NUTRITIONAL STATUS OF HOSPITALIZED PATIENTS WITH TYPE 2 DIABETES AT HUNG HA GENERAL HOSPITAL AND ASSOCIATED FACTORS, 2022
Main Article Content
Abstract
Aims: To identify nutritional status and associated factors for overweight-obesity in hospitalized patients with type 2 diabetes (T2D).
Methods: A cross-sectional study was carried out on 128 T2D patients hospitalized at Hung Ha General Hospital from January to May 2022. Nutritional status was assessed using body mass index (BMI). The chi-square test was applied to identify the association between some factors and overweight-obesity.
Results: The rate of overweight-obesity (BMI ≥ 23 kg/m2) was 22.6%. The rate of chronic energy deficiency (BMI <18.5 kg/m2) was 10.2%. Some factors associated with overweight-obesity included sweet eating habits (OR=2.5, 95%CI=1.02-6.64), regular physical activity (OR=2.57, 95%CI=1.01-6.85), and over intake of energy (OR=4.4, 95%CI=1.36-18.6) of the subjects.
Conclusion: A remarkable rate of overweight-obesity was found in hospitalized patients with T2D. Sweet eating habits, regular physical activity and over intake of energy were associated with overweight and obesity in the subjects.
Article Details
Keywords
Type 2 diabetes, overweight-obesity, associated factors, Hung Ha General Hospital
References
2. International Diabetes Federation. (2019). IDF Diabetes Atlas Ninth edition 2019. Published online 2019.
3. Nguyen CT, Pham NM, Lee AH, Binns CW. Prevalence of and Rish Factor for Type 2 Diabetes Mellitus in Vietnam: A Systematic Review. Asia Pac J Public Health. 2015;27 (6):588-600.
4. Trịnh Thị Ngọc Huyền, Nguyễn Trọng Hưng. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh đái tháo đường type 2 điều trị tại bệnh viện Nội tiết Trung ương năm 2020. Tạp chí Nghiên cứu Y học. 2021;146 (10):150-157.
5. World Health Organization. Regional Office for the Western Pacific. The Asia-Pacific perspective: redefining obesity and its treatment Health Communications Australia, Sydney 2000.
6. Bộ Y tế. Hướng dẫn chế độ ăn bệnh viện. Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, 2016.
7. Bộ Y tế. Hướng dẫn chẩn đoán và điều trị đái tháo đường týp 2. Ban hành theo Quyết định số 5481/QĐ - BYT ngày 30 tháng 12 năm 2020 của Bộ trưởng Bộ Y tế.
8. ADA. Classification and Diagnosis of Diabetes: Standards of Medical Care in Diabetes 2020. Diabetes care. 2020;43 (1):14-31.
9. Phạm Thị Thùy Hương. (2017) Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của bệnh nhân đái tháo đường type 2 được quản lý tại bệnh viện đa khoa Trung ương Quảng Nam năm 2016-2017. Luận văn Thạc sĩ Dinh dưỡng, Trường Đại học Y Hà Nội.
10. Đỗ Thị Mai Phương, Nguyễn Trọng Hưng. Tình trạng dinh dưỡng và đặc điểm khẩu phần của người bệnh đái tháo đường type 2 tại bệnh viện đa khoa Xanh pôn năm 2019-2020. Tạp chí Nghiên cứu Y học. 2021;146 (10), 130-139.
11. Khổng Thị Thúy Lan. Tình trạng dinh dưỡng, khẩu phần và tập quán ăn uống của bệnh nhân ĐTĐ typ 2 tại Bệnh viện đa khoa Vĩnh Phúc năm 2014-2015. Luận văn Thạc sĩ y học. Trường Đại học Y Hà Nội 2015.