THE DIETARY INTAKE AMONG WOMEN AGED 40-65 YEARS WITH BMI ≥ 23 KG/M2 IN SOME COMMUNES OF HANOI IN 2016
Main Article Content
Abstract
Aims: To describe actual food intake of women aged 40-65 years with BMI ≥ 23 kg/m2 in Hanoi, 2016.
Methods: A cross sectional study was conducted on women aged 40-65 years with BMI ≥ 23 kg/m2 in Hanoi, 2016.
Results: The dietary energy level of the study subjects was 1628 (1589,2; 1705,5) kcal /person/day. The relative proportions of energy-producing subtances as Protein:Lipid:Glucid were 14.6: 27.5: 57.9, respectively. 100% of participants had an unsatisfactory ratio of dietary Glucid, Canxi, Vitamin A
Conclusion: The dietary energy level of the study subjects was lower than that of the national survey in 2010 and 2018. The dietary energy structure was quite balanced, as Protein: Lipid: Glucid ratios. The average dietary lipids of study subjects was higher than recommendation. All study subjects did not reach the recommended levels of energy, Glucid, Calcium, and Vitamin A in the dietary intake. In the coming time, it is necessary to promote health education and communication about a balanced diet of vitamins and minerals among women aged 40-65 years.
Article Details
Keywords
Anthropometric index, nutritional intake, overweight and obesity, women 40-65 years old, Hanoi
References
2. Hruby A and Hu FB. The Epidemiology of Obesity: A Big Picture. Pharmacoeconomics. 2015: 33(7): 673–689.
3. World Health Organization. Obesity. , accessed: 17/11/2022.
4. World Obesity Federation. Calculating the costs of the consequences of obesity. , accessed: 26/05/2022.
5. World Health Organization. Prevalence of overweight among adults, BMI ≥ 25 (age-standardized estimate) (%). (https://www.who.int/data/gho/data/indicators/indicator-details/GHO/prevalence-of-overweight -among-adults-bmi-= 25-(age-standardized-estimate)-), accessed: 17/11/2022.
6. National Heart, Lung and Blood Insitute. Overweight and Obesity - Causes and Risk Factors | NHLBI, NIH. (https://www. nhlbi.nih.gov/health/overweight-and-obesity/causes), accessed: 17/11/2022.
7. Wolongevicz DM, Zhu L, Pencina MJ, et al. Diet quality and obesity in women: the Framingham Nutrition Studies. Br J Nutr. 2010;103(8):1223–1229.
8. Viện Dinh dưỡng. Tinh trang dinh duong nguoi truong thanh theo chi so BMI .pdf. , accessed: 22/11/2022.
9. http://duongnoi.hadong.hanoi.gov.vn/manh-dat-con-nguoi-duong-noi),accessed: 08/02/2023.
http://duongnoi.hadong.hanoi.gov.vn/manh-dat-con-nguoi-duong-noi),accessed: 08/02/2023.
10. Hà Huy Khôi. Phương pháp dịch tễ học Dinh dưỡng, Nhà xuất bản Y Học, Hà Nội, 1997.
11. Trịnh Thanh Xuân, Trương Tuyết Mai và cộng sự. Tình trạng dinh dưỡng, khẩu phần ăn của phụ nữ 18-49 tuổi tại 2 xã, huyện Tuần Giáo, tỉnh Điện Biên. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2018; 14(6)
12. Gibson RS và Gibson RS. Principles of nutritional assessment Oxford University Press, Oxford, New York, 2015.
13. World Health Organization. Regional Office for the Western Pacific. The Asia-Pacific perspective: redefining obesity and its treatment, Health Communications Australia, Sydney, 2000.
14. Qiao Q and Nyamdorj R. The optimal cutoff values and their performance of waist circumference and waist-to-hip ratio for diagnosing type II diabetes. Eur J Clin Nutr. 2010;64(1):23–29.
15. Nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam 2016 - Google Drive. , accessed: 16/11/2022.
16. Viện Dinh dưỡng Quốc gia (2007). Bảng thành phần thực phẩm Việt Nam. https:// ndun.edu.vn/img/thuvien/files/bangthanhphanthucphamVN.pdf
17. Lê Danh Tuyên, Cao Thị Thu Hương. Thực trạng thừa cân, béo phì, tăng huyết áp và mối liên quan với tình trạng acid uric máu của người trưởng thành 40-69 tuổi tại một xã và thị trấn thuộc huyện Đan Phượng, Hà Nội. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2018;14(6):1-9.
18. Bộ Y tế. Kết quả Tổng điểu tra Dinh dưỡng năm 2019-2020 - Tin nổi bật - Cổng thông tin Bộ Y tế. , accessed: 22/11/2022.
19. Phạm Ngọc Oanh, Mai Thị Mỹ Thiện, Phạm Nhật Thùy Đan, Văn Thị Giáng Hương, Đỗ Thị Ngọc Diệp. Hoạt động thể lực, tình trạng dinh dưỡng, chế độ ăn của nhân viên công tác tại một số cơ sở y tế của thành phố Hồ Chí Minh và các tỉnh Phía Nam. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2022;14(4):38-46.
20. Đinh Thị Vân Anh, Trịnh Bảo Ngọc, Trần Thúy Nga. Giá trị khẩu phần của phụ nữ tuổi sinh đẻ ở vùng miền núi phía Bắc năm 2019. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2022;17(4):93-100.
21.Hồ Thu Mai. Hiệu quả của truyền thông giáo dục và bổ sung viên sắt/Folic đối với tình trạng dinh dưỡng và thiếu máu của phụ nữ 20-35 tuổi tại 3 xã huyện Tân Lạc tỉnh Hòa Bình. Luận án tiến sỹ chuyên ngành dinh dưỡng, Viện Dinh dưỡng, 2013.
Similar Articles
- Phu Tho NGUYEN, Huu Thanh NGUYEN, LACTIC ACID BACTERIA: POTENTIAL FOR DISCOVERING HIGH BIOACTIVITY PRODUCTS FOR FOOD AND PHARMACEUTICAL APPLICATIONS , Vietnam Journal of Nutrition & Food: Vol. 18 No. 3+4 (2022)
You may also start an advanced similarity search for this article.