NUTRITIONAL STATUS OF PATIENTS BEFORE GASTROINTESTINAL SURGERY AT KIEN AN GENERAL HOSPITAL, HAI PHONG IN 2019

Ba Phuoc NGUYEN1, Thi Huong Len PHAM1, Minh Duc CAP2,
1 Kien An Hospital, Hai Phong City
2 Hai Phong University of Medicine and Pharmacy

Main Article Content

Abstract

Aims: To  describe  the  nutritional  status  of  patients  before  gastrointestinal surgery.


Methods: A cross-sectional study was conducted on 60 patients with indications for gastrointestinal surgery at Kien An General Hospital, Hai Phong. Nutritional status    of    the    patients was evaluated  according to Body Mass Index (BMI), Subjective Global Assessment (SGA) and serum albumin index.


Results: The percentages of malnutrition were 21.7, 48.3, and 20.0%, respectively, according to BMI,  SGA, and serum ablumin index. The percentages of  patients  at  risk  of  moderate and  severe malnutrition  were  33.3 and 15.0%, respectively, according to SGA.


Conclusion: Malnutrition was a common status in patients hospitalized for gastrointestinal surgery at Kien An Hospital. They should be screened and evaluated for nutritional status to detect the nutritional risk and receive timely nutritional intervention.

Article Details

References

1. Phạm Thu Hương, Nghiêm Nguyệt Thu, Trần Châu Nguyên, et al. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh nhập viện khoa Tiêu hóa và Nội tiết tại Bệnh viện Bạch Mai. Đề tài cơ sở, Viện Dinh dưỡng quốc gia. 2006.
2. DeLegge MH. Nutritional assessment. In Nutrition and Gastrointestinal Diseases. 2008; 1: 334.
3. Braunschweig C, Gomez S, Sheean PM. Impact of Declines in Nutritional Status on Outcomes in Adult Patients Hospitalized for More Than 7 days. Journal of the American Dietetic Association. 2000;100 (11):1316-1322.
4. McWhirter JP, Pennington CR. Incidence and recognition of malnutrition in hospital. BMJ. 1994;308(6934):945-948.
5. Nguyễn Thùy An, Lưu Ngân Tâm. Tình trạng dinh dưỡng và biến chứng nhiễm trùng sau phẫu thuật trong bệnh lý gan mật tụy. Luận văn Thạc sỹ chuyên ngành điều dưỡng, Trường Đại học Y Dược Thành phố Hồ Chí Minh. 2010.
6. Detsky A S, Baker J P, O'Rourke K, et al. Predicting nutrition-associated complications for patients undergoing gastrointestinal surgery. Journal of Parenteral Enteral Nutrition. 1987;11(5):440-446.
7. Goiburu ME, Goiburu MM, Bianco H, et al. The impact of malnutrition on morbidity, mortality and length of hospital stay in trauma patients. Nutrición Hospitalaria. 2006; 21(5):604-610.
8. Trần Thị Giáng Hương, Nguyễn Thùy Linh. Tình trạng dinh dưỡng trước, sau phẫu thuật và một số yếu tố liên quan đến biến chứng sau phẫu thuật trên 39 người bệnh tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2015. Tạp chí Y Dược Thực hành 175. 2016; 5(1):85-92.
9. Đoàn Duy Tân, Võ Duy Long, Lê Thị Hương. Tình trạng dinh dưỡng trước phẫu thuật ở bệnh nhân ung thư đại trực tràng tại Bệnh viện Đại Học Y Dược Thành Phố Hồ Chí Minh. Tạp chí Y học Việt Nam. 2021;500(1):252-256.
10. Chu Thị Tuyết. Hiệu quả dinh dưỡng toàn diện cho bệnh nhân phẫu thuật tiêu hóa mở có chuẩn bị tại khoa Ngoại Bệnh viện Bạch Mai năm 2013. Luận án Tiến sĩ chuyên ngành Dinh dưỡng, Viện Dinh dưỡng quốc gia. 2013.
11. Pham NV, Cox-Reijven PL, Greve JW, et al. Application of subjective global assessment as a screening tool for malnutrition in surgical patients in Vietnam. Clinical Nutrition. 2006;25(1):102-108.
12. Bùi Thị Duyên, Nguyễn Quang Dũng. Tình trạng dinh dưỡng trước và sau phẫu thuật của người bệnh phẫu thuật đường tiêu hóa tại Bệnh viện quân Y 175 năm 2020. Tạp chí Dinh dưỡng & thực phẩm. 2021;17(2):35-45.
13. Trương Thị Thư, Nguyễn Thanh Chò, Hoàng Mạnh An, Phạm Đức Minh. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân trước phẫu thuật cắt dạ dày tại Bệnh viện Quân Y 103. Tạp chí Y-Dược học quân sự. 2018;4:44-50.