NUTRITION STATUS, ANEMIA, IRON AND ZINC DEFICIENCY IN WOMEN OF CHILDBEARING AGE IN FOUR COMMUNES OF NAM DINH PROVINCE

Thi Thom HOANG1,, Thuy Nga TRAN2, Phạm Ngọc Khái3
1 Thai Binh University of Medicine and Pharmacy
2 National Institute of Nutrition
3 Vietnam Association of Nutrition

Main Article Content

Abstract

A descriptive cross-sectional study was conducted on 241 women of reproductive ages (15- 49) in 4 communes of Nam Dinh province to assess nutrition status, iron deficiency anemia, and zinc deficiency in women. The subjects were measured weight and height, and their blood was taken for analysis. All processes strictly followed ethical principles in research. Results showed that: Women of reproductive ages in four communes of Nam Dinh province were undergoing a double burden of nutrition with high CED and overweight rates. The average height was 154.0± 4.6 cm; average weight was 49.7 ± 7.9 kg. CED rate was 20.7% and overweight rate was 11.2%. The majority was CED level I and overweight. Mean hemoglobin concentration was 125.98 ± 0.7 (g/l); serum Zinc was 9.98 ± 0.13 (μmol/l) and ferritin was 107.68 ± 6.35 μg/L. 23.2% of the subjects were anemic with 20.1% of subjects with low iron storage status. The proportion of low serum zinc content was 46.5%. Most subjects with anemia have low iron reserves (57.1%). However, there is no difference in anemia among subjects with different nutritional status. In addition, the prevalence of anemia was moderate and zinc deficiency in women of reproductive
ages in Nam Dinh was at high level in terms of public health significance classified by
the World Health Organization

Article Details

References

1. UNICEF/ Viện dinh dưỡng (2012). Tăng cường iot vào muối và vi chất dinh dưỡng vào bột mỳ. Đầu tư tốt nhất cho sự phát triển kinh tế của Việt Nam. Unicef 2012.
2. Viện dinh dưỡng/ UNICEF (2010). Tổng điều tra dinh dưỡng 2009-2010. Nhà xuất bản Y học 2010.
3. WHO (2001). Prevention strategies, Iron Deficiency Anemia Assessment, Prevention and Control.
4. Trường đại học Y Dược Thái Bình (2016). Dinh dưỡng và vệ sinh an toàn thực phẩm. Nhà xuất bản Y học"
5. Hồ Thu Mai PTTH (2009). Thực trạng dinh dưỡng và khẩu phần của phụ nữ tuổi sinh đẻ tại Lai Châu và Kon Tum năm 2009. Tạp chí Y học Thực hành 2011, 5(765), tr.93-96.
6. Hồ Thu Mai (2013). Hiệu quả của truyền thông giáo dục và bổ sung viên sắt/ folic đối với tình trạng dinh dưỡng và thiếu máu của phụ nữ 20- 35 tại 3 huyện Tân Lạc tỉnh Hòa Bình. Luận án tiến sỹ dinh dưỡng, Viện dinh dưỡng
7. Phạm Hoàng Hưng (2010). Hiệu quả của truyền thông tích cực đến đa dạng hóa bữa ăn và tình trạng dinh dưỡng bà mẹ, trẻ em. Viện dinh dưỡng 2010
8. Nguyễn Chí Tâm NCK, Nguyễn Xuân Ninh và CS (2002). Tình hình thiếu máu dinh dưỡng ở Việt nam qua điều tra đại dưỡng & Thực phẩm, 2(3+4), tr.15-18.
9. Nguyễn Xuân Ninh NAT, Nguyễn Chí Tâm (2006). Tình trạng thiếu máu ở trẻ em và phụ nữ tuổi sinh đẻ tại 6 tỉnh đại diện ở Việt Nam 2006. Tạp chí Dinh
10.Đinh Thị Phương Hoa (2013). Tình trạng dinh dưỡng, thiếu máu và hiệu quả bổ sung sắt hàng tuần ở phụ nữ 20 - 35 tuổi tại huyện Lục Nam tỉnh Bắc Giang. Luận án tiến sỹ dinh dưỡng, Viện Dinh dưỡng.