FOOD SAFETY KNOWLEDGE AND PRACTICE OF FOOD PROCESSORS AND TRADERS IN BAC NINH CITY

Van Tu NGUYEN, Thi Thuy Duong TRUONG, Van Ham DO

Main Article Content

Abstract

Objectives: Describe the knowledge and practice of food safety of on processors and
sellers in Bac Ninh city in 2020. Subjects and research methods: The study was conducted
by descriptive method, cross-sectional design on 350 food processors and traders in
Bac Ninh city. Research results: Only 47.1 to 60.6% of the study subjects correctly answered
the effect of displaying food in glass cabinets; about 76.7% answered that they
need to wear a mask when processing food. The rate of periodic health check-up was
85.7%. The rate of research subjects with general knowledge reached: 86.3%; General
practice achieved: 74.3%. The rate of study subjects with poor knowledge and practice
accounted for 13.7% and 25.7%. Recommendation: To strengthen communication
and education to improve knowledge and practice on food safety of food processors
and traders.

Article Details

References

1. WHO (2015), Food Safety: What you should know, World Health Day: 7 April 2015, World Health Organization 2015. URL http://www. searo.who.int/entity/world_health_day/2015/whd-what-youshould-know/en/.
2. Lê Thị Linh (2016). Thực hiện pháp luật trong lĩnh vực an toàn vệ sinh thực phẩm trên địa bàn Hà Nội, Luận văn thạc sĩ luật học, Đại học Quốc gia Hà Nội, Hà Nội.
3. Nguyễn Đức Toàn (2010). Thực trạng an toàn thực phẩm tại các cơ sở kinh doanh dịch vụ thực phẩm chế biến sẵn tại thành phố Vĩnh Yên, tỉnh Vĩnh Phúc, Luận văn thạc sĩ Y học.
4. Trương Thị Thùy Dương, Lẻo Tiến Công (2019). Kiến thức, thực hành an toàn vệ sinh thực phẩm của người kinh doanh thức ăn đường phố ở một số huyện tại tỉnh Hà Giang năm 2019, Tạp chí y học dự phòng, tập 30, số 2 -2020, tr. 121-128.
5. Lê Ngọc Hiệp (2014). Kiến thức, thái độ và thực hành VSATTP và một số yếu tố liên quan của người kinh doanh thức ăn đường phố tại thành phố Long Xuyên, tỉnh An Giang năm 2014, Tạp chí khoa học trường đại học An Giang tập 13 (1), tr. 68-78.
6. Âu Văn Phương, Nguyễn Thị Hiệp (2013). Kiến thức, thái độ và thực hành về VSATTP của người chế biến, kinh doanh thức ăn đường phố tại phường An Thạnh, thị xã Thuận An tỉnh Bình Dương năm 2013. Tạp chí Y học thành phố Hồ Chí Minh, tập 18 phụ bản số 6/2014, tr. 41-50.