, p. e016794.
4. A. Jan and C. Weir (2019). "BMI Classification Percentile and Cut Off Points".
5. Hướng dẫn Quốc gia dự phòng và kiểm soát Đái tháo đường Thai kỳ. Quyết định số 6173 /QĐ-BYT ngày 12 /10/2018 của Bộ trưởng Bộ Y tế, 2008.
6. ADA (American Diabetes Association) (2020, ). Classification and Diagnosis of Diabetes: Standards of Medical Care in Diabetes—2020. DiDiabetes Care 2020 Jan; 43(Supplement
1): S14-S31.
7. Nguyễn Trọng Hưng, Lê Kim Chi, Phan Thế Đồng, Nguyễn Long, Võ Thị Đem (2020). Tình trạng dinh dưỡng của thai phụ Đái tháo đường thai kỳ điều trị ngoại trú tại bệnh viện Từ Dũ
năm 2019. Tạp chí Dinh dưỡng và thực phẩm, 166- 2020, trang 55–64.
8. J. E. Hirst, T. S. Tran, M. A. T. Do, F. Rowena, J. M. Morris, and H. E. Jeffery (2012). Women with gestational diabetes in Vietnam: a qualitative study to determine attitudes and
health behaviours. BMC Pregnancy Childbirth, vol. 12, no. 1, p. 81
9. Lê Thanh Tùng (2010). Nghiên cứu tỷ lệ măc bệnh, một số yếu tố nguy cơ và đặc điểm lâm sàng của Đái tháo đường thai kỳ. Luận Án Tiến Sĩ Học Trường Đại Học Hà Nội.
10. Thái Thị Thanh Thúy, Nguyễn Khoa Diệu Vân (2011). Nghiên cứu tỷ lệ đái tháo đường thai kỳ theo tiêu chuẩn ADA năm 2011 và các yếu tố nguy cơ. Luận Văn Thạc Sĩ Học Trường Đại Học Hà Nội.
11. Vũ Bích Nga (2009). Nghiên cứu ngưỡng Glucose máu lúc đói để sàng lọc Đái tháo đường Thai kỳ và bước đầu đánh giá hiệu quả điều trị. Luận án Tiến sĩ Y Học, Trường Đại học Y
Hà Nội.
12. Lê Kim Chi, Phan Thế Đồng, Nguyễn Trọng Hưng, Võ Thị Đem, Nguyễn Long (2019). Khảo sát chế độ ăn cho phép kiểm soát đường huyết ở thai phụ Đái tháo đường thai kỳ điều
trị ngoại trú tại bệnh viện Từ Dũ năm 2019. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, vol. 6, no. 16, trang 19–26,13. Lê Thị Thanh Tâm 92017(2017).
13. Nghiên cứu phân bố- một số yếu tố liên quan và kết quả sản khoa của thai phụ Đái tháo đường thai kỳ. Luận án Tiến sĩ Y học, Trường Đại học Y Hà Nội.
14. Nguyễn Thị Mai Phương, Vũ Văn Tâm (2015). Tỷ lệ Đái tháo đường thai kỳ và một số yếu tố liên quan tại bệnh viện Phụ sản Hải Phòng năm 2015. Tạp chí Phụ Sản, vol. 13, no.04, trang 34–38.
15. M. Moosazadeh et al (2016). Family history of diabetes and the risk of gestational diabetes mellitus in Iran: A systematic review and meta-analysis. Diabetes Metabolic Syndrome,
vol. 11 Suppl 1, pp. S99–S104.