ĐÁNH GIÁ HIỆU QUẢ NUÔI DƯỠNG BẰNG SẢN PHẨM SÚP DINH DƯỠNG TRONG CHĂM SÓC NGƯỜI BỆNH THỞ MÁY TẠI BỆNH VIỆN ĐA KHOA TỈNH THÁI BÌNH TỪ NĂM 2016 ĐẾN NĂM 2017

Khanh Thu TRAN1, Thi Lan PHAM1,, Thi Dzung PHAM2, Lan Anh NGO1, Thanh Kien3
1 Thai Binh General Hospital
2 Thai Binh University of Medicine and Pharmacy
3 Ha Dong College of Medicine

Main Article Content

Abstract

A prospective study evaluating the effectiveness of nutritional supplements on 121 respiratory distress patients at the intensive care unit indicated feeding via the gastric tube using self-produced nutritional products with locally available foods such as rice, green beans, chicken eggs, bean sprouts, cooking oil, sugar, milk, meat. The energy density of the soup broth was 1,014 kcal / 1,000ml solution. The percentage of energy supplied by Protein, Lipid and Glucid was 21.8%; 21.6% and 56.7%, respectively. The results showed that the average of solution used among patient was 1735 ml per day, 1757 kcal per day. The intake of at least one meal was 150ml, at most one meal was 400ml. During 100% of patients with no reflux and gastrointestinal disturbances, 100% of patients did not exhibit CPR during feeding. The prevalence of malnutrition pre-feeding was 16.5%, after feeding was 13.2%. Testing for nutritional subclinical indices such as whole blood protein, serum albumin after feeding with nutritional products was not statistically significant with p> 0.05.

Article Details

References

1. Phạm Thu Hương (2006). Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân nhập viện khoa Tiêu hóa và Nội tiết tại bệnh viện Bạch Mai. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, (3&4), tr 85-90.
2. Nguyễn Thanh Chò (2008). Nuôi dưỡng người bệnh qua ống thông. Dinh dưỡng lâm sàng, Nhà xuất bản Quân đội nhân dân, Hà Nội, tr.120-129.
3. Nguyễn Văn Tuấn (2007). Ước tính cỡ mẫu cho một nghiên cứu y học. Lâm sàng thống kê, Nhà xuất bản tổng hợp Thành phố Hồ Chí Minh.
4.Vũ Thị Bắc Hà (2010). Nghiên cứu hiệu quả dinh dưỡng của dung dịch cao năng lượng tự chế nuôi dưỡng sớm qua ống thông dạ dày cho bệnh nhân nặng tại bệnh viện Trung ương Huế. Luận án tiến sĩ Y học, Học viện Quân y.
5. Phạm Thu Hương (2008). Đánh giá hiệu quả nuôi dưỡng qua ống thông dạ dày bằng các thực phẩm địa phương trên người bệnh khoa điều trị tích cực. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm Tập 4 (3&4) tr. 185-192.