KNOWLEDGE ON FOOD SAFETY OF STREET FOOD VENDORS IN VINH TUY WARD, HAI BA TRUNG DISTRICT, HANOI IN 2015

Bao Ngoc TRINH1,, The Mai DINH2
1 Hanoi Medical University
2 Central Military Hospital 108

Main Article Content

Abstract

Objective: In the context of increasingly busy life, street food is becoming more popular. Therefore, street food vendors play an important role in ensuring food hygiene for consumers. This research was carried out with the aim to describe the current status of food safety knowledge among street food vendors in Vinh Tuy ward, Hai Ba Trung district in 2015. Methods: This is a cross-sectional study, interviewing 80 street food vendors in Vinh Tuy ward, Hai Ba Trung district with convenient sampling method. Results: In general, there were 72.5% of the food vendors who had good knowledge on food safety. In particular, the proportion of people with the right knowledge on the sanitary conditions of infrastructure, utensils, personal hygiene and foods were 80%, 81.25% , 83.75% and 71.25%, respectively.

Article Details

References

1. WHO (World Health Organization) (1996). Essential safety requirements for street-vended foods. Revised Edition.
2. FAO (Food and Agriculture Organization) of the United Nations (2007). School kids and street food. FAO 2007.
3. Food and Agriculture Organization of the United Nations (2009). Good hygienic practices in the preparation and sale of street food in Africa - Tools for training. FAO 2013.
4. Cục An toàn vệ sinh thực phẩm - Bộ Y tế (2013). Báo cáo an toàn thực phẩm năm 2013.
5. World Health Organization (1989). Health surveillance and management procedures food-handling personel. WHO 1989.
6. Nguyễn Thanh Phong và cs (2012). Đánh giá kiến thức thực hành về ATTP của người sản xuất CBTP tại một số tỉnh thuộc các vùng sinh thái của Việt Nam năm 2011. Tạp chí Y học thực hành, 842, tr. 311-317.
7. Đoàn Lê Thanh Phong và cs (2014). Kiến thức thực hành về VSATTP của người kinh doanh thức ăn đường phố tại phường 1, thành phố Mỹ Tho, tỉnh Tiền Giang năm 2013. Tạp chí Y học thực hành, 933+934(270-273).
8. Lục Duy Lạc Đào Thị Ngọc Yến, Nguyễn Thị Ngọc Tín (2012). Thực trạng vệ sinh an toàn thực phẩm các cửa hàng ăn trên địa bàn thị xã Dĩ An tỉnh Bình Dương năm 2011. Tạp chí Y học thực hành, 900(59-63).
9. Cục An toàn thực phẩm (2014). Báo cáo: Kiến thức và thực hành vệ sinh an toàn thực phẩm ở một số nhóm đối tượng năm 2013.
10.Đoàn Lê Thanh Phong và cs (2014). Kiến thức, thực hành về vệ sinh an toàn thực phẩm của người kinh doanh thức ăn đường phố tại phường 1, thành phố Mỹ Tho, tỉnh Tiền Giang năm 2013. Tạp chí Y học thực hành, 933+934, tr. 256-259.
11.Lê Đức Thọ và Nguyễn An Thắng Nguyễn Thùy Dương (2012). Đánh giá kiến thức thái độ thực hành về an toàn thực phẩm của người quản lý, người chế biến và điều kiện an toàn thực phẩm tại bếp ăn tập thể các trường mầm non khu vực nội thành Hà Nội năm 2011. Tạp chí Y học thực hành, 842, tr. 300-306.
12.Trần Quang Trung và Nguyễn Thanh Phong (2014). Đánh giá kiến thức, thực hành vệ sinh an toàn thực phẩm của nhóm người kinh doanh thực phẩm tại 6 tỉnh năm 2013. Tạp chí Y học thực hành, 933+934, tr. 294-299.