DIETARY INTAKE OF PATIENTS WITH TYPE II DIABETES AT THE ENDOCRINE – NEUROLOGICAL DEPARTMENT, HUNG YEN GENERAL HOSPITAL

Xuan Tien BUI1,, Xuan Bai NGUYEN2, Thi Dzung PHAM2
1 Hung Yen College of Hung Yen
2 Thai Binh University of Medicine and Pharmacy

Main Article Content

Abstract

The study was conducted using epidemiological method in a cross sectional survey of 160 patients with type II diabetes aged 30-60 years old at the Endocrine and Neurological Department in Hung Yen General Hospital. It aimed to describe dietary intake of the study population. Research results showed that subjects usually ate three meals a day. Only 41.9% of the patients ate on time. Energy intake of the subjects was 1365.6±383.9 kcal. Only 32.5% of respondents met their energy requirement; 55% of the subjects met protein requirement; 73.8% of subjects meet lipid requirement; 28.8% of the subjects met the carbohydrates requirement. Malnourished patients often had low energy intake and overweight - obese ones were more commonly found having exceeded diet.

Article Details

References

1. Tạ Văn Bình và CS (2006). Đái tháo đường type 2 - Loại bệnh liên quan đến thay đổi lối sống. Báo cáo toàn văn các vấn đề khoa học-Hội Nội tiết-Đái tháo đường Việt Nam. Nxb Y học, tr825-839.
2. Tạ Văn Bình (2007). Những nguyên lý nền tảng bệnh đái tháo đường –Tăng glucose máu. NXB Y học, tr.55,707.
3. Đặng Thị Ngọc và Đỗ Trung Quân (2002). Một số bệnh ĐTĐ trong 3 năm tại khoa nội tiết ĐTĐ Bệnh viện Bạch Mai (1998 - 2000). Hội nghị khoa học Bộ môn Nội tổng hợp Đại học Y Hà Nội, tr93.
4. Trường đại học Y Hà Nội (2004). Dinh dưỡng và an toàn thực phẩm. NXB Y Học.
5. Intosh.M. Mc and Miller. C (2001). A diet containing food rich in soluble and insoluble fiber improves glycemic control and reduces hyperlipidemia among patients with type 2 diabetes mellitus. Nutr Rev, 59(2), pp. 52-55.
6. WHO (2006). Diabetes fact sheet N 312 September 2006. WHO media centre.