KNOWLEDGE OF FOOD SAFETY IN STREET FOOD OF BACHELOR OF NUTRITION STUDENTS OF HA NOI MEDICAL UNIVERSITY IN 2017
Main Article Content
Abstract
A cross-sectioned study was conducted on all students from the first to fouth years of the Bachelor in Nutrition of Hanoi Medical University in 2017. The aim of the study was to describe the food safety knowledge on street food of 2 groups of students who have and have not studied “Food safety” subject in the university. Students in both groups have good knowledge of hygienic requirements in processing and displaying street food; food processors should have their health checked and participate in food safety training. Group 2 had significantly better knowledge than group 1 about the consequences of using unsafe street food; the source of street food pollution and the 10 golden rules of food poisoning, 46.9% of students in group 1 did not know 10 golden rules of food poisoning.
Article Details
Keywords
Food safety, street food, Bachelor of Nutrition
References
2. Trương Thị Thanh Vân, Trần Thị Phúc Nguyệt (2010). Thực trạng ô nhiễm vi khuẩn thức ăn đường phố và một số yếu tố liên quan tại thành phố Lào Cai, năm 2010. Tạp chí Y học dự phòng, tập 21, số 5, tr. 53-58.
3. Trần Hoàng Giang, Phan Bích Hòa, Nguyễn Thị Thúy Trang và CS (2011). Kiến thức, thái độ và thực hành đảm bảo an toàn vệ sinh thực phẩm của người chế biến, kinh doanh thực phẩm chế biến sẵn tại thành phố Thái Nguyên. Tạp chí DD&TP, tập 7, số 2.
4. Bộ môn Dinh dưỡng và An toàn thực phẩm trường Đại học Y Hà Nội (2004). Dinh dưỡng và An toàn thực phẩm. Nhà xuất bản Y học, tr. 328-330.
5. Bộ môn Dinh dưỡng và An toàn thực phẩm trường Đại học Y Hà Nội (2012). An toàn vệ sinh thực phẩm. Nhà xuất bản Giáo dục Việt Nam, tr.158 – 184.
6. Lộc Thị Mai và cộng sự (2009). Kiến thức, thực hành của người trực tiếp chế biến thức ăn đường phố tại TP.Yên Bái. Tạp chí DD&TP, tập 6, số 3+4.