PERFECTING THE PRODUCTION TECHNOLOGY AND EVALUATING THE BIOLOGICAL ACTIVITY OF TAM DAO NANO CORDYCEPS

Quoc Huy NGUYEN, Nguyen Duong LE, Thi Cham BA, Van Tuan NGUYEN, Van Son NGUYEN, Van Anh TRAN

Main Article Content

Abstract

Aims: The study objectives were to perfect the production technology of Tam Dao Nano Cordyceps products, with a capacity of 3-5 kg per batchand and to evaluate the biological activity and basic product standards.


Methods: Tam Dao Cordyceps after harvest, were freeze-dried and ground into fine powder with a particle size of 1-2 mm, then extracted in an mixture (a mixture of alcohol/water at v/v ratios of 1/1, 1/2, and 2/1) at 50°C for 2 hours. The extract was collected and filtered. The formula was used for creating the Chitosan-PEG carrier (Chitosan/PEG ratio (v/v): 5/5, 6/4, 7/3, 8/2, 9/1).


The quality of the Tam Dao Nano Cordyceps was determined by indices such as particle size, adenosine content, cordycepin content, and evaluation of certain biological activities.


Results: The technology to produce Tam Dao Nano Cordyceps products with a capacity of 3-5 kg per batch was perfected: Cordyceps powder with a particle size of 1-2 mm was extracted in an alcohol/water mixture at a 1/1 ratio (v/v) at 50°C for 2 hours. The chitosan/PEG carrier system was in a 7/3 (v/v) ratio. The Tam Dao Nano Cordyceps product meets the standard TCCS No. 01:2024/HTX, ensuring compliance with food safety regulations (QCVN 8-3:2012/BYT and QCVN 8-2:2012/BYT).


Conclusion: The production technology for Tam Dao Nano Cordyceps products with a capacity of 3-5 kg per batch was perfected; identify biological activity and basic product standards TCCS No. 01:2024/HTX.


 

Article Details

References

1. Nguyễn Thị Liên Thương, Trịnh Diệp Phương Danh và Nguyễn Văn Hiệp.Nấm đông trùng hạ thảo Cordyceps militaris: Đặc điểm sinh học, giá trị dược liệu và các yếu tố ảnh hưởng đến quá trình nuôi trồng nấm. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 2016;44b:9-22.
2. Nguyễn Ngọc Trai. Bước đầu nghiên cứu quy trình nuôi nấm đông trùng hạ thảo (Cordyceps militaris) có nguồn gốc từ Nhật Bản tại Trà Vinh.Báo cáo tổng kết đề tài nghiên cứu khoa học cấp trường, Trường Đại học Trà Vinh, QT6.2/KHCN 1 - BM3. 2017.
3. Nguyễn Thị Thúy Ngân. Nghiên cứu, thử nghiệm tách chiết sản phẩm dạng nano từ nấm đông trùng hạ thảo và trà hoa vàng Tam Đảo trên địa bàn tỉnh Vĩnh Phúc. Báo cáo tổng kết đề tài nghiên cứu khoa học cấp tỉnh, Trung tâm ứng dụng tiến bộ khoa học công nghệ tỉnh Vĩnh Phúc, 84/ĐTKHVP-2019. 2019.
4. Đỗ Thị Gấm, Bá Thị Châm, Nguyễn Tiến Mạnh, Nguyễn Khắc Hưng và Phan Thị Lan Anh. Nghiên cứu bào chế hệ chất mang nano chitosan-PEG chứa các hoạt chất từ nấm Đông trùng hạ thảo. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Trường Đại học tự nhiên. 2020;225(08):126-133.