Nutritional status of patients with hepatitis treated at Hoa Binh General Hospital in 2020

Nguyen Thanh Hai, Pham Thi Dung, Nguyen Ngoc Minh, Nguyen Trong Hung

Main Article Content

Abstract

A cross-sectional descriptive study on 102 subjects by interviewing questions and collecting test results in medical records with the following objectives: Evaluation nutritional status of patients with hepatitis treated at Hoa Binh General Hospital 2020.


Result: Nutritional status assessed by BMI: chronic energy deficiency rate 9.8%; the proportion of overweight and obese subjects was 8.8% and 1.0% were found in men. 63.7% had a high waist/butt ratio. Nutritional status as assessed by SGA: 46.1% were mild/moderate (SGA-B) and 2.0% were severe (SGA-C). Acute hepatitis has 45.7% mild/moderate malnutrition; 5.7% severe malnutrition. Chronic hepatitis, alcoholic hepatitis had mild/moderate malnutrition rates of 37.8% and 56.7%. The rate of anemia were highest in subjects with alcoholic hepatitis, in which mild anemia were 23.3%, moderate anemia were 40.0% and 26.7% severe anemia. At the same time, the group with alcoholic hepatitis were also the group with the highest percentage of low albumin index. Conclusion: The prevalence of malnutrition, anemia status, low serum albumin in patients with hepatitis had high, especially in those patients with alcoholic hepatitis.


It is necessary to strengthen regular nutritional screening, assessment and intervention in clinical departments, especially in disease groups at high risk of malnutrition.

Article Details

References

1. Trường Đại học Y Hà Nội (2004). Bài giảng Viêm gan - Bệnh học Nội khoa. Nhà Xuất bản Y học, Hà Nội.
2. Vũ Bằng Đình (1985). Viêm gan vi- rus. Nhà xuất bản Y học Hà Nội, trang 201-223
3. Phạm Song (2008). Những vấn đề cơ bản và mới về bệnh viêm gan do virus. Nhà xuất bản Y học Hà Nội, trang 109-213
4. Nguyễn Thị Kim Thư (2000). Diễn biến lâm sàng, rối loạn chức năng gan và mối liên quan với AFP trong bệnh viêm gan virus B, xơ gan và ung thư gan. Luận văn tốt nghiệp bác sĩ nội trú bệnh viện, Hà Nội.
5. Amany M. Abdelhafez (2018). As- sessment of Nutritional Status in Chronic Hepatic Patients at Ain Shams University Hospital. The Egyptian Journal of Community Medicine, 36(2), pp. 13-19.
6. Shaheen Butt andParvez Ahmed (2009). A Study of Malnutrition among Chronic Liver Disease Patients. Pakistan Journal of Nutrition, 8(9), pp. 1465-1471.
7. Đỗ Thu Nga (2019). Lo âu và một số yếu tố liên quan trên người bệnh viêm gan virut B mạn điệu trị tại khoa truyền nhiễm bệnh viện Bạch Mai. Luận văn thạc sĩ điều dưỡng, Trường Đại học Thăng Long.
8. Hứa Văn Danh (2016). Đặc điểm nhiễm siêu vi viêm gan N ở người cao tuổi đến khám tại Bệnh viện TP. Phan Thiết - Bình Thuận. Tạp chí Y Học TP. Hồ Chí Minh, 20(1), trang 279-284.
9. Trần Thị Khánh Tường (2015). Nghiên cứu giá trị chẩn đoán xơ hóa gan bằng phối hợp kỹ thuật ARFI với APRI ở các người bệnh viêm gan mạn. Luận án Tiến sĩ y học, Chuyên ngành Nội tiêu hóa, Trường Đại học Y Dược Huế.
10. Lư Quốc Hùng (2018). Nghiên cứu đặc điểm lâm sàng, cận lâm sàng và ý nghĩa của Fibroscan, Fibrotest trong chẩn đoán xơ hóa gan ở người bệnh viêm gan B, C mạn tính. Luận án tiến sĩ y học, Chuyên ngành tiêu hóa, Học viện Quân y.
11. Lê Nguyễn Thùy Khanh (2008). Mối liên quan giữa nhiễm virus viêm gan C và bệnh đái tháo đường típ 2. Tạp chí Y Học TP. Hồ Chí Minh, 12(2), trang 81-88.
12. Đoàn Thị Hồng Nhung, Nguyễn Trọng Hưng, Phạm Ngọc Khái (2018). Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh viêm gan nằm điều trị nội trú tại Bệnh viên đa khoa thành phố Thái Bình năm 2017. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, 14(3), trang 32-36.
13. Hoàng Đức Hạ (2020). Đặc điểm lâm sàng và huyết học ở người bệnh nhiễm vi rút viêm gan B mạn tính tại Bệnh viện Hữu nghị Việt Tiệp Hải Phòng. Tạp chí Y học dự phòng, 30(2), trang 129-133.