NUTRITIONAL STATUS OF PATIENTS AGED UNDER 70 YEARS WITH ARTIFICIAL KIDNEY DIALYSIS UNDER MANAGEMENT AT HA DONG GENERAL HOSPITAL, 2022

Ha Vi HOANG1,, Thi My Hanh DOAN1, Thi Thuy Trang DANG1, Phuong Mai DOAN1, Thi Khanh Chi VO1, Thi Thu Ha LE1, Vinh Hien NGUYEN2
1 Hanoi University of Public Health
2 Thu Dau Mot University

Main Article Content

Abstract

Aims: To evaluate the nutritional status of patients with artificial dialysis, cyclic hemodialysis.


Methods: A cross-sectional study of 110 patients under 70 years of age in the Ha Dong General Hospital. Nutritional status of the patients was identified using body mass index cut-off of World Health Organization, Subjective Global Assessment (SGA) method, and serum albumin level.


Results: It was found that 31.8% of the patients experienced chronic energy deficiency and 4.5% of the patients had overweight-obesity. The rate of patients with low serum albumin level was 24.5%. By the SGA method, 38.2% of patients had a slight nutritional risk and 1.8% were severely malnourished.


Conclusion: Artificial kidney dialysis patients had high rate of chronic energy deficiency and were at risk for malnutrition during hemodialysis. Therefore, it is necessary to evaluate the nutritional status and give an appropriate nutrition for patients on artificial dialysis - periodic hemodialysis.

Article Details

References

1. Owen WF, Lew NL, Liu Y, et al. The urea reduction ratio and serum albumin concentration as predictors of mortality in patients undergoing hemodialysis. N Engl JMed. 1993;329(14):1001-1006.
2. Vũ Thị Thanh. Tình trạng dinh dưỡng, khẩu phần ăn thực tế và kiến thức - thực hành dinh dưỡng của bệnh nhân suy thận mạn tính lọc máu có chu kỳ tại Bệnh viện Bạch Mai. Luận văn Thạc sĩ Y học. Trường Đại học Y Hà Nội; 2011.
3. Trương Thị Thanh Hường. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân suy thận mạn tính chay thận nhân tạo chu kỳ tại khoa thận- lọc máu BV Hữu nghị Việt Đức. Trường Đại học Y Hà Nội; 2015.
3. Trần Văn Nhường. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của bệnh nhân suy thận mạn tính có lọc máu chu kỳ tại Bệnh viện Hữu Nghị Việt Đức năm 2012. Luận văn Thạc sĩ Y tế công cộng. Trường Đại học Y tế công cộng; 2012.
4. Nguyễn Thị Vân Anh. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân suy thận mạn tính có lọc máu chu kỳ và các yếu tố liên quan tại khoa thận nhân tạo bệnh viện Bạch Mai. Khóa luận Cử nhân Y tế công cộng. Trường Đại học Y Hà Nội; 2010.
5. Nguyễn Trọng Hưng, Lê Đức Anh, Nguyễn Thị Thu Liễu, Vũ Ngọc Hà. Tình trạng dinh dưỡng và thiếu máu thiếu sắt của người bệnh thận mạn lọc máu có chu kỳ tại Bệnh viện Bạch Mai năm 2019. Tạp chí Nghiên cứu Y học. 2021;144(8):394-400.
6. Nguyễn Thị Thu Hà (2005) Bước đầu đánh giá ở bệnh nhân lọc máu chu kỳ. Luận văn Bác sỹ chuyên Khoa II. 200; tr. 1-26.
7. WHO :Global Database on Body Mass Index. , accessed: 20/12/2021.
8. Subjective Global Assessment (SGA): evaluation and followup of nutritional state. Rev Med Suisse Romande. 2021;124(10):607-10.