DIETARY INTAKE AMONG CHILDREN 3-5 YEARS OLD AND NUTRITION KNOWLEDGES AND PRACTICES ON CHILDCARE OF CHILD CAREGIVERS IN 2 COMMUNES OF SON DONG DISTRICT, BAC GIANG PROVINCE
Main Article Content
Abstract
Aims: To assess dietary intake of children 3- 5 years old; to evaluate nutrition knowledge and practices on childcare.
Methods: A cross-sectional study was conducted in 2 communes of Son Dong district, Bac Giang province on 500 mothers/caregivers of children aged 3-5 years old.
Results: Energy intake was 1120 kcal/day, meeting 80% of energy requirement, ratio of macronutrient intake was balanced, the consumption of animal lipids was still low compared to the recommendations. Nearly ahaft of the children in the study consumed vegetables, fruits and animal source foods on the surveyed day.
Conclusion: Lipid intake was unbalanced, the percentage of children eating vegetables, fruits, and animal food during the day is not high, and the knowledge and nutritional practices of child caregivers are mainly at moderate level.
Article Details
Keywords
Khẩu phần, kiến thức và thực hành dinh dưỡng, bà mẹ, trẻ 3-5 tuổi.
References
1. WHO & UNICEF. Indicators for assessing infant and young child feeding practices: definitions and measurement methods Geneva; 2021.
2. Neumann, C, Harris, DM, and Rogers, LM. Contribution of animal source foods in improving diet quality and function in children in the developing world. Nutr Res. (2002) 22:193–220. doi: 10.1016/S0271-5317(01)00374-8
3. Sirasa, F; Mitchell, L.; Azhar, A.; Chandrasekara, A.; Harris, N. A 6-Week Healthy Eating Intervention with Family Engagement Improves Food Knowledge and Preferences but Not Dietary Diversity among Urban Preschool Children in Sri Lanka. Public Health Nutr. 2021, 24, 4328–4338. [CrossRef] [PubMed]
4. Nguyễn Thị Hiền, Lê Thảo Vi (2019) “ Khẩu phần ăn của trẻ 3-5 tuổi và kiến thức về dinh dưỡng của bà mẹ tại xã Mỹ Khánh huyện Phong Điền, thành phố Cần Thơ năm 2017”. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm số 15(1), trang 31-38.
5. Kebebe Bidira (2022), Effect of community‐based nutritional education on dietary diversity and consumption of animal‐source foods among rural preschool‐aged children in the Ilu Abba Bor zone of southwest Ethiopia: Quasi‐experimental study, Matern Child Nutr. 2022;18:e13394.
6. Bộ Y tế (2016). Nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam, Nhà xuất bản Y học 2016.
7. FAO (2014), Guidelines for assessing nutrition-related knowledge, attitudes and practices - KAP Manua, FAO, publishing house 2014
8. Trần Thị Thu Trang, Trương Tuyết Mai, Nguyễn Trọng Hưng (2020), “ Thực trạng khẩu phần của trẻ suy dinh dưỡng thấp còi 24 - 72 tháng tuổi tại một số xã của tỉnh Hà Giang”, Báo cáo Hội nghị Nữ khoa học toàn quốc lần thứ hai năm 2020, trang 1-6
9. Trần Thị Thu Trang, Nguyễn TRọng Hưng, Trương Tuyết Mai, (2021), Hiệu quả cải thiện tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần ở trẻ 2-5 tuổi suy dinh dưỡng thấp còi sau bổ sung sản phẩm giàu vi chất dinh dưỡng tại tỉnh Tuyên Quang năm 2016. Tạp chí Y học dự phòng, tập 31, số 7 năm 2021.
10. Ricardo LIC, Gatica-Dominguez G, Neves PAR, Vaz JDS, Barros AJD, Wehrmeister FC. Sociodemographic inequalities in vegetables, fruits, and animal source foods consumption in children aged 6–23 months from 91 LMIC. Front Nutr. 2023;10:1046686. pmid:36866060