NUTRITIONAL STATUS AND DIETARY STATUS OF PATIENTS WITH TYPE 2 DIABETES IN VINH PHUC GENERAL HOSPITAL YEAR 2015-2016
Main Article Content
Abstract
Objective: A descriptive study on the nutritional status and dietary status of patients with type 2 diabetes in Vinh Phuc General Hospital. Methods: A cross-sectional study on 180 patients with type 2 diabetes was conducted in Vinh Phuc General Hospital. Results: The percentage of overweight / obesity, normal, lightweight were 18.9%; 73.9% and 7.2%, respectively. The percentage of SGA-A, SGA-B, SGA-C: 81.7%: 16.7%: 1.2% respectively. There is no difference between male and female; urban and rural areas. Large waist circumference was 32.2%. There was 71.4% subjects had adequate calorific intake, and 90.8% patients achieved Recommended Dietary Allowances (RDA); Protein from animal /proteintotal: 38%, Glucid: 228.9 g / person / day. Conclusion: Type 2 diabetes appears in any population. BMI averaged 22.4 ± 2.7; The proportion of overweight patients was 18.9%, with the difference between urban areas 17.2%, 20.4% lower in rural areas but 2.3% in urban areas; Rural 11.8%. The high risk of malnutrition was usually accompanied by high rates of malnutrition. Actual Dose Compared to Type 2 Diabetes: Type A: 71.4%; Ratio of diet P: L: G 17.0%: 20.7%: 62.2%; Vitamins and minerals: Vitamin B1 reached 0.8mg /1000 kcal, fiber, vitamins A, B2, Ca, Zinc, low Ca / P ratio compared to RDA.
Article Details
Keywords
Nutritional status, diet, type 2 diabetes
References
2. Nguyễn Thy Khuê và cs (2007). Bệnh đái tháo đường, Nội tiết học đại cương. Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, 335-373.
3. American Diabetes Association (2009). Standards of Medical Care in Diabetes –2009. Diabetes Care, 32(1), 17 – 41.
4. Knowler W.C., Bennett P.H. (2006). Definition, Diagnosis, and Classification of Diabetes Mellitus and Glucose Homeostasis. Joslin’s Diabetes Mellitus, Lippincott Williams & Wilkins, 14, 110.
5. American Diabetes Association (2014). Standards of Medical Care in Diabetesd 2014, Diabetes Care -37.
6. Phạm Thị Thu Hương, Nguyễn Thị Lâm (2008). Hướng dẫn chế độ ăn cho người bệnh đái tháo đường theo đơn vị chuyển đổi thực phẩm. Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, 130.
7. Đinh Thị Kim Liên, Nguyễn Quốc Anh, Chu Thị Tuyết và cs (2012). Tư vấn dinh dưỡng cho người trưởng thành. Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, 19-28.
8. Phạm Văn Khôi (2011). Thực hành tư vấn dinh dưỡng, nuôi dưỡng và tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân đái tháo đường tại Bệnh Viện Bạch Mai. Đại Học Y Hà Nội, Hà Nội.
9. Phạm Công Hoan,Nguyễn Công Khẩn và cs (2007). Nhu cầu Dinh dường khuyến nghị cho người Việt Nam. Nhà Xuất bản Y học, Hà Nội, 119.
10.S. K. Kwon (2014). Women are diagnosed with type 2 diabetes at higher body mass indices and older ages than men: Korea national health and nutrition examination survey 2007-2010. Diabetes Metab J, 38(1), 74-80