EFFECT Of VITAMIN D SUPPLEMENTATION COMBINED WITH CALCIUM RICH DIET ON NUTRITIONAL STATUS Of CHILDREN AGED 12- 36 MONTHS

Thi Nguyet Nga TRAN1,, Danh Tuyen LE2, Thi Thu Hien VU2, Thi Lam NGUYEN2, Anh Duc HA3
1 Vietnam-Cuba Hospital
2 National Institute of Nutrition
3 Vietnam Ministy of Health

Main Article Content

Abstract

Objectives: To assess the effect of calcium supplementation and calcium rich diet on
serum vitamin D and nutritional status in children aged 12-36 months.
Methods: The
study design was a community intervention in two groups of subjects, each group of 38
children aged 12 to 36 months had serum 25(OH) D concentration from 20 to 75 nmol/l.
Subjects in the intervention group were given 1000 units of vitamin D3 and were on a diet
of 500 mg calcium per day for 6 months. The subjects in the control group preserved the
usual diet. Indicators evaluated before and after intervention included weight, height, calcium intake, and serum 25(OH) D concentrations.
Results: At the end of the study, in the
intervention group, the mean serum 25(OH) D concentration was 133.01± 55.83 nmol/l,
increased by 83.95 ± 55.32 nmol/l compared to before intervention (p<0.001), higher than
the control group (p<0.01). Vitamin D deficiency was 97.4 % lower than before intervention (p<0.001), while there was no significant difference in the control group. Calcium
intake was higher than the control group with p < 0.01. Mean height of the intervention
group was increased by 5.7 ± 1.2 cm, while the control group increased by 4.8 ±1.4 cm
(p<0.05).The difference in height between the intervention and control groups was significantly different, p<0.001. HAZ of the intervention group increased more than the control group (p<0.001). Stunting rate in the intervention group was 15.8%, lower than before
intervention, while the control group decreased by 7.9 % (p<0.05).
Conclusion: Vitamin
D supplementation combined with a diet high in calcium was also a viable solution to help
improve height and malnutrition.

Article Details

References

1. WHO and World Bank Group UNICEF (2015). Levels and trends in child malnutrition. UNICEF – WHO – World Bank Group joint child malnutrition estimates. Key findings of the 2015 edition.
2. Viện Dinh dưỡng (2015). Số liệu thống kê về tình trạng dinh dưỡng trẻ em qua các năm (2007-2014), truy cập ngàyhttp://viendinhduong.vn/news/vi/106/61/0/a/so-lieu-thong-ke-ve-tinh-trang-dinhduong-tre-em-qua-cac-nam.aspx, tại trang.
3. Carol L và các cộng sự. (2008). Prevention of Rickets and Vitamin D Deficiency in Infants, Children, and Adolescents. Pediatrics tr. 122;1142-1152.
4. Richard Kremer và các cộng sự. (2008). Vitamin D Status and its Relationship to
Body Fat, Final Height and Peak Bone Mass in Young Women. Clinical Endocrinology & Metabolism Tháng 1 năm 2009; 94 (1): 67-73.
5. Ward LM và các cộng sự. (2007). Vitamin D-deficiency rickets among children in Canada. Jul 17;177(2):161-6.
6. Green TJ và các cộng sự. (2008). Vitamin D status and its association with parathyroid hormone concentrations in women of child-bearing age living in Jakarta and Kuala Lumpur, Eur J Clin Nutr. 62(3):373-8.
7. Lê Thị Hợp, Lê Danh Tuyên và Nguyễn Thị Lâm (2012). Tổng điều tra dinh dưỡng 2009-2010. Viện Dinh Dưỡng, Hà Nội, tr. 230.
8. Frank R Greer (2008). 25-Hydroxyvitamin D: functional outcomes in infants and young children. Am J Clin Nutr. 88(2), tr. 529S-533S.
9. Gree GF (2007). Defining Vitamin D Deficiency in Children: Beyond 25-OH Vitamin D Serum Concentrations, Pediatrics. 124:1471-1473.
10.Catharine Ross và các cộng sự. (2011). The 2011 Report on Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D from the Institute of Medicine: What Clinicians Need to Know. J Clin Endocrinol Metab. Jan 2011; 96(1): 53-58. Published online
Nov 30, 2010. doi: 10.1210/jc.2010- 2704.
11.Heike A Bischoff-Ferrari và các cộng sự. (2006). Estimation of optimal serum concentrations of 25-hydroxyvitamin D for multiple health outcomes. Am J Clin Nutr. 84(1), tr. 18 - 28.
12.Michael F Holick và Tai C Chen (2008). Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences. Am J Clin Nutr April vol. 87 no. 4 1080S-1086S.
13.Đỗ Thị Phương Hà và Lê Bạch Mai (2014). Hiệu quả can thiệp bằng chế độ
ăn từ nguồn thực phẩm sẵn có tại địa phương đối với tình trạng dinh dưỡng trẻ
em dưới 5 tuổi. Tạp chí DD&TP. 10(3).
14.Nguyễn Thị Lâm, Trương Tuyết Mai và Nguyễn Thị Lương Hạnh (2014). Cải
thiện tình trạng dinh dưỡng bằng sản phẩm sữa dành cho trẻ suy dinh dưỡng
thấp còi 1-3 tuổi. Tạp chí DD&TP. Tập 10(số 1).
15.Nguyễn Thanh Hà (2011). Hiệu quả bổ sung kẽm và sprinkles đa vi chất trên trẻ
6-36 tháng tuổi suy dinh dưỡng thấp còi tại huyện Gia Bình, tỉnh Bắc Ninh. Luận
án tiến sỹ Dinh dưỡng, Viện Dinh dưỡng Quốc gia, Hà Nội.
16.Nguyễn Xuân Ninh và các cộng sự. (2014). Hiệu quả của bánh bích quy có bổ
sung Ergosterol giàu vitamin D2 đến tình trạng dinh dưỡng và một số chỉ tiêu sinh
hóa trên học sinh tiểu học. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 10(4).