CURRENT STATUS OF FOOD SAFETY CONDITIONS AT SOME COLLECTIVE KITCHEN IN VIET YEN INDUSTRIAL PARK, BAC GIANG PROVINCE IN 2022

Duy Hien TRAN, Thi Nhung NINH, Thi Dzung PHAM, Thị Kiều Chinh Phạm1,
1 Thai Binh University of Medicine and Pharmacy

Main Article Content

Abstract

Aims: To identify the conditions of manpower, facility, and equipment to ensure food safety at 80 collective kitchens in the industrial zones of Viet Yen district, Bac Giang province in 2022.


Methods:A cross-sectional study was conducted using a checklist including administrative information and 35 criteria. The criteria were assessed as meeting or not meeting standards based on regulations issued together with Circular No. 48/2015/TT-BYT dated December 1, 2015 on food safety inspection activities in food production and trading under the administration of the Ministry of Health.


Results: The rates of collective kitchens meeting the requirements of manpower, facility, and equipment and tools were 87.5, 53.8, and 65.0%, respectively. There were 85% of the kitchens arranged according to the 1-way principle. The rate of collective kitchens meeting general food hygiene and safety standards was 47.5%.


Conclusion: The low rate of collective kitchens (BATT) meeting food safety conditions was found in industrial parks of Viet Yen district, Bac Giang province. It is necessary for the industrial zones to strengthen regular monitoring of the food safety conditions of the kitchens, to have enough separate cooking utensils, and to give training to raise awareness of food safety practices of processors.

Article Details

References

1. Bộ Y tế. Báo cáo số 2094/BC-BYT ngày 31/12/2020 tổng kết tình hình thực hiện Chương trình mục tiêu Y tế-Dân số giai đoạn 2016-2020.
2. Bộ Y tế. Thông tư số 48/2015/TT-BYT ngày 1/12/2015 quy định hoạt động kiểm tra an toàn thực phẩm trong sản xuất, kinh doanh thực phẩm thuộc phạm vi quản lý của Bộ Y tế.
3. Cục an toàn thực phẩm. Công văn số 965/ATTP-NĐTT - Hướng dẫn bảo đảm an toàn thực phẩm trong phòng chống dịch COVID – 19 đối với cơ sở kinh doanh dịch vụ ăn uống, kinh doanh thức ăn đường phố.
4. Hoàng Đức Hạnh, Lê Đức Thọ, and Nguyễn Thùy Dương. Thực trạng vệ sinh an toàn thực phẩm tại các BATT khu công nghiệp trên địa bàn thành phố Hà Nội năm 2010. Tạp chí Y học thực hành. 2014; 933+934:56-62.
5. Nguyễn Thanh Long và Trần Thị Tuyết Hạnh. Thực hành về an toàn thực phẩm của người chế biến chính tại các bếp ăn tập thể của doanh nghiệp có vốn đầu tư nước ngoài trên địa bàn tỉnh Hưng Yên năm 2018. Tạp chí y tế công cộng. 2018; 46(12): 62-70.
6. Nguyễn Thạc Cường. Thực trạng an toàn thực phẩm tại các bếp ăn tập thể doanh nghiệp khai thác than trên địa bàn thành phố Uông Bí, Quảng Ninh năm 2015, Luận văn Thạc sĩ Y tế công cộng, Đại học Y tế Công cộng, Hà Nội. 2015.
7. Lưu Thị Minh Lý. Thực trạng an toàn thực phẩm và một số yếu tố liên quan đến kiến thức – thực hành về an toàn thực phẩm của người chế biến tại các bếp ăn tập thể Khu Công nghiệp tỉnh Tiền Giang năm 2018, Luận văn thạc sĩ chuyên ngành y tế công cộng, Đại học Y tế công cộng. 2018.