ASSESSMENT OF STUNTING IN CHILDREN UNDER 5 IN SON HOA COMMUNE, TUYEN HOA DISTRICT, QUANG BINH PROVINCE 2015
Main Article Content
Abstract
The study aimed to assess stunting status and related factors in children under 5 through
a cross sectional survey in Son Hoa commune in 2015. A total of 260 children from 0 to
60 months were measured weight and height and their mothers were interviewed on child
feeding practices. Results showed that underweight, stunting and wasting rate was 20%,
32.3% and 9.6%, respectively. Malnutrition was highest among 36-48 months old group.
There was association between stunting and such factors as infant low birth weight, late
initiation of breastfeeding, no exclusive breastfeeding in the first 6 months, weaning food
initiation before 6 months, maternal factors (nutritional status and age).
Article Details
Keywords
Nutritional status, related factors, children under 5
References
2. Viện Dinh dưỡng, Tổng cục Thống kê (2014), Số liệu suy dinh dưỡng trẻ em năm 2013. http://viendinhduong.vn/, 2013, tr. 1-1.
3. Nguyễn Văn Quang, Hồ Thư, Nguyễn Nhìn, Lê Trọng Giàu. Nghiên cứu tình hình SDD và các yếu tố liên quan ở trẻ em dưới 5 tuổi tại huyện Nam Đông tỉnh Thừa Thiên Huế.
4. Trần Thị Lan (2013), Hiệu quả của bổ sung đa vi chất dinh dưỡng và tẩy giun ở trẻ em 12 – 36 tháng tuổi suy dinh dưỡng thấp còi người dân tộc Vân Kiều và Pakoh huyện Đakrông, tỉnh Quảng Trị. Luận án tiến sĩ dinh dưỡng cộng đồng, VDD, Hà Nội, tr. 136 – 137.
5. Ủy ban nhân dân tỉnh Quảng Bình (2013), Báo cáo tổng kết hoạt động dự án phòng chống suy dinh dưỡng trẻ en năm 2013 và kế hoạch hoạt động năm 2014 tỉnh Quảng Bình, Báo cáo tại hội nghị tổng kết công tác phòng chống SDDTE năm 2012, tr. 9 – 10.
6. Đinh Đạo, Đỗ Thị Hòa (2009), Tình trạng dinh dưỡng của trẻ em dưới 5 tuổi và thực hành nuôi con của các bà mẹ tại huyện Tam Kỳ, tỉnh Quảng Nam /năm 2007, Tạp chí Y học thực hành, số 6 (664), tr. 27 – 29.
7. Phạm Huy Khôi (2005), Nhận xét tình hình suy dinh dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi tại huyện Ninh Hòa tỉnh Khánh Hòa năm 2005, Luận án chuyên khoa cấp II, chuyên ngành quản lý y tế, Đại học Y Dược Huế, tr. 89 – 90.
8. Phan Thị Bích Ngọc, Phạm Thị Hải (2010), Giáo trình dinh dưỡng và an toàn thực phẩm; Đại học Y Dược Huế.