NUTRITIONAL STATUS AND FOOD INTAKE OF WORKERS IN THE JOINT STOCK COMPANY OF THAN NUI BEO, HA LONG CITY, QUANG NINH PROVINCE
Main Article Content
Abstract
Aims: To describe the nutritional status and diet of employees at Nui Beo Coal Joint Stock Company in 2021.
Methods: A cross-sectional descriptive study was conducted on 2,325 workers from three different groups employed at Nui Beo Coal Joint Stock Company. Nutritional status was assessed through anthropometric methods, meal portions during shifts were weighed and measured, home diet was surveyed.
Results: The study showed that the overall prevalence of chronic energy deficiency (CED) was 2.58%, the prevalence of overweight and obesity was 25.25%, and the prevalence of abdominal obesity was 13.03%. Most workers at the surveyed site met or exceeded the recommended energy intake levels.
Conclusion: The CED rate among workers at Nui Beo Coal Joint Stock Company was very low across all three groups. However, the overweight and obesity rate had reached alarming levels. Workers’ diets were adequate, even for those involved in physically demanding jobs.
Article Details
References
2. Hà Huy Khôi. Dinh Dưỡng Hợp Lý và Lao Động. Nhà xuất bản Y Học; 2010.
3. Special Committee on Health P. Healthy Workforce/Healthy Economy: The Role of Health, Productivity, and Disability Management in Addressing the Nation’s Health Care Crisis: Why an emphasis on the Health of the Workforce is Vital to the Health of the Economy. Journal of Occupational and Environmental Medicine. 2009;51(1):114. doi:10.1097/JOM.0b013e318195dad2
4. Nyhus Dhillon C, Ortenzi F. Assessing the Impact of Workforce Nutrition Programmes on Nutrition, Health and Business Outcomes: A Review of the Global Evidence and Future Research Agenda. Int J Environ Res Public Health. 2023;20(9):5733. doi:10.3390/ijerph20095733
5. WHO. Healthy workplace. 2024. Accessed August 23, 2024. https://www.who.int/southeastasia/activities/healthy-workplace
6. The evidence for workforce nutrition programmes. GAIN. Accessed August 23, 2024. https://www.gainhealth.org/resources/reports-and-publications/evidence-workforce-nutrition-programmes
7. Recfon S. Nutrition Goes To Workplace - SEAMEO RECFON. December 8, 2022. Accessed August 20, 2024. https://www.seameo-recfon.org/flagship-programs/nutrition-goes-to-workplace/, https://www.seameo-recfon.org/flagship-programs/nutrition-goes-to-workplace/
8. Wanjek C, Office IL. Food at Work: Workplace Solutions for Malnutrition, Obesity and Chronic Diseases. International Labour Organization; 2005.
9. Nutrition Package for Corporates | IMPAct4Nutrition. Accessed August 23, 2024. https://www.i4n.in/nutrition-package-for-corporates/
10. Nguyễn Thị Lan Hương. Thực trạng bữa ăn ca của công nhân dệt may tại một số tỉnh phía Bắc và hiệu quả cải thiện khẩu phần tại thành phố Hải Dương. Luận án Tiến sĩ Dinh dưỡng. Viện Dinh dưỡng Quốc gia; 2022.
11. Nguyễn Tú Anh, Nguyễn Xuân Ninh, Nguyễn Thanh Hương, Trần Chính Phương. Tình hình thiếu máu, thiếu năng lượng trường diễn ở nữ công nhân một số nhà máy công nghiệp. Tap chí Nghiên cứu Y học. 2011;72(1):93-100.
12. Nguyễn Thị Lan Phương, Nguyễn Lân, Trần Thúy Nga. Tình trạng dinh dưỡng, thiếu máu và kiến thức - thực hành phòng chống thiếu máu của nữ công nhân thuộc ba nhà máy tại tỉnh Bình Dương và thành phố Hồ Chí Minh năm 2014. Tạp chí Dinh dưỡng và thực phẩm. 2015;11(1):6-14.
13. Hoàng Văn Minh, Lưu Ngọc Hoạt. Tài Liệu Hướng Dẫn Xây Dựng Đề Cương Nghiên Cứu Khoa Học Y Học. Nhà xuất bản Y Học; 2011.
14. Nguyễn Thị Lan Hương, Lê Bạch Mai, Đỗ Thị Phương Hà, Bùi Thị Thảo Yến, Đỗ Trần Hải, Phạm Bích Ngân. Hiệu quả can thiệp bữa ăn ca cho công nhân dệt may tại tỉnh Hải Dương. Tạp Chí Dinh và Dưỡng Thực Phẩm. 2019;15(4):83-98.
15. Lê Bạch Mai. Tình trạng dinh dưỡng, chất lượng an toàn vệ sinh thực phẩm bữa ăn công nhân ở khu công nghiệp - khu chế xuất. In: ; 2012.
16. WHO Expert Commitee. Physical status: the use and interpretation of anthropometry. Report of a WHO Expert Committee. World Health Organ Tech Rep Ser. 1995;854:1-452.
17. WHO’s Department of Nutrition for Health and Development. Waist circumference and waist-hip ratio: report of a WHO expert consultation. 2008. Accessed May 17, 2022. https://www.who.int/publications-detail-redirect/9789241501491
18. Viện Dinh Dưỡng. Các phương pháp điều tra và đánh giá khẩu phần. Nhà Xuất bản Y học; 2017.
19. Lê Bạch Mai, Tuấn Mai Phương, Đỗ Phương Hà. Hệ Số Sống Chín và Bàng Chuyển Đổi Trọng Lượng Thực Phẩm. Nhà xuất bản Y Học; 2017.
20. Viện Dinh Dưỡng. Bảng Thành Phần Thực Phẩm Việt Nam. Nhà xuất bản Y Học; 2017.
21. Viện Dinh Dưỡng. Nhu Cầu Dinh Dưỡng Khuyến Nghị Cho Người Việt Nam. Nhà xuất bản Y Học; 2016.
22. Bộ Y tế, Viện Dinh dưỡng Quốc gia. Một số kết quả chính Tổng điều tra dinh dưỡng 2019-2020.; 2020.
23. Viện Dinh dưỡng. Tổng điều tra dinh dưỡng 2009 - 2010. Nhà xuất bản Y học. Published online 2010.