INVESTIGATION ON FOOD SAFETY CONDITION IN KINDERGARTEN KITCHENS IN LE THUY DISTRICT, QUANG BINH PROVINCE IN 2013

Van Cu LE, Thi Thuy Nhung LE, Thi Na NGUYEN, Thi Xuan NGUYEN, Thi Anh Dao HA1
1 Vietnam Association of Nutrition

Main Article Content

Abstract

The results of a cross-sectional survey conducted from February to April in 2013 on food safety conditions of total 58 kindergarten kitchens in Le Thuy district, Quang Binh province showed that: 72.4% of the kitchens met the requirements for food safety practices, 55.2% met the hygiene requirements for utensils and 39.7% met the requirements for sanitary conditions.
Of the 34 kitchens with managers trained on food safety knowledge, up to 23 kitchens met the hygiene requirements for utensils, accounting for 67.6%. With 24 kitchens where the manager had not participated in the training, only 9 kitchens met the hygiene requirements for utensils (37.5%), the difference has statistical significance (χ test, p <0.05).
Improving knowledge of food safety for kitchen managers and strengthening monitoring activities in accordance with the food safety requirements of the Ministry of Health in the kitchen of kindergarten schools in Le Thuy district, Quang Binh province are essential.

Article Details

References

1. Nguyễn Thị Thanh Hương (2012). Thực trạng và giải pháp nâng cao năng lực quản lý việc sử dụng một số chất phụ gia trong chế biến thực phẩm, tại Quảng Bình. Luận án tiến sĩ - Viện Dinh Dưỡng.
2. Nguyễn Minh Hùng, Nguyễn Thị Huỳnh Mai, Lê Trường Giang (2007). Tình hình an toàn vệ sinh thực phẩm bếp ăn tập thể trên địa bàn thành phố Hồ Chí Minh và các giải pháp phòng ngừa ngộ độc thực phẩm. Báo cáo đề tài nghiên cứu cấp thành phố năm 2007.
3. Nguyễn Minh Hùng, Nguyễn Thị Huỳnh Mai , Lê Trường Giang (2007). Tình hình an toàn vệ sinh thực phẩm bếp ăn tập thể trên địa bàn thành phố Hồ Chí Minh và các giải pháp phòng ngừa ngộ độc thực phẩm. Báo cáo đề tài nghiên cứu cấp thành phố năm 2007.
4. Bộ Y tế, (2012). Quy định về điều kiện chung bảo đảm an toàn thực phẩm đối với cơ sở sản xuất, kinh doanh thực phẩm. Thông tư số 15/2012/TT – BYT.
5. Bộ Y tế, (2012). Quy định về điều kiện an toàn thực phẩm đối với cơ sở kinh doanh dịch vụ ăn uống, kinh doanh thức ăn đường phố. Thông tư số 30 /2012/TT –BYT.
6. Nguyễn Thị Bích San (2011). Thực trạng VSATTP và kiến thức, thực hành của người chế biến tại các bếp ăn tập thẻ ở các trường mầm non Quận Cầu Giấy- Hà Nội. Luận văn thạc sĩ YTCC- Đại hoc Y Tế công cộng, Hà Nội.
7. Tiêu Văn Linh, Lê Vinh (2010). Vệ sinh an toàn thực phẩm ở bếp ăn tập thể của trường mẫu giáo-Tiểu học bán trú tỉnh Bà Rịa, Vũng Tàu năm 2009. Báo cáo tóm tắt tại Hội nghị khoa học toàn quốc về kiểm nghiệm an toàn thực phẩm lần thứ nhất, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội 2010, tr. 51