NUTRITIONAL STATUS OF GASTRIC CANCER PATIENTS BEFORE SURGERY AT BINH DAN HOSPITAL, 2022

Ngoc Diep DINH1,, Tran Thien Nhan PHAM2, Le Quynh Nhu NGUYEN2
1 Binh Dan Hospital
2 Pham Ngoc Thach University of Medicine

Main Article Content

Abstract

Aims: To describe the nutritional status of gastric cancer patients before surgery at Binh Dan Hospital, Ho Chi Minh City in 2022.


Methods: A cross-sectional descriptive study was conducted on 109 gastric cancer patients who underwent surgery at Binh Dan Hospital in 2022. Nutritional status was assessed based on BMI, PG-SGA tool, level of hemoglobin and serum albumin.


Results:  The malnutrition rate was 31.2% according to BMI. Based on PG-SGA, the rates of moderate and severe malnutrition were 55% and 25.7%, respectively. The malnutrition rate was 27.5% according to serum albumin level.


Conclusion: Malnutrition was common in gastric cancer patients before surgery at Binh Dan Hospital. Comprehensive nutritional assessment is needed to early detect and timely intervene.

Article Details

References

1. Ferlay J, Colombet M, Soerjomataram I, et al. Cancer statistics for the year 2020: An overview. Int J Cancer. 2021; doi:10.1002/ijc.33588.
2. Shpata V, Prendushi X, Kreka M, Kola I, Kurti F, Ohri I. Malnutrition at the time of surgery affects negatively the clinical outcome of critically ill patients with gastrointestinal cancer. Med Arch Sarajevo Bosnia Herzeg. 2014;68(4):263-267.
3. Silva FR de M, de Oliveira MGOA, Souza ASR, et al. Factors associated with malnutrition in hospitalized cancer patients: a croos-sectional study. Nutr J. 2015;14:123.
4. Chu Thị Tuyết. Hiệu quả dinh dưỡng toàn diện cho bệnh nhân phẫu thuật ổ bụng-tiêu hóa mở có chuẩn bị tại khoa ngoại bệnh viện Bạch Mai năm 2013. Luận án tiến sỹ Y học, Viện Vệ sinh dịch tễ trung ương, 2015.
5. Loan BTH, Nakahara S, et al. Nutritional status and postoperative outcomes in patients with gastrointestinal cancer in Vietnam: a retrospective cohort study. Nutr Burbank Los Angel Cty Calif. 2018;48:117-121.
6. Bauer J, Capra S, Ferguson M. Use of the scored Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA) as a nutrition assessment tool in patients with cancer. Eur J Clin Nutr. 2002;56(8):779-785.
7. Lê Thị Vân, Nguyễn Văn Quế, La Văn Luân. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan trên bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa điều trị hóa chất tại trung tâm ung bướu, Bệnh viện Trung ương Thái Nguyên. Tạp Chí Dược Học Cần Thơ. 2021;34:54.
8. Rinninella E, Borriello R, D’Angelo M, et al. Controlling NUTritional Status as Predictive Score of Hospital Length of Stay (LOS) and Mortality: A Prospective Cohort Study in an Internal Medicine and Gastroenterology Unit in Italy. Nutrients. 2023;15(6):1472.
9. Young LS, Huong PTT, Lam NT, et al. Nutritional status and feeding practices in gastrointestinal surgery patients at Bach Mai Hospital, Hanoi, Vietnam. Asia Pac J Clin Nutr. 2016;25(3):513-520.
10. Phạm Thị Thanh H. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa có hóa trị tại Bệnh viện K năm 2018. Luận văn. Trường Đại học Y Hà Nội, 2019.
11. Nguyễn Thị Thuý và cs. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh ung thư dạ dày trong quá trình điều trị hoá chất tại Bệnh viện K năm 2020-2021. Tạp Chí Nghiên Cứu Y Học. 2021;146(10):140-149.
12. Nguyễn Đình Phú, Trần Thị Hà, Nguyễn Thị Nhiên và cs. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư tại bệnh viện Trung ương Quân đội năm 2018. Tạp Chí Nghiên Cứu Học. 2019;120(4):36-43.
13. Nguyễn Thuỳ Linh và cs. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư tại Bệnh viện Đại Học Y Hà Nội năm 2016. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2017;13(4):8-15.