NUTRITION STATUS AND ACTUAL DIETARY INTAKE OF HYPERTENSIVE PATIENTS TREATED AT THANH KHE DISTRICT MEDICAL CENTER, DA NANG CITY 2021

NGUYEN Thi Huong Lan1,2,, Thi Kim Anh NGUYEN, Minh Anh TRAN2, Kim Anh DANG1, Bich Hanh PHAN1, Hoai Thuong LE3, Thanh Tien NGUYEN3
1 Hanoi Medical University, Viet Nam
2 Saint Paul General Hospital, Hanoi, Viet Nam
3 Thanh Khe Center of Medicine, Da Nang City, Viet Nam

Main Article Content

Abstract

Aims: To assess the nutritional status and actual dietary intake of hypertensive patients treated at the Medical Center of Thanh Khe District, Da Nang City.


Methods: A cross-sectional descriptive study on 193 hypertensive patients aged 20 years and older was weighed, measured for height, waist, buttock circumference and evaluated for a 24-hour diet.


Results: The mean BMI of men and women was 22.5 ± 3.1 (kg/m2) and 22.8 ± 3.6 (kg/m2), respectively. 15.5% of patients with chronic lack of energy. The average male waist/hip ratio was 0,89 ± 0,1; female was 0,86 ± 0,1. 74.1% of patients had diets that did not provide the recommended amount of energy. The average intake of sodium was 2777.1 ± 151.9mg/day.


Conclusion: A small number of hypertension patients are identified as having chronic energy deficiency based on their BMI. Patients with hypertension continue to consume more sodium than what the World Health Organization recommends.

Article Details

References

1. Nguyễn Lân Việt. Báo cáo “Kết quả mới nhất điều tra tăng huyết áp toàn quốc năm 2015–2016.” Hội nghị Tăng huyết áp Việt Nam lần thứ 2, 2016, Hội nghị Tăng huyết áp Việt Nam.
2. Saxton SN, Clark BJ, Withers SB, et al. Mechanistic Links Between Obesity, Diabetes, and Blood Pressure: Role of Perivascular Adipose Tissue. Physiol Rev. 2019;99(4):1701–1763.
3. Raposeiras-Roubín S, Abu-Assi E, Paz RC, et al. Impact of malnutrition in the embolic-haemorrhagic trade-off of elderly patients with atrial fibrillation. Europace. 2020;22(6), 878–887.
4. Wei W, Zhang L, Li G, et al. Prevalence and prognostic significance of malnutrition in diabetic patients with coronary artery disease: a cohort study. Nutrition & Metabolism. 2021;18(102).
5. Phan Thanh Thuỷ and Trần Khánh Toàn. Thực trạng tăng huyết áp và một số yếu tố liên quan ở người cao tuổi tại Tỉnh Quảng Bình. VMJ. 2022;519(1).
6. Nguyễn Thị Duyên (2016). Tình Trạng Dinh Dưỡng, Thói Quen Ăn Uống và Lối Sống Của Bệnh Nhân Tăng Huyết Áp Tại Khoa Nội Bệnh Viện Đa Khoa Đông Hưng Thái Bình Năm 2015., Đại học Y Hà Nội.
7. Bệnh viện Bạch Mai (2013). Tư vấn dinh dưỡng cho người trưởng thành, Nhà xuất bản Y học, Bệnh viện Bạch Mai.
8. Viện Dinh dưỡng (2016). Nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam, Nhà xuất bản Y học, Viện Dinh Dưỡng.
9. Whelton PK, Carey RM, Aronow WS, et al. 2017ACC/AHA/AAPA/ABC/ACPM/AGS/APhA/ASH/ASPC/NMA/PCNA Guideline for the Prevention, Detection, Evaluation, and Management of High Blood Pressure in Adults: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines. Hypertension. 2018;71(6), e13–e115.
10. Phạm Duy Tường (2018). Dinh Dưỡng và An Toàn Thực Phẩm, Nhà xuất bản Giáo dục Việt Nam, Đại học Y Hà Nội.
11.WHO Expert Consultation. Appropriate body-mass index for Asian populations and its implications for policy and intervention strategies. Lancet. 2004;363(9403):157-63.
12. Milicevic T, Radić J, Radman M, et al. Nutrition status of patients with arterial hypertension in aute hospital setting. Journal of Hypertension. 2018;36, e137.
13. Kwater A, Gasowski J, Krolczyk J, et al. (2010). Blood pressure level and duration of hypertension as parameters associated with cerebral hemodynamics in hypertension. Journal of Hypertension, 28, e147.
14. Yang Z, Wei X, Fu B, et al. Prevalence and Prognostic Significance of Malnutrition in Hypertensive Patients in a Community Setting. Front Nutr. 2022;9, 822376.
15. Huỳnh Ngọc Diệp (2016). Nghiên cứu đặc điểm lâm sàng, cận lâm sàng bệnh nhân tăng huyết áp nằm viện tại Bệnh viện Đa khoa khu vực Tháp Mười. , accessed: 09/29/2022.
16. Lê Thanh Chiến, Lý Huy Khanh và Đỗ Công Tâm. Khảo sát mối tương quan giữa tăng huyết áp với BMI, vòng eo, tỉ số eo mông ở người dân phường Hòa Thạnh quận Tân Phú. Y học TP Hồ Chí Minh. 2011;15.

17. Hossain FB, Adhikary G, Chowdhury AB, et al. Association between body mass index (BMI) and hypertension in south Asian population: evidence from nationally-representative surveys. Clinical Hypertension. 2019;25(28).
18. Choi JR, Koh SB, and Choi E. Waist-to-height ratio index for predicting incidences of hypertension: the ARIRANG study. BMC Public Health.2018;18(1):767.
19. Landi F, Calvani R, Picca A, et al. Body Mass Index is Strongly Associated with Hypertension: Results from the Longevity Check-Up 7+ Study. Nutrients. 2018;10(12), 1976.
20. Phạm Văn Bắc (2016). Tình Trạng Dinh Dưỡng, Khẩu Phần Ăn Thực Tế và Thói Quen Ăn Uống Của Bệnh Nhân Tại Khoa Nội Tim Mạch Bệnh Viện Đa Khoa Tỉnh Bắc Ninh Năm 2015-2016, Đại học Y Hà Nội.
21. Grillo A, Salvi L, Coruzzi P, et al. Sodium Intake and Hypertension. Nutrients. 2019;11(9), E1970.
22. Mente A, O’Donnell M, and Yusuf S. Sodium Intake and Health: What Should We Recommend Based on the Current Evidence?. Nutrients. 2021;13(9),3232.
23. Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, et al. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose‐Response Meta‐Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020;9(12):e015719.