SURVEY ON KNOWLEDGE, ATTITUDE AND PRACTICE Of fOOD SAFETY AMONG FOOD HANDLERS AT CaTeRING COOKING FACTORIES IN CHaU DOC CITY, AN GIANG PROVINCE, 2016
Main Article Content
Abstract
Food safety is currently one of the top concerns of society members as it is directly related to people's health. This study was conducted to determine the level of knowledge,
attitudes and practices of food handlers regarding food safety at catering cooking factories
in Chau Doc city, An Giang province. A cross sectional study was implemented on 197
food handlers of 7/7 catering cooking factories. The results showed that the mean scores
for knowledge, attitude and practice compared to the standard were: 89,5±17,0; 75,3±12,1;
and 91,3±7,7, respectively. The percentage of food handlers having good knowledge, attitude, practice about food safety were: 75,1%; 26,4%; and 97%. The respondents under
30 years old scored higher significantly compared to those over 30 years old about knowledge and attitude; and illiterate respondents had significant lower mean of knowledge, attitude, practices score than those who have education level higher. Pearson statistic
between knowledge, attitude and practices in this study were significant correlation (p
<0.05) with R(knowledge-attitude) = 0.17; R(knowledge-practice) = 0.26; and R(attitude
- practice).
Article Details
Keywords
Knowledge, attitude, practice, food safety, catering cooking factories
References
2. Bộ Y Tế (2011). Chiến lược quốc gia an toàn thực phẩm giai đoạn 2011-2020 và tầm nhìn 2030, Hà Nội.
3. Gizaw. Z, Gebrehiwot. M và Teka. Z (2014). Food safety knowledge, attitude and associated factors of food handlers working in substandard food establishments in Gondar Town, Northwest Ethiopia, International Journal of Medical and Health Sciences Research, 1(4), tr.13.
4. Thidarat. C, Suwat. S và Duangjai. M (2011). Food safety knowledge, attitude and practice of food handlers and microbiological and chemical food quality assessment of food for making merit for monks in Ratchathewi District, Bangkok, Asia Journal of Public Health, 2, tr. 8.
5. FAO (1997). Street Food: Small Entrepreneurs, Big Business, World Health Organisation.
6. Trung tâm dinh dưỡng TP.HCM, Hội người tiêu dùng quốc tế và Hội tiêu chuẩn
và bảo vệ người tiêu dùng Việt Nam (2003). Hội thảo xây dựng các quy định, chính sách về việc bán thức ăn đường phố ở Việt Nam, TP. Hồ Chí Minh.
7. Lý Thành Minh và Cao Thanh Diễm Thúy (2008). Kiến thức – Thái độ - Thực hành
về vệ sinh an toàn thực phẩm của người bán và người mua thức ăn đường phố ở thị xã Bến Tre tỉnh Bến Tre năm 2007. Tạp chí Y Học Tp. Hồ Chí Minh, 12(4), tr. 5.
8. Nguyễn Văn Tuấn, Vũ Trọng Thiện và Trần Thiện Thuần (2010). Kiến thức –Thái độ - Thực hành vệ sinh an toàn thực phẩm của người kinh doanh thức ăn đường phố tại thành phố Phan Rang –Tháp Chàm năm 2009, Tạp chí Y Học Tp. Hồ Chí Minh, 14(2), tr. 7.
9. Faruque, Q., Haque, Q.F., Shekhar, H.U., & Begum, S. (2010). Institutionalization of Healthy Street Food System in Bangladesh: A Pilot Study with Three Wards of Dhaka City Corporation as a Model, Technical Report of the Consumer Association of Bangladesh, Dhaka, Bangladesh.