NUTRITIONAL STATUS AND SOME RELATED FACTORS OF TYPE 2 DIABETES PATIENTS AT THE CENTRAL ENDOCRINOLOGY HOSPITAL IN THE PERIOD 2015 – 2025: A SCOPING REVIEW
Main Article Content
Abstract
Aims: To provide an overview of the nutritional status of patients with type 2 diabetes mellitus (T2DM) at the National Hospital of Endocrinology during 2015–2025 and some associated factors.
Methods: Narrative review. Literature was searched from PubMed, Google Scholar, and Vietnamese medical journals published between 2015 and 2025. Eight studies met the inclusion criteria and were synthesized for analysis.
Results: A summary of findings from eight studies showed that the prevalence of overweight and obesity ranged from 33.3% to 53.3%. The prevalence of chronic energy deficiency or undernutrition based on BMI ranged from 2.5% to 7.2%. According to the MNA tool, the prevalence of malnutrition ranged from 16.0% to 16.2%, while the proportion at risk of malnutrition was between 42.7% and 47.2%. Based on SGA assessment, good nutritional status (SGA–A) accounted for 81.7–85.5%, SGA–B for 13.3%, and SGA–C for only 1.2–2.5%. Several factors associated with overweight and obesity included disease duration, dietary habits, and lifestyle behaviors. These findings indicate the need for regular use of nutritional screening and assessment tools to enable individualized lifestyle modification and counseling, thereby effectively managing nutritional status among patients with diabetes mellitus.
Conclusion: The prevalence of overweight/obesity and undernutrition was reported across eight studies using different assessment tools, including BMI, MNA, and SGA, along with analysis of associated factors.
Keywords
Type 2 diabetes mellitus, nutritional status, associated factors, National Hospital of Endocrinology.
Article Details
References
2. International Diabetes Federation. Total diabetes-related health expenditure, ID million. IDF Diabetes Atlas website. Published 2023. Accessed October 4, 2025. https://diabetesatlas.org/data-by-indicator/diabetes-related-health-expenditure/total-diabetes-related-health-expenditure-id-million/
3. International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas. Published 2023. Accessed October 4, 2025. https://diabetesatlas.org/
4. International Diabetes Federation. IDF Global Clinical Practice Recommendations for Managing Type 2 Diabetes, 2025. International Diabetes Federation; 2025:112. Accessed October 4, 2025. https://idf.org/media/uploads/2025/04/IDF_Rec_2025.pdf
5. Bộ Y tế. Quyết định 5481/QĐ-BYT (2020) về tài liệu chuyên môn “Hướng dẫn chẩn đoán và điều trị đái tháo đường típ 2.” Thư viện Pháp luật. Published December 30, 2020. Accessed October 4, 2025. https://thuvienphapluat.vn/van-ban/The-thao-Y-te/Quyet-dinh-5481-QD-BYT-2020-tai-lieu-chuyen-mon-Huong-dan-chan-doan-dieu-tri-dai-thao-duong-tip-2-460925.aspx
6. Duc NM, Nghiem MN, Vo TTB, Nguyen MT, Dao ST. A cross-sectional study on the Nesfatin-1 serum levels of Vietnamese patients with pre-diabetes. Rev Assoc Med Bras (1992). 2023;69(5):e20221388. doi: 10.1590/1806-9282.20221388.
7. International Diabetes Federation. Vietnam – Diabetes data and trends. IDF Diabetes Atlas website. Accessed October 4, 2025. https://diabetesatlas.org/data-by-location/country/viet-nam/
8. Pham NM, Eggleston K. Prevalence and determinants of diabetes and prediabetes among Vietnamese adults. Diabetes Res Clin Pract. 2016;113:116–124. doi:10.1016/j.diabres.2015.12.009
9. Trịnh Thị Ngọc Huyền, Nguyễn Thị Hương Lan, Phan Hướng Dương, và cs. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh đái tháo đường typ 2 điều trị nội trú tại Bệnh viện Nội tiết Trung ương năm 2020. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2023;19:33–40.
10. Nguyễn Phương Thảo, Bùi Thị Cẩm Trà, Lang Thị Trúc Quỳnh, và cs. Tình trạng dinh dưỡng ở người bệnh đái tháo đường type 2 tại Bệnh viện Nội tiết Trung Ương, năm 2022. Tạp chí Khoa học Nghiên cứu Sức khỏe và Phát triển (J Health Dev Stud). 2023;7(6):74–81. doi:10.38148/JHDS.0706SKPT23-070
11. Bùi Thiên Hương, Ngô Thị Mận, Đỗ Nam Khánh, và cs. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh đái tháo đường type 2 tại Bệnh viện Nội tiết Trung ương năm 2023–2024. Tạp chí Y học Việt Nam. 2025;546(1). doi:10.51298/vmj.v546i1.12567
12. Vũ Thị Ngát, Nguyễn Trọng Hưng, Nguyễn Thị Thu Hà, và cs. Một số yếu tố liên quan đến dinh dưỡng bệnh nhân đái tháo đường type II tại Bệnh viện Nội tiết Trung ương, năm 2017–2018. Tạp chí Y học Dự phòng. 2019;29(5):55.
13. Nguyễn Trọng Hưng, Vũ Thị Lan Phương, Phan Hướng Dương. Tình trạng dinh dưỡng ở người bệnh đái tháo đường type 2 khi nhập viện tại Bệnh viện Nội tiết Trung ương, năm 2019–2020. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2022;16(2):119–126.
14. Trịnh Thị Ngọc Huyền, Nguyễn Trọng Hưng, Nguyễn Huy Bình, và cs. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh đái tháo đường type 2 điều trị tại Bệnh viện Nội tiết Trung ương năm 2020. Tạp chí Nghiên cứu Y học. 2021;146(10):150–157. doi:10.52852/tcncyh.v146i10.336
15. Vũ Thị Ngát, Nguyễn Thị Đào, Nguyễn Trọng Hưng, và cs. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở bệnh nhân đái tháo đường type II khi nhập viện tại Bệnh viện Nội tiết Trung ương, năm 2017–2018. Tạp chí Nghiên cứu Y học. 2018;113(4):38–45.
16. Nguyễn Thúy Dung, Trần Thị Phúc Nguyệt, Nguyễn Trọng Hưng. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh đái tháo đường type 2 có tổn thương thận tại khoa Thận-Tiết niệu, Bệnh viện Nội tiết Trung ương, năm 2018–2019. Tạp chí Y học Việt Nam. 2019;477(2):76–80.