FOOD INTAKE CHARACTERISTICS OF CIRRHOTIC PATIENTS WITH MENTAL DISORDERS INPATIENT TREATED AT THAI BINH PSYCHIATRIC HOSPITAL, 2022

Duc Bau PHI1,, Thi Nhung NINH1, Huong Duong PHAN2, Thi Kieu Chinh PHAM1
1 Thai Binh University of Medicine and Pharmacy, Vietnam
2 National Hospital of Endocrinology, Vietnam

Main Article Content

Abstract

Aims: The study was conducted to describe the dietary characteristics of cirrhosis inpatients with mental disorders treated at Thai Binh Psychiatric Hospital in 2022.


Methods: A cross-sectional study was conducted on 79 cirrhosis inpatients with mental disorders treated at Thai Binh Psychiatric Hospital.


Results: The patient's dietary energy value was 1636.0 kcal/person/day; only 21.5% of patients met the recommended dietary allowance (RDA). The average values of dietary protein, lipid, and glucid of the patients were 68.9, 43.3, and 242.6 g/day/person, respectively. The rate of meeting the RDA for protein, lipid, and glucid was 43.0, 20.3, and 19.0%, respectively.


Conclusion: The energy and nutrients in the patient's diet did not meet the RDA. It is necessary to strengthen communication, individual nutrition consultation and build balanced diets to meet the RDA of the patients.

Article Details

References

1. Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME). (2019). Global Burden of Disease 2019: Findings from the GBD 2019: Seattle, WA.
2. WHO (2022), "World Health Statistics 2022", from: https://www.who.int/news/item/20-05-2022-world-health-statistics-2022. Access on 06/07/2023.
3. Nguyễn Thị Mai, Nguyễn Thái Minh và cộng sự. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh xơ gan tại bệnh viện đa khoa Đống Đa năm 2021. Tạp chí nghiên cứu y học. 2021; 146(10):167-175.
4. Nguyễn Thuỳ Linh, Phạm Thị Tuyết Chinh, Nguyễn Thị Minh Tâm và cộng sự. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh xơ gan tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội. Tạp chí Nghiên cứu Y học. 2021;146(10):91-103.
5. Viện Dinh dưỡng and UNICEF (2010), Tình hình dinh dưỡng Việt Nam năm 2009-2010, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.
6. Viện Dinh dưỡng (2016), Nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.
7. Ngô Quỳnh Trang và Phạm Văn Phú. Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần 24h của người bệnh viêm gan mạn tại bệnh viện Bệnh nhiệt đới Trung ương năm 2020-2021. Tạp chí nghiên cứu y học. 2021;146(10):47-53.
8. Nguyễn Thùy Linh, Phạm Thị Tuyết Chinh và Nguyễn Thị Minh Tâm. Thực hành dinh dưỡng và bữa phụ tối muộn của người bệnh xơ gan tại bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2020. Tạp chí nghiên cứu y học. 2020;147(11):84-91.
9. Nguyễn Thanh Hải, Phạm Thị Dung, Nguyễn Ngọc Minh và cộng sự. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh viêm gan điều trị nội trú tại bệnh viện đa khoa tỉnh Hòa Bình năm 2020. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2020;17(6):26-36.
10. Lê Thị Hương và Trần Thị Phúc Nguyệt (2016), Dinh dưỡng lâm sàng - tiết chế, NXB Y học, Hà Nội.
11. Phạm Thị Thanh Phương và Nguyễn Thị Nga. Khảo sát chất ượng cuộc sống của người bệnh xơ gan khám và điều trị tại bệnh viện đa khoa Xanh Pôn. Tạp chí Y học Việt Nam. 2020;504(1):211-215.
12. Mahwish Aslam and Sana Farooq et al. Assessment of nutritional status of the cirrhotic patients on enteral and parenteral feeding. Nutrition and Health. 2017;8(1):69-76.
13. Ali Hashemi Kani and Seyed Moayed Alavian et al. Dietary Quality Indices and Biochemical Parameters Among Patients With Non Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD). Hepatitis Monthly. 2013 Jul 13;13(7):e10943. doi:10.5812/hepatmon.10943.