TÌNH TRẠNG DINH DƯỠNG, BIẾN CHỨNG SAU PHẪU THUẬT TRÊN BỆNH NHÂN PHẪU THUẬT ĐƯỜNG TIÊU HÓA TẠI BỆNH VIỆN ĐẠI HỌC Y HÀ NỘI NĂM 2016 VÀ MỘT SỐ YẾU TỐ LIÊN QUAN

Thi Phuong DUONG1,, Duc Thien DINH2, Thi Phuong BUI3
1 Hanoi Medical University Hospital
2 National Institute of Hygiene and Epidemiology
3 Hanoi Medical University

Main Article Content

Abstract

The pre-operative nutritional status plays an important role in the recovery and patient’s post-operative complications. Objectives: This study aimed to evaluate the nutritional status of pre-operative, post-operative gastrointestinal patients and describing the relations between some factors with post-operative complications. Methods: A cross-sectional study was conducted on 82 patients. Results: participants got chronic energy deficiency and MUAC (Mid upper arm circumference) were 23.2% and 20.7%, respectively. The proportion of patients at risk for malnutrition under the SGA (Subjective global assessment) with SGA at B and C levels was 56.1%. Before operation, there was 18.2% of patients decrease serum Albumin level at risk. Post-operative complications include: abdominal bloating, surgical bleeding, diarrhea, infection of incision, urinary tract infection and respiratory tract infection were 29.6%, 22.2%, 18.5%, 14.8%, 11.1% and 3.7%, respectively. Males have a risk of infection 5.5 times higher than females, and patients with BMI <18.5 have a risk infection 4.3 times higher than that of patients with BMI ≥18,5 (p<0,05).

Article Details

References

1. Huong P.T.T., Lam N.T., Thu N.N. et al (2014). Prevalence of malnutrition in patients admitted to a major urban tertiary care hospital in Hanoi, Vietnam. Asia Pac J Clin Nutr. 23(3). 437–444.
2. Garth A.K., Newsome C.M., Simmance N. et al (2010). Nutritional status, nutrition practices and post-operative complications in patients with gastrointestinal cancer. J Hum Nutr Diet Off J Br Diet Assoc. 23(4). 393–401.
3. Trần Thị Giáng Hương và Nguyễn Thùy Linh (2016). Tình trạng dinh dưỡng trước, sau phẫu thuật và một số yếu tố liên quan đến biến chứng sau phẫu thuật trên 39 bệnh nhân tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2015. Tạp chí Y Dược thực hành 175. 85–92.
4. Douglas C and Heimburger (2008). Malnutrition and nutritional assessment”, Harrison’s primciples of internal medicine. The M. C. Graw Hill companies. Inc, 450 – 454.
5. Lưu Ngân Tâm và Nguyễn Thị Quỳnh Hoa (2016). Tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân lúc nhập viện tại Bệnh viện Chợ Rẫy. Tạp chí Y học thành phố Hồ Chí Minh. 305–312.
6. Wu G., Liu Z., Zheng L. et al (2005).
Prevalence of malnutrition in general surgical patients: evaluation of nutritional
status and prognosis. Zhonghua Wai Ke
Za Zhi. 43(11). 693–696.
7. Lưu Ngân Tâm và Nguyễn Thùy An (2011). Tình trạng dinh dưỡng trước mổ và biến chứng nhiễm trùng sau phẫu thuật gan mật tụy tại Bệnh viện Chợ Rẫy. Tạp chí Y học thành phố Hồ Chí Minh. 387–396.
8. Phạm Văn Năng, Cox-Reijven PLM, Greve JW et al (2008). Yếu tố nguy cơ dinh dưỡng của biến chứng nhiễm trùng sau mổ trên bệnh nhân phẫu thuật bụng. Tạp chí Y học thành phố Hồ Chí Minh. 12(3).
9. Schiesser M., Müller S., Kirchhoff P. et al (2008). Assessment of a novel screening score for nutritional risk in predicting complications in gastro-intestinal surgery. Clin Nutr Edinb Scotl. 27(4). 565–570.