THE CURRENT SITUATION OF NUTRITIONAL CARE FOR PATIENTS AT VINH PHUC PROVINCIAL GENERAL HOSPITAL IN 2024

Tuan Phuong NGUYEN1, Thi Dung PHAM2, Phong Tuc VU2, Thi Kieu Chinh PHAM2,
1 General Hospital of Vinh Phuc Province
2 Thai Binh University of Medicine and Pharmacy

Main Article Content

Abstract

Aims: To describe the current status of nutritional care activities for patients at Vinh Phuc General Hospital.


Methods: A cross-sectional study was conducted on 143 medical staff in 13 departments of Vinh Phuc General Hospital on nutritional care activities for patients.


Results: Seventy-two percent of medical staff participated in training on nutritional care for patients. There was 97.2% of medical staff believing that it is necessary to assess the nutritional status of patients. Only 29.4% knew about the circular regulating nutritional activities in hospitals (TT18/2020). Nutritional care activities in the examination department and clinical departments were not carried out regularly. The nutrition Department had 3/5 criteria of good level in the professional activities of dietetics.


Conclusion: The nutritional care activities at Vinh Phuc General Hospital have not been highly appreciated. It is necessary to strengthen training activities to improve nutritional knowledge for medical staff to improve the rate of implementing nutritional care activities for patients.

Article Details

References

1. Pierzak M, Szczukiewick G and Głuszek S. The problem of hospital malnutrition and its consequences. Medical Studies/Studia Medyczne. 2020; 36(1):46-50.
2. Lưu Ngân Tâm . Tổng quan về dinh dưỡng điều trị cho bệnh nhân nội trú. Tạp chí y học lâm sàng. 2017; 41(3):9-14.
3. Martinez-Ortega AJ, Pinar-Gutiérrez A, Serrano-Aguayo P, et al. Perioperative Nutritional Support: A Review of Current Literature. Nutrients. 2022;14(8), 1601-1619.
4. Knight SR, Qureshi AU, Drake TM, et al. The impact of preoperative oral nutrition supplementation on outcomes in patients undergoing gastrointestinal surgery for cancer in low- and middle-income countries: a systematic review and meta-analysis. Sci Rep. 2022;12(1):124-156.
5. Bộ Y tế. Bộ tiêu chí chất lượng bệnh viện Việt Nam do Bộ trưởng Bộ Y tế ban hành kèm theo Quyết định 6858/QĐ-BYT năm 2016.
6. Bộ Y tế. Thông tư 18/2020/TT-BYT quy định hoạt động dinh dưỡng trong bệnh. 2020.
7. Nguyễn Văn Hùng, Phạm Ngọc Khái, Trần Khánh Thu và cs. Thực trạng hoạt động chăm sóc dinh dưỡng cho người bệnh tại Bệnh viện Da liễu Thái Bình năm 2020. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2021;17(5):8-15.
8. Nguyễn Thị Hồng Vân và Lê Văn Hợi. Thực trạng kiến thức về chăm sóc dinh dưỡng cho người bệnh của điều dưỡng tại bệnh viện Phổi Trung ương năm 2019. Tạp chí Khoa học Điều dưỡng.2019; 3(2):86-96.
9. Đoàn Thị Hồng Nhung. Tình trạng dinh dưỡng và điều kiện chăm sóc cho bệnh nhân viêm gan điều trị nội trú tại Bệnh viện Đa khoa Thành phố Thái Bình năm 2017, Luận văn Thạc sỹ dinh dưỡng, Trường Đại học Y Dược Thái Bình. 2017.
10. Bộ môn Dinh dưỡng và ATTP Trường Đại học Y Dược Thái Bình. Các phương pháp đánh giá tình trạng dinh dưỡng bệnh viện, Dinh dưỡng điều trị, Nhà xuất bản Y học. 2017.
11. Nguyễn Thị Lan Hương và Trần Thế Anh. Thực trang công tác chăm sóc dinh dưỡng người bệnh của điều dưỡng viên các khoa lâm sàng tại BVĐK tỉnh Phú Thọ năm 2016. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2018;14(1):30-37.
12. Đỗ Thị Ngọc Anh. Đánh giá kiến thức chăm sóc dinh dưỡng cho người bệnh bỏng của điều dưỡng Bệnh viện Bỏng Quốc gia Lê Hữu Trác. Tạp chí Y học Thảm hoạ và Bỏng. 2023(4):80-94.
13. Phạm Quỳnh Anh, Ngô Thị Nhu, Phạm Thị Kiều Chinh và cs. Hoạt động chăm sóc dinh dưỡng người bệnh phẫu thuật u xơ tử cung điều trị tại bệnh viện phụ sản tỉnh Thái Bình năm 2019. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2022;16(3+4):102-111.