BƯỚC ĐẦU ĐÁNH GIÁ HIỆU QUẢ CỦA NUÔI DƯỠNG BỆNH NHÂN NẶNG QUA ỐNG THÔNG DẠ DÀY TẠI BỆNH VIỆN BẠCH MAI BẰNG SẢN PHẨM NUTRISON

Quoc Anh NGUYEN1,, Thi Kim Lien DINH1, Nguyễn Thị Thế Thanh1
1 Bach Mai Hospital

Main Article Content

Abstract

Objectives: 1. Reviews nourished condition, nutrition of the patients before and after nourished through a tube inserted into the stomach by Nutrison solution. 2. Evaluate the effectiveness of nourishing critically ill patients through tube feeding sonde by Nutrison solution. Methods: Describe the 40 patients at nourished by Nutrison solution at Bach Mai Hospital from 11/2013 to 05/2014. Results: The rate of malnourished patients with a BMI < 18,5 before and after nurturing was 18,5% and 15% respectively. According to the index SGA, SGA patients fared - A increased significantly from 52,2% to 62,5% after research. The average weight of the patient before research was 51,83 ± 7,56 kg, after research was 52,01 ± 7,64. Prealbumin average index of patients had a statistically significant increase. Nutrison nourishing solution doesn’t change the index: urea, creatinine, glucose, GOT, GPT, cholesterol, triglycerides patient's normal. Conclusion: Nutrison solution can be indicated to nurture for critically ill patients in the hospital through tube feeding.

Article Details

References

1. Từ Giấy (Hà Nội 2003). Dinh dưỡng hợp lý và sức khỏe. Nhà xuất bản y học, Hà Nội, tr.9-26.
2. Gyung Ah Wie et al, (2010). Prevalence and risk factors of malnutrition among cancer patients according to tumor location and stage in the National Cancer Center in Korea. Nutrition 26, 263-268.
3. Daruneewan Warodomwichit (2005). Step by step in nutrition support. Division of nutrition and biochemical medicin, Department of medicin, Ramathibodi hospital, pp,1-6.
4. Nguyễn Thanh Chò, Trần Văn Tập và CS (2006). Kết quả bước đầu nghiên cứu sự thay đổi hàm lượng cholesterol và triglycerid huyết tương ở những bệnh nhân ăn khẩu phần có hàm lượng cholesterol cao từ trứng. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, (3 và 4) tháng 12 năm 2006, tr. 175– 177.
5. H D Duncan, David B A Silk (1999). Enteral feeding. Encyclopedia of human nutrition, volum three, Great Britain, pp. 1389-1400.
6. Nguyễn Thị Bắc Hà (2010). Nghiên cứu hiệu quả dinh dưỡng của dung dịch cao năng lượng tự chế nuôi dưỡng sớm qua ống thông dạ dày cho bệnh nhân nặng tại bệnh viện Trung ương Huế. Luận án tiến sỹ Y học, Học viện Quân Y Hà nội, tr 111.
7. Nguyễn Thị Thanh Thắm và CS (2010). Khảo sát tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân nuôi ăn qua sonde mũi dạ dày. Tạp chí Y học thực hành.
8. Bộ Y tế, Viện Dinh dưỡng (2007). Nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam. Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, tr. 3-10, 93-101.