Nutritional status of patients with gout at the department of Geriatrics, Hai Duong general hospital

Le Thi Xue 1,, Nguyen Trong Hung , Ninh Thi Nhung
1 Hai Duong General hospital

Main Article Content

Abstract

A cross-sectional descriptive study evaluating nutritional status and some biochemical indices on 76 male subjects with Gout inpatient treatment at the Geriatric Department of Hai Duong General Hospital showed that 46.1% patients had gout for more than 10 years, 25% of patients had more than 3 exacerbations/year. The prevalence of chronic energy deficiency and overweight/obesity was both 14.5%; that of high waist/ hip ratio was 25.0%. Regarding the diet, the research results showed that the proportion of subjects eating exceeded protein was accounted for 59.2%; 61.8% of the patients drank exceeded alcohol and 59.2% of the patients was regular alcohol drinkers; and 30.3% of the subjects smoked. 78.9% of subjects had uric acid levels higher than the allowable limit; 22.4% had increased cholesterol, 55.3% had increased triglycerides.


The proportion of patients at nutritional risk was quite high. It is necessary to conduct nutritional screening on all hospitalized patients to contribute to improving the effectiveness of treatment.

Article Details

References

1. WHO (2006). Global Database on Body Mass Index.
2. Hội tim mạch học quốc gia Việt Nam (2014). Khuyến cáo về chẩn đoán và điều trị rối loạn lipid máu.
3. Lee J. and Lee J. Y. (2015). Visceral fat obesity is highly associated with primary gout in a metabolically obese but normal weighted population: a case control study. Arthritis research & therapy. 17(1), pp. 79-84.
4. Phạm Ngọc Khái Phạm Thị Dung (2010). Một số nhận xét về thực trạng dinh dưỡng của bệnh nhân gout tại 2 xã huyện Vũ Thư năm 2010. Tạp chí Y học thực hành. 5(721), tr. 110-114.
5. Phạm Quang Cử (2009). Nghiên cứu các biến chứng của bệnh gout. Tạp chí y học thực hành. 9(657), tr. 58-63.
6. Hoàng Quốc Nam (2018). Nghiên cứu hội chứng chuyển hóa, bệnh gút ở người cao tuổi tại khoa nội Cơ Xương Khớp Bệnh viện Thống Nhất. Tạp chí Y Học TP. Hồ Chí Minh. 23(3), tr. 232-236.
7. Neogi T (2014). Alcohol quantity and type on risk of recurrent gout attacks: An internet-based case-crossover study. Am J Med. 127(4), pp. 311-318.
8. Trần Văn Nam (2019). Đánh giá vai trò DECT trong bệnh Gout và khảo sát mối liên quan với các yếu tố lâm sàng và cận lâm sàng. Tạp chí Y Dược học Trường Đại học Y Dược Huế. 9(2), tr. 78-84.
9. Liang J., Jiang Y. and Huang Y. (2020). The comparison of dyslipidemia and serum uric acid in patients with gout and asymptomatic hyper uricemia: a cross-sectional study. Lipids Health Dis. 19(31), pp.56-59.
10. Hồ Thị Thanh Tâm (2013). Đặc điểm bệnh gout ở người lớn tuổi tại khoa nội cơ xương khớp bệnh viện Thống Nhất. Tạp chí Y Học TP. Hồ Chí Minh. 17(3), tr. 270-274.